ŠEF SABORA

JANDROKOVIĆ: UŽI KRUG LJUDI ODRŽAO SASTANAK O AGROKORU 'Je li Dalić nezamjenjiva? Vladu vodi premijer, on odlučuje o njezinom budućem funkcioniranju'

 
Gordan Jandroković
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković uoči svečane proslave 28. obljetnice osnivanja HDZ-a u Varaždinskoj županiji novinarima je potvrdio da je tijekom utorka u zgradi Vlade održan sastanak 'užeg kruga ljudi', među kojima su bili i on i premijer Andrej Plenković, a na kojem se razgovaralo o situaciji u Agrokoru.

Komentirajući medijska nagađanja o mogućoj rekonstrukciji Vlade ili eventualnoj smjeni izvanrednog povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka, Jandroković je rekao da bilo kakve odluke koje premijer bude donosio će biti donesene vodeći interesa o očuvanju gospodarskog sustava i hrvatske prehrambene industrije.

- Sve ćete čuti na vrijeme. Znate koliko nam je Agrokor važan. Bitno je doći do nagodbe, očuvati sustav, očuvati hrvatsku prehrambenu industriju. Sve odluke koje će se donijeti uzet će to u obzir, rekao je.

- Puno puta sam već komentirao sve oko Agrokora, danas neću reći ništa novo, važno je da u oprerativnom dijelu proces bude dobro odrađen, da nema grešaka, a ako se utvrde pogreške, onda ćemo morati razmišljati kako dalje, izjavio je Jandroković u Varaždinu, u kojem se očekivao i sam premijer Plenković, ali je dolazak na HDZ-ovu proslavu u međuvremenu otkazao.

Na inzistiranje novinara da progovori o detaljima spomenutog sastanka o Agrokoru, Jandroković je rekao da ne može komentirati 'te stvari'.

- Imali smo sastanak u vrlo uskom krugu, ne želim odavati ono o čemu smo razgovarali, molim vas da shvatite, to su takve vrste sastanaka s kojih nikad nisam odavao pojedinosti, neću ni ovaj put, rekao je predsjednik Sabora.

Na pitanje kada bi premijer mogao donijeti odluku nakon što je prije dva tjedna pokrenuo analizu dokumentacije o kontroverznom angažmanu konzultanata u Agrokoru koju mu je u Vladu donio izvanredni povjerenik Ramljak, Jandroković je neodređeno odgovorio da će to učiniti 'čim odluči da je za to pravi moment'.

- Najvažnije je, ne samo za politiku, nego i za gospodarstvo, privesti nagodbu kraju, očuvati najveći dio hrvatske prehrambene industije, to je ono što nas vodi u donošenju odluka. Mi važemo, tražimo najbolja rješenja vodeći računa o hrvatskim interesima, rekao je Jandroković.

Na dodatno novinarsko pitanje o mogućoj rekonstrukciji Vlade, odnosno je li Martina Dalić nezamjenjiva u Vladi, Jandroković je ponovno bio neodređen, ali nije demantirao da bi do promjena moglo doći.

- Vlada je tim, Vlada donosi odluke sukladno procedurama, na čelu joj je premijer Andrej Plenković, on će donijeti sve važne odluke koje se tiču budućeg funkcioniranja vlade, rekao je Jandroković.

Komentirao je i iznenadnu ostavku državnog tajnika u Ministarstvu demografije Marina Strmote.

- Vjerujem da je sve iznenadila ta reakcija, to je bila osobna odluka gospodina Strmote, a je li bila promišljena ili emotivna na mah, ne poznajem ga dovoljno dobro da bih mogao o tome suditi, rekao je.

Novinari su ga pitali je li sigurna pozicija ministrice demografije Nade Murganić u Vladi, na što je Jandroković uzvratio: - Vi biste danas očito mijenjali ministre, ali o tome ne donosimo odluku ni vi ni ja.

Stao je i u obranu ministrice, rekavši da nije istina da se baš ništa nije učinio u pogledu demografskih mjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:01