'NETKO NAMJERNO IZAZIVA SUKOBE'

JE LI JANDROKOVIĆ CILJAO NA MATU RADELJIĆA, KOLINDINA SAVJETNIKA? Istaknuti HDZ-ovac: 'Sada će se sigurno na tu temu morati ići do kraja'

Mate Radeljić (lijevo) i Gordan Jandroković (desno)
 CROPIX

Nervoza između dva politička brda nakon rafalne paljbe između Kolinde Grabar-Kitarović i Marije Pejčinović Burić polako popušta, a predsjednica je u Opatiji pozdravila novinare komentarom “jel’ vam izgledam nervozno”. Bio je to odgovor šefici hrvatske diplomacije koja je dan prije konstatirala da s “Pantovčaka dolazi nervoza”, dok je taj ping-pong između dvije hrvatske političarke premijer Andrej Plenković odslušao iz Kine i sada Finske.

Ali, u jeku razmjene polemičnih izjava iz koje je bilo jasno da su se odnosi dva brda opet pokvarili oglasio se i Gordan Jandroković, koji u zadnje vrijeme najčešće donosi “važne vijesti” iz kojih se može iščitati stav ne samo vrha HDZ-a, već i državnog vrha oko Banskih dvora i Sabora.

Morat će ići do kraja

Spomenuvši Istanbulsku konvenciju, a sada Marakeški sporazum, Jandroković je rekao da se radi o temama koje ne bi trebale izazivati prijepore. “Tko je taj i koji su krugovi što generiraju te vrste prijepora? Netko te sukobe namjerno generira i pokušava izazvati sukob između predsjednice i MVEP-a. Trebamo utvrditi tko to radi, zašto to radi i koje su mu namjere”, rekao je Jandroković, a na direktno pitanje na koga misli samo je odgovorio “možemo pretpostaviti, ali u ovom trenutku neću o tome govoriti”.

Kada smo nekoliko istaknutih HDZ-ovaca pitali za mišljenje o tome u koga je Jandroković upro prstom, ali ga nije imenovao, svi do jednoga su pretpostavili da se radi o glavnom savjetniku predsjednice Mati Radeljiću, ujedno najdugovječnijem savjetniku s Pantovčaka. “Nezahvalno je govoriti o tome na koga je mislio Jandroković dok se sam ne izjasni, a i pomalo je nekorektno samo baciti lopticu i onda stati. Sada će se sigurno na tu temu morati ići do kraja, jer se već dugo iz kruga bliskog vrhu stranke može čuti nezadovoljstvo kako se savjetuje predsjednicu, pa i stav da to generira sukobe između nje i premijera”, kaže nam jedan dugogodišnji član HDZ-a, koji, međutim, ne želi nagađati je li Jandroković zaista mislio na Radeljića.

Gledano brojkama, savjetnici predsjednice dobro odrađuju posao jer rejting Grabar-Kitarović stalno raste, što se baš ne može reći za premijerov i Vladin rejting. Ako je Jandroković mislio na nekoga drugog, a ne Radeljića, vjerojatno će morati vrlo brzo izaći u javnost s imenom, jer bi ovako nedefinirana izjava mogla još više uzburkati inače turbulentne odnose Pantovčaka i Plenkovićeva kruga, koliko god se premijer trudio da posljednjim iskrama ne daje poseban značaj. No, naši sugovornici upozoravaju da Jandroković sigurno nije na svoju ruku istupio kad je prozvao neimenovanog “autora” koji generira sukobe.

Drugi naš drugi sugovornik, također jedan od stranačkih veterana, smatra da je namjera tih sukoba stvaranje manevarskog prostora da predsjednica uoči odluke hoće li se kandidirati za drugi mandat ima širu podršku, a ne samo članova HDZ-a. “Istovremeno, ta stalna bockanja s Pantovčaka izazivaju nezadovoljstvo u HDZ-u i Vladi, ali to je naprosto politika.” Sugovornik Jutarnjeg kaže da je Jandrokovićeva poruka vrlo indikativna, a očito je medijima prepušteno da nagađaju o imenu, iako ljudi iz svijeta politike znaju o kome se radi.

Loši odnosi

Predsjednica i Jandroković ni prije nisu imali harmonične odnose, pa je u svibnju izbila gotovo nezapamćena svađa političara iz istog “dvorišta” kad je iz Ureda predsjednice šef Sabora optužen “da laže u pokušaju dodvoravanja premijeru”. I tada se pretpostavljalo da je autor vrlo kritičnog istupa predsjednice bio i Radeljić, ali Grabar-Kitarović i Jandroković imaju dugu povijest loših odnosa još iz vremena kada ju je, kao ministar vanjskih poslova, želio povući s veleposlaničkog mjesta u Washingtonu nakon zapravo posve isfabricirane afere sa službenim autom koje je vozio njen muž.

Sada, u Opatiji, predsjednica je bila mnogo pomirljivija prema Vladinoj ekonomskoj politici, ali oko Marakeša približavanja očito nema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:31