SASTANAK U ŠIBENIKU

Je li ova fotografija najava neke nove političke suradnje? Čačić: 'Svaki prst pojedinačno ima svoju snagu, ali ako imate šaku, onda je to puno više'

 
Matija Posavec, Anđelko Topolovec i Radimir Čačić
 Zagorje International

Zanimljiva fotografija pojavila se ovih dana na društvenim mrežama. Na njoj sjede međimurski župan Matija Posavec, načelnik Radoboja Anđelko Toplovec i varaždinski župan Radimir Čačić - tri regionalna političara sa sjevera, nekad sva trojica iz HNS-a, a danas je u toj stranci ostao samo jedan - Posavec. S pozadine fotografije može se primijetiti da je ručak održan u Solarisu kod Šibenika, piše Zagorje International.

Ovaj portal navodi da je Topolovec nedavno dao ostavku na sve funkcije u HNS-u, povezuje to i sa sličnim potezom saborske zastupnice HNS-a Marije Puh za koju se špekulira da će se nakon izlaska iz stranke priključiti Bandićevom zastupničkom klubu, a u tom kontekstu podsjećaju i na nedavni posjet zagrebačkog gradonačelnika Radoboju. Pritom spominju i najavu SDP-ovog saborskog zastupnika Marija Habeka, donedavnog čelnika stranačke organizacije u Varaždinskoj županiji, koji bi u srijedu trebao održati press konferenciju, a na kojoj bi, prema nekim špekulacijama, mogao objaviti da napušta stranku.

Zagorje International sve je ovo interpretirao kao mogući zametak neke nove regionalne političke opcije na sjeveru Hrvatske, ali od svih osoba koje pritom spominje jedino je Radimir Čačić bio spreman dati komentar, a pritom je iznio relativno zagonetno objašnjenje svojeg sastanka spomenutog na samom početku teksta.

- Jedina stvarna šansa za sjever je da se stvori politička snaga koja beskompromisno brani njegove interese. Mi smo u kontinuitetu u svim segmentima u neravnopravnom položaju. Najjači smo izvoznici s najjačom prerađivačkom industrijom, a istovremeno s najmanjim plaćama i najmanjim ulaganjima države. Ne tražimo ništa više ni manje u odnosu na ostale. Što znače sastanci? Pa svaki prst pojedinačno ima svoju snagu, ali ako imate šaku, onda je to puno više - objasnio je Čačić.

- Mi moramo tražiti tu vrstu koncentracije političkog utjecaja sjevera. Objektivno, HDZ nije politička snaga koja štiti naše interese, SDP to niti jest, niti će to ikada biti, oni danas imaju sasvim druge probleme, a u sredini objektivno nema ničega, nisu to ni Živi zid ni Most. Dakle, ako su nam to opcije, onda jao nama, ali to nisu sve opcije - tvrdi Čačić.

- Naš je cilj da sve one koji nisu ideološki obojeni su dobrodošli i ojačat će nas. HNS se nažalost razotkrio kao stranka koja svoje osobne interese stavlja ispred i minimuma pristojnosti prema biračima, pa onda to zamata u celofan navodnih reformi. Zato su i nestali s političke scene, bez obzira na fasadu u liku potpredsjednika Vlade RH i cijelog niza funkcija, ali stranke praktički više nema. Dakle, ljudi u centru traže politički prostor, ako namjeravaju i dalje politički djelovati. Mi nemamo problem razgovarati s članstvom ili aktivistima HNS-a, ali razgovaramo i sa svima drugima. Naš stav je jasan: Sjever mora ići na jednu snažnu regionalnu stranku. Naše su poruke nacionalne, ali naša je baza regionalna - zaključio je Čačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:38