KORONAVIRUS

JAVNI BILJEŽNICI ZA VRIJEME PANDEMIJE NE ŠALJU RJEŠENJA O OVRSI Uredno zaprimaju predmete, ali ih ne šalju, sve do opoziva preporuka Ministarstva

 
Zgrada Fine u Vukovarskoj
 Ranko Šuvar / CROPIX

Hrvatska javnobilježnička komora oglasila se nakon niza upita zainteresiranih građana, ali i predstavnika medija, te izvijestila javnost kako od 18. ožujka svi javnobilježnički uredi na području Republike Hrvatske u ovršnim postupcima na temelju vjerodostojne isprave - postupaju sukladno preporuci Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske o odgodi ovrhe.

Slijedom navedenog javni bilježnici uredno zaprimaju ovršne predmete, ponajprije zbog eventualnih zastarnih rokova i izdaju rješenja o ovrsi (radi poštivanja zakonskih rokova). Bitno je naglasiti da se takva rješenja ne šalju ovršenicima dok traje epidemija koronavirusa, odnosno do opoziva preporuka Ministarstva pravosuđa pravosudnom sustavu.

Radi dodatnog objašnjenja u priopćenju ističu da javni bilježnici sudjeluju u postupku donošenja rješenje o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave, međutim provedbu ovrhe na tim rješenjima provode druga tijela (FINA, sudovi) na temelju prijedloga ovrhovoditelja.

Temeljem infromacija koje su dostavljene Komori moguće je da su ovrhovoditelji dostavili na provedbu određeni broj rješenja, koja su postala pravomoćna i ovršna prije donošenja preporuke Ministarstva pravosuđa RH o odgodi ovrha.

Vlada RH je najavila kako se u pripremi nalaze Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima i Nacrt prijedloga Zakona o posebnom računanju rokova, koje izmjene propisa će regulirati daljnje postupanje tijela u postupcima ovrhe i koje nacrte zakona Vlada RH predlaže u sklopu mjera kojima nastoji olakšati položaj fizičkih osoba kojima dio primanja odlazi na ovrhe kako bi lakše podnijeli negativne ekonomske posljedice do kojih je došlo uslijed epidemije koronavirusa COVID-19 (SARS-CoV-2).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:32