IZRADA ZAKONA

JE LI PREMIJER BIO U SUKOBU INTERESA U SLUČAJU 'LEX AGROKOR'? Plenković tražio izuzeće predsjednice Nataše Novaković, ona poručila: 'Otežava nam rad'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 31.05.2019. u 08:48

Zagreb, 270418.
Ulica kneza Mutimira 5/1.
Povjerenstvo za odlucivanje o sukobu interesa raspravlja o ministru Zdravku Maricu. Na fotografiji: Natasa Novakovic.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX

Nataša Novaković

Povjerenstvo nije odlučilo je li premijer bio u sukobu interesa jer je šef Vlade jučer popodne zatražio izuzeće predsjednice Nataše Novaković u donošenju odluke o njegovu slučaju

ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa neće u petak odlučivati je li premijer Andrej Plenković bio u sukobu interesa vezano uz njegove aktivnosti prilikom izrade lex Agrokor jer je premijer u četvrtak poslijepodne zatražio izuzeće predsjednice povjerenstva iz tog postupka, što je član Povjerenstva Davorin Ivanjek nazvao "stanovitom procesnom zlouporabom".

Taj zahtjev, po riječima predsjednice Nataše Novaković, čini procesne smetnje za daljnje vođenje postupka u tom predmetu do donošenja odluke nadležnog tijela o njezinu izuzeću.

No, zbog interesa javnosti izvjestitelj u tom predmetu Davorin Ivanjek pročitao je zahtjev za izuzećem u kojem je premijer naveo da je ona bila zaposlena u HUP-u, koji je povezan s Agrokorom, zbog čega mora otkloniti svoje sudjelovanje u svim segmentima koji se tiču pitanja vezanih uz postupanje Vlade u vezi Agrokorom, uključujući i donošenje odluke u predmetu protiv Plenkovića.

Predsjednica mora otkloniti svoje sudjelovanje s obzirom da je od 2006. do 2018. bila zaposlena u HUP-a, da je Agrokor član HUP-a, da je jedan od osnivača HUP-a Ivica Todorić koji je bio počasni predsjednik HUP-a, kao i da je od 2007. do 2011. predsjednik HUP-a bio Damir Kuštrak, član Uprave i Nadzornog odbora Agrokora, napisao je premijer u zahtjevu za izuzećem.

Ivanjek je rekao da je zahtjev za izuzećem došao neposredno prije same sjednice Povjerenstva, što se može smatrati "zlouporabom procesnih prava" jer se ne radi o novim okolnostima koje dužnosnik nije znao kad se u svom slučaju očitovao prije punih šest mjeseci.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je trebalo donijeti odluku je li Plenković bio u sukobu interesa vezano uz njegove aktivnosti prilikom izrade Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH (lex Agrokor).

Povjerenstvo također treba odlučiti hoće li pokrenuti postupak protiv Plenkovića vezano uz "općenitu" neanonimnu prijavu u kojoj se navodi kako je premijer u sukobu interesa vezano uz njegovo navodno sudjelovanje u aferi Uljanik, u aferi SMS, aferi lex Agrokor i sl.

Na sjednici će se odlučivati i o mogućem pokretanju postupka protiv ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića zbog prijave da je bio u sukobu interesa prilikom donošenja Ovršnog zakona jer nije formalno napisao odluku o zamjeni člana Radne skupine iz redova predstavnika Hrvatske odvjetničke komore.

Povjerenstvo će odlučivati i hoće li pokrenuti postupak protiv ministra obrane Damira Krstičevića jer je za svog posebnog savjetnika zaposlio osobu s kojom je u kumskom odnosu.

Također, odlučivat će o pokretanju postupka protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića jer je, po prijavi, u posljednjih pet godina čak 62 puta bio u Rimu na teret poreznih obveznika, iako tamo nije imao nikakvih službenih sastanaka.

Nataša Novaković: Smatram da nam Plenković otežava rad

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Nataša Novaković, komentirala je zahtjev premijera Andreja Plenkovića da se ona izuzme iz odlučivanja o njegovoj ulozi u aferi Hotmail, prenosi N1.

"Zahtjev za izuzeće došao je jučer popodne, mi smo primorani zbog toga stati s postupkom dok nadležno tijelo, za koje još ne znamo koje bi to moglo biti, odluči mogu li ja biti dijelom ovog predmeta. Ovisno o tome vidjet ćemo kako će se nastaviti ovaj postupak", rekla je Novaković.

Na upit je li to otežavanje postupka, Novaković je rekla: "Smatram da nam otežava rad."

Komentirala je i vrijeme kad se Plenković odlučio na slanje zahtjeva. "Smatramo da ukoliko je premijer smatrao da sam nepristrana i da bih se trebala izuzeti iz ovog predmeta zato što je Agrokor bio član HUP-a, bilo je puno više vremena da se to iskomunicira od jučer popodne", rekla je Novaković.

"Ovo tijelo nikad nije imalo zahtjev za izuzeće, niti se postupalo po tome. Činjenica je da je Martina Dalić navela moj rad u okviru HUP-a, a nakon mog kratkog očitovanja ona nije inzistirala na mom izuzeću pa nismo shvatili to kao njen zahtjev i nastavili smo normalno sjednicu", rekla je Novaković.

Na pitanje razmišlja li o ostavci, Nataša Novaković je odgovorila: 'Razmišljam ja o svemu ovih dana!'.

Povjerenstvo nije pokrenulo postupke protiv Plenkovića, Bošnjakovića, Krstičevića i Bandića

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak nije pokrenulo postupke protiv premijera Andreja Plenkovića, ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, ministra obrane Damira Krstičevića i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković, izvijestiteljica u slučaju vezanom uz "općenitu" neanonimnu prijavu u kojoj se navodi kako je premijer u sukobu interesa vezano uz njegovo navodno sudjelovanje u aferi Uljanik, u aferi SMS i aferi Agrokor, rekla je da postupak neće biti pokrenut jer podnositelj u prijavi nije naveo konkretna saznanja o postupanju Plenkovića u tim aferama, koja bi upućivala na kršenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Povjerenstvo nije pokrenulo postupak protiv ministra Bošnjakovića vezano uz prijavu da nije formalno napisao odluku o zamjeniku člana radne skupine iz redova predstavnika Hrvatske odvjetničke komore (HOK), koji dolazi iz odvjetničkog ureda koji se, navodno, većinom bavi ovrhama.

Izvjestiteljica u tom slučaju Tončica Božić rekla je kako se iz prikupljene dokumentacije ne može utvrditi da je Bošnjaković na bilo koji način pogodovao odvjetničkom uredu u kojem radi zamjenik člana radne skupine iz redova HOK-a.

Povjerenstvo nije pokrenulo postupak ni protiv Krstičevića kojeg se u prijavi, optuživalo da je bez natječaja za svog posebnog savjetnika izabrao umirovljenog pukovnika Ivicu Ušljebrka, ujedno i vjenčanog kuma.

Navodeći kako je Povjerenstvo o imenovanju dobilo kompletnu dokumentaciju iz Ministarstva obrane, izvjestiteljica Tatjana Vučetić rekla je da je Ušljebrka imenovan posebnim savjetnikom temeljem Zakona o Vladi, po kojem pojedni član Vlade može, uz suglasnost premijera, imenovati svog posebnog savjetnika.

Također, Povjerenstvo je utvrdilo da Ušljebrka nije vjenčani kum Krstičeviću, niti obratno.

Povjerenstvo nije pokrenulo postupak protiv Bandića koji je prijavljen da je u zadnjih pet godina čak 62 puta bio u Rimu na teret poreznih obveznika, iako tamo nije imao nikakvih službenih sastanaka.

Navodeći kako su o tome dobili kompletnu dokumentaciju od 2011. do 2018. godine, izvjestitelj Davorin Ivanjek rekao je kako je iz nje vidljivo da je Bandić u Rimu bio 27 puta i za svako putovanje je izdan putni nalog.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo