PODUPIRU MILANOVIĆA

JASNA PORUKA OPORBE 'Ovi izbori su prekretnica, građani će birati između građanske i ekstremno desne Hrvatske'

 Damjan Tadic / CROPIX

Čelnici oporbenih stranaka koje podupiru predsjedničku kandidaturu Zorana Milanovića u petak su poručili kako će se na izborima 22. prosinca Hrvatska naći na prekretnici, pa će građani birati između dvije Hrvatske, one normalne i građanske ili ekstremno desne i populističke.

Da će na izborima birači odlučivati između normalne i nenormalne Hrvatske mišljenja je predsjednik SDP-a Davor Bernardić, prozivajući vladajuće da su propustili riješiti ključne probleme hrvatskih građana.

- Standard opada, troškovi života rastu, plaće ne rastu, mirovine su mizerne, sve su duže liste čekanja i sve veći dugovi u zdravstvu koje je pred kolapsom. Nepravda je na svakom koraku, zemlja je opterećena nikad većom korupcijom - ocijenio je Bernardić i napomenuo kako u Hrvatskoj više od milijun ljudi živi na rubu siromaštva.

Ističe i da je u mandatu ove Vlade iz države "glavom bez obzira" pobjeglo više od 150 tisuća radno sposobnih ljudi, obrazovna reforma svela se na nabavku jeftinih tableta od kojih pola ne radi.

Bernardić: 'Ministricu Divjak branit će licemjeri iz Vlade i HDZ-a'

Odustalo se, tvrdi Bernardnić, od stvari predviđenih strategijom razvoja obrazovanja, a rezultat toga su demotivirani i ogorčeni učitelji što su i pokazali dugim štrajkom, a navodi i da će biti zanimljivo gledati kako će resornu ministricu Blaženku Divjak "braniti licemjeri iz redova Vlade i HDZ-a koji su ju napadali".

- Reformi nema i u zadnje tri godine Vlada se može pohvaliti samo jednom pravom velikom, ozbiljnom i bitnom reformom za građane ove zemlje, a to je reforma datuma blagdana i praznika. Svaki put kad nemaju odgovor na ključne probleme građana, siromaštvo, korupciju, male plaće i mirovine, iseljavanje, oni se bave temama s nacionalnim predznakom poput mijenjanja datuma blagdana i praznika - izjavio je.

Istodobno, ističe, Hrvatsku proždire nikad veća korupcija, a sama je Vlada postala sinonim za korupciju jer je ovo ljeto zbog sumnje na korupciju moralo otići pola Vlade, čemu u prilog, smatra, najviše govori činjenica da se Vlada održava na vlasti isključivo političkom korupcijom i kupovanjem zastupnika u Saboru.

- Stoga je Hrvatska danas na prekretnici. Građani ove zemlje moraju odlučiti u kojem pravcu će zemlja ići i što žele, a izbor je jednostavan - dostupno zdravstvo ili privatizacija zdravstva, reforma pravosuđa ili korupcija, rast plaća i mirovina ili masovno iseljavanje, stabilnost ili recesija, pravda ili nepravda, normalna ili nenormalna Hrvatska - zaključio je Bernardić i pozvao birače da na izborima glasuju za Milanovića.

Beljak biračima: 'Na izborima dajte svjetlo na kraju izgubljene godine'

Čelnik HSS-a Krešo Beljak rekao je da je Hrvatsku napustilo oko pola milijuna ljudi, od kojih 90 posto nije glasačko tijelo HDZ-a. Pozvao je građane da 22. prosinca "daju svjetlo na kraju ove izgubljene godine" i pokažu da Hrvatska može imati budućnost te da iduća godina može biti puno svjetlija od ove.

- Pantovčak je 15 godina, od 2000., u tri mandata bio svjetlo hrvatske demokracije, svjetlo europskih i antifašističkih vrijednosti, a onda je došla Kolinda Grabar-Kitarović i ugasila to svjetlo. S Pantovčaka je uvijek dolazio razum i nikad se u 15 godina nismo trebali sramiti, a zadnjih pet godina se cijela Hrvatska itekako ima čega sramiti - ocijenio je Beljak.

Da će se na izborima odlučivati između građanske i desničarske Hrvatske smatra i lider Demokrata Mirando Mrsić, nazivajući Milanovića jedinim respektabilnim kandidatom koji može okupiti građansku Hrvatsku i zaustaviti desnicu.

Mrsić biračima: 'Ne dopustite da RH ode u mrak ekstremne desnice'

- Između Kolinde Grabar-Kitarović i Miroslava Škore nema nikakve razlike, pogledajte samo prvi red u Lisniskom na Škorinom skupu, pa to je prvi red s inauguracije Kolinde Grabar-Kitarović prije pet godina. Ista lica, isti ljudi, samo drugi kandidat - izjavio je Mrsić.

Građane je pozvao da biraju Milanovića, kandidata građanske i normalne Hrvatske te ne dopuste da zemlja ode "u mrak ekstremne desnice i populizma". "Ovo nisu izbori između Milanovića, Kolinde i Škore, ovo su izbori između dvije Hrvatske, one koja sebe vidi uz Irsku, Njemačku i Švedsku ili one koja sebe vidi uz Poljsku i Mađarsku“, zaključio je Mrsić.

Na konferenciji za novinare u Saboru građane su na potporu Milanoviću pozvali i čelnici Glasa, IDS,a HSU, SNAGA-e, Hrvatskih laburista te nezavisni zastupnici poput Bojana Glavaševića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:45