IZBJEGLIČKA KRIZA

JANDROKOVIĆ 'Šokiran sam, čini mi se da Vladom upravlja potpuno izgubljen čovjek. Treba zatvoriti cijelu granicu'

 Sandra Šimunović/CROPIX

ZAGREB - HDZ-ov saborski zastupnik Gordan Jandroković izjavio je u petak da je šokiran konferencijom za novinare premijera Zorana Milanovića o izbjegličkoj krizi te kako mu se "čini da Hrvatskom u ovom trenutku upravlja potpuno izgubljen čovjek".

"Šokiran sam onim što sam vidio i čini mi se da u ovom trenutku hrvatskom Vladom upravlja potpuno izgubljen čovjek koji uopće ne vlada situacijom. Nije imao plan, a ni sada nema plan kako riješiti ovu situaciju", rekao je Jandroković novinarima u Saboru.

Podsjetio je da je HDZ tjednima upozoravao Vladu na ono što se sada događa. "Danas mi se čini da je gospodin Milanović tek shvatio što se u stvari dogodilo i on ne nudi rješenje. Što je najopasnije, on i dalje govori da će propuštati ljude da i dalje ulaze u Hrvatsku", kazao je Jandroković.

Upozorio je kako je situacija već sada kaotična, a Milanović se, kaže, umjesto da ponudi rješenje, obračunava, prijeti i optužuje.

"Neće biti rješenja bez dogovora sa susjednim zemljama. Milanović je danas u stvari rekao da misli na silu te ljude upućivati u susjedne zemlje, što ne sluti na dobro i situacija je očito složenija nego proteklih dana", uvjeren je Jandroković.

Predlaže da se zatvori čitava granica sa Srbijom "kao što to rade i ostale zemlje EU i one koje su u Schengenu" te da se tamo pošalje vojska.

"Dakle, mi kao i ostale zemlje članice ne tražimo ništa revolucionarno ni drugačije, trebamo štititi stabilnost i sigurnost Republike Hrvatske", rekao je Jandroković i ocijenio kako se Hrvatska ne može osloniti na druge te kako se od Vlade očekuje da preuzme kontrolu situacije. "Bojim se da će, ako to ne napravi, situacija postajati sve gora i gora", poručio je.

Na pitanje što bi točno vojska radila na granici, Jandroković je odgovorio da su "to pitanja za ljude koji dolaze iz vojske". "Postoje slučajevi koji su u drugim EU zemljama na snazi, nije jedina Mađarska zatvorila prolaz kroz svoju granicu. Postoje primjeri, i Hrvatska bi se trebala ugledati na njih. Ako to ne učinimo, plašim se da ćemo u idućim danima doći u situaciju ozbiljne destabilizacije cijeloga društva", rekao je Jandroković.

Suglasan je da se Hrvatska ne treba držati Dublinskog sporazuma o tražiteljima azila. "Ovo su izvanredne situacije, europske vrijednosti i sustav koji je godinama građen sada je doveden u pitanje. Ne možemo mi jedini slijediti pravila i zakone ako ih se nitko drugi ne drži jer takvo ponašanje u prva dva dana dovelo nas je u situaciju u kojoj jesmo", rekao je Jandroković i dodao kako je Hrvatska "na neki način slijepo crijevo Europe".

Karamarko: granicu je trebalo i ranije zatvoriti; Vlada potpuno nepripremljena

Ranije je u petak predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao da je zatvaranje granica u četvrtak navečer ad hoc mjera koju Vlada primjenjuje jer nije imala ranije predviđene mjere i postupanja istaknuvši kako je granicu trebalo i ranije zatvoriti.

"Tri mjeseca se gradi zid između Mađarske i Srbije i to je već u startu ukazivalo kamo će se usmjeravati ti nesretni ljudi. Vidjeli su primjere u Grčkoj, Srbiji, Makedoniji i sve to skupa nije bilo dovoljno da Vlada izradi analitički uradak s mogućim pretpostavkama razvoja i nekim drugim scenarijima koje su mogli pretpostaviti. Ništa to nisu uradili", rekao je Karamarko novinarima nakon početka Međunarodne sigurnosne konferencije "Zagreb 2015.", upitan kako komentira sinoćnje zatvaranje granica te je li to trebalo i ranije napraviti.

Optužio je Vladu da je po pitanju izbjeglica bila potpuno nepripremljena jer se još do jučer ujutro ponašala kao da će izbjeglice u Hrvatsku stići s tri do četiri minibusa pa će ih onda sve smjestiti. Ponovio je i kako Vlada ne zna odgovoriti je li Hrvatska zemlja tranzita izbjeglica ili njihova stacioniranja.

Naveo je i da se od ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića moglo čuti da je s partnerima u EU dogovoren koridor, poglavito sa Slovenijom, ali je to slovenski premijer Miro Cerar demantirao.

"Nisu dogovorili da budemo tranzitna država i nisu se pripremili za prihvat tolikog broja ljudi", kazao je. Istaknuo je i da Hrvatska mora prihvatiti broj izbjeglica koji nam je dodijeljen po kvotama dogovorenim u EU te se o njima mora skrbiti po najvišim standardima.

"Ovo sada je veliki neuspjeh Vlade i to nas stavlja u tešku situaciju", kazao je. Smatra i da je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dobro napravila što je zatražila viši stupanj pripravnosti vojske.

Vojska će morati štititi dijelove granice koji nisu pokrivene i da ti nesretni ljudi ne mogu nekontrolirano dolaziti", rekao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:01