SLUČAJ UZBURKAO JAVNOST

JE LI MOGUĆE DA ĆE SE NASRTLJIVI ORTOPED IZVUĆI Ključna osoba koja je svjedočila njegovom nedoličnom ponašanju odbila potvrditi optužbe pacijenata

 
 Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Ortoped iz KB-a Dubrava, kojeg je tijekom proteklih dana više pacijenata javno optužilo za sustavno verbalno zlostavljanje, dobio je nekoliko dana za očitovanje o optužbama. Kako neslužbeno doznajemo, medicinska sestra koja je bila u ordinaciji tijekom pregleda početkom siječnja, a koji je prijavljen Upravi bolnice, dala je iskaz.

No, prema našim saznanjima, ostala je suzdržana.

Čekaju podatke

- Medicinska sestra zasad nije potvrdila navode. Uostalom, kao i u prethodnim slučajevima s navedenim liječnikom. Ovo će sada biti situacija pacijenti protiv liječnika, što na kraju ispadne teško dokazivo - kaže naš izvor upoznat s događanjima u KB-u Dubrava. Ministarstvo zdravstva tako još uvijek nema konkretne podatke i istraga nije završena pa se ne može sa sigurnošću reći hoće li i kakve će posljedice imati liječnik zbog nedoličnog ponašanja.

Ono što također doznajemo jest da Hrvatska liječnička komora također nije počela s postupanjem jer KB Dubrava nije službeno poslala podatke koji bi bili povod za procesuiranje liječnika.

No, unatoč tome saznajemo kako su u Komoru, odnosno Povjerenstvu za etiku i deontologiju od izbijanja afere pristigle dvije pisane pritužbe pacijenata koje se odnose na navedenog liječnika.

Zabrana rada

Zasad je jedina posljedica za ortopeda zabrana rada s pacijentima koju mu je Uprava propisala u ponedjeljak.

Podsjetimo, priču o liječniku koja je zgrozila javnost iznijela je pacijentica Lana Žugec koja je tijekom siječnja otišla na pregled. Njezinu priču podržao je i Zadranin Ivica Milanja koji je prošao sličnu torturu.

“Neke nesuglasice”

- Nikad u životu se nisam osjećala kao na tom pregledu. Svaki dan vrtim film u glavi i nije mi jasno kako nisam odmah odreagirala na sve uvrede koje mi je izrekao - rekla nam je Lana Žugec koja je odmah nakon izlaska iz ordinacije otišla potražiti ravnatelja, ali nije uspjela doći do njega. Svoje nezadovoljstvo, kako kaže, “gnjusnim” komentarima liječnika odmah je putem maila proslijedila bolnici.

Isto je još 2013. godine napravio i Milanja koji je tada od bolnice dobio odgovor da protiv liječnika postoji još pet pisanih pritužbi. No, niti tada medicinska sestra nije stala na stranu pacijenta.

- Sa mnom je na pregledu bila supruga koja je sve čula. Liječnik je u svom očitovanju rekao da je bio profesionalan, a sestra je rekla da je bilo nekih nesuglasica između liječnika i pacijenta, ali da nije bilo nikakvih konkretnih problema - rekao je Milanja.

Inače, kada bi se dokazalo da je liječnik zaista počinio ono za što je optužen, Hrvatska liječnička komora mogla bi mu, ovisno o težini povrede, izreći mjere koje idu od novčane kazne, preko privremenog gubitka licence, pa sve do trajnog koje za liječnika zapravo znači otkaz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:16