SPORNI RASKID UGOVORA O RADU

JE LI RAMLJAK 20 DANA ISTOVREMENO RADIO ZA AGROKOR I TEXO 'Radni odnos u Texu prekinuo je danom dolaska u koncern, ali su ga odjavili 20 dana kasnije'

 

Iz kartice mirovinskog osiguranja Ante Ramljaka koju je na uvid dobio Jutarnji list vidljivo je da je vladin povjerenik u Agrokoru u tvrtki Texo Management bio prijavljen sve do 30. travnja, dakle dvadeset dana nakon što je došao u koncern. No, iz Agrokora su nam jučer dostavili dokument Sporazumnog raskida ugovora o radu koji su Tomislav Matić, direktor Texo managementa i Ramljak potpisali 10. travnja 2017..

"Stranke sporazumno utvrđuju da se predmetni Ugovor o radu na neodređeno vrijeme zaključen u Zagrebu, danas 1. svibnja 2014., raskida sa danom 10. travnja 2017. godine te slijedom navedenog stranke sporazumno utvrđuju da su suglasne da Poslodavac izvrši odjavu radnika kod HZMO i HZZO", navodi se u tom dokumentu.

Trgovački sud u Zagrebu imenovao je Ramljaka na prijedlog vlade kao izvanrednog povjerenika u Agrokor 10. travnja.

Međutim, iz dokumenta Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje vidi se da je Ramljak bio zaposlenik Texo Managementa od 1. svibnja 2014., sve do 30. travnja 2017. godine. Iz Agrokora su jučer poslali priopćenje u kojem ponavljaju da je Ramljak prekinuo radni odnos u Texo managementu 10. travnja 2017. godine. na dan kada je od strane Trgovačkog suda u Zagrebu imenovan za izvranednog povjerenika Agrokora.

- Njegov radni status je od tada rad za Agrokor temeljem Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH i činjenicom da je isti imenovan na tu funkciju rješenjem Trgovačkog suda. Zakon naime određuje povjereniku naknadu za njegov rad u bruto iznosu do iznosa prosječne plaće bivše uprave i ne previđa mogućnost stalnog zaposlenja povjerenika. Ramljak nije zaposlenik Agrokora i nema s Agrokorom ugovor o radu već od 10. travnja prošle godine iz bruto iznosa naknade koju prima plaća zakonom propisane doprinose i poreze sukladno obračunu ugovora o djelu. Provjerom kod bivšeg poslodavca nakon sjednice Odbora za gospodarstvo održane prošlog tjedna, Ramljak je utvrdio da ga je Texo management formalno odjavio 30. travnja 2017. godine. Datum formalne odjave ne mijenja činjenicu da je Ramljak radni odnos u Texo managementu raskinuo kada je imenovan za izvanrednog povjerenika - navodi se u priopćenju iz Agrokora koji je prosljiedio preslike raskida radnog odnosa u Texo Managementu te potvrde o isplati bruto naknada izvanrednom povjereniku s obračunom sukladno ugovoru o djelu za razmjerni dio travnja 2017. (isplaćena u svibnju) te svibanj 2017. (isplaćena u lipnju). Od lipnja, isplate u istom tom iznosu izvanredni povjerenik prima svaki mjesec do okončanja postupka izvanredne uprave. Na tu temu očitovao se i sam Ramljak rekavši:

- Neki pojedinci i dalje se odbijaju baviti suštinom, uzrocima, posljedicama i rezultatima izvanredne uprave i umjesto toga ulažu veliki napor u stalno kreiranje kontroverzi. Takvi postupci opstruiraju rad izvanredne uprave, dovode u pitanje do sada postignute rezultate, ali i postizanje nagodbe. Pitanje je – s kojim ciljem? I zaposlenici i privremeno vjerovničko vijeće Agrokora su vrlo jasno iskazali podršku radu izvanredne uprave i izjasnili su se protiv stečaja. Nadam se da ih maliciozni interesi koji danas lome koplja na postupku izvanredne uprave neće spriječiti u postizanju nagodbe, kojoj je jedini cilj očuvanje gospodarstva i radnih mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:07