NEPRIKLADNO IZRAŽAVANJE

'JANICA JE POLUPISMENA I BESKORISNA DRŽAVNA TAJNICA!' Zbog ovog komentara na Facebooku pokrenut postupak protiv djelatnika Ministarstva znanosti

Duje Bonacci odgovarat će zbog statusa u kojem je nazvao državnu tajnicu “polupismenom i beskorisnom”
Janica Kostelić i glasnogovornik ministarstva obrazovanja Duje Bonacci
 CROPIX

Nakon što je zaposlenik Ministarstva znanosti i obrazovanja Duje Bonacci za Janicu Kostelić napisao da je “polupismena i beskorisna državna tajnica”, protiv njega se pokreće postupak ispitivanja povrede Etičkog kodeksa državnih službenika.

Ministarstvo je jučer osudilo neprikladno izražavanje državnoga službenika na Facebook profilu te potvrdilo da će povjerenik za etiku, nakon provedenog postupka, izvijestiti ministricu Blaženku Divjak o nalazu. Bonacci, koji je zaposlen u Ministarstvu 2008. te je do 2011. imao ulogu glasnogovornika (zadnje tri godine je u odjelu za visoko obrazovanje), izbrisao je uvredljiv status i ispričao se kolegici, no i u toj je poruci napisao: “Oprosti za uvrede, nije bilo lijepo od mene... Za državnu tajnicu definitivno nisi, kao što ni ja nisam za svjetski kup”. U trećoj se poruci ponovo ispričao.

- Žao mi je zbog toga što sam napisao. Nisam imao nekog posebnog razloga, prsti su bili brži od pameti - izjavio je Bonacci Jutarnjem i zaključio kako teška riječ nikada nikome nije napravila dobro.

Iako je očigledno da je povrijedio Etički kodeks - “međusobni odnosi državnih službenika, odnosno svi oblici komunikacije državnih službenika temelje se na uzajamnom poštivanju, povjerenju, suradnji, pristojnosti, odgovornosti i strpljenju” - procedura samog postupka ima poprilično duge rokove. Neslužbeno doznajemo da je Bonacci već jednom nogom na izlasku iz Ministarstva - no ne zbog uvrede Janici, nego novih poslovnih planova.

Bonacci je izazvao pozornost javnosti krajem 2011. kada je procurio njegov Priručnik za vođenje Ministarstva, u kojemu je novinare nazvao lešinarima, a funkciju glasnogovornika tampon zonom između ministra i javnosti. Bonacci ima dva magisterija - jedan iz atomske fizike sa Sveučilišta u Cardiffu, drugi iz komunikacijskih znanosti. Dulje je vrijeme nezadovoljan svojim statusom u Ministarstvu, koje, kako nam je objasnio, ne uvažava njegovu stručnost iz područja analitike.

- Svjestan sam da sam iz Ministarstva mogao otići i bez ovoga što sam napisao Janici - izjavio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:16