BANKOMAT DIGNUT U ZRAK

Je li se na Malešnici dogodio pokušaj pljačke ili teroristički napad? U istragu uključena i SOA

Bombaški napad na bankomat u Mimarinoj ulici na Malešnici ima sva obilježja terorističkog napada
Zagreb, 251011.Ante Topica Mimare 9, oko 03,30 sati postavljena i aktivirana nepoznata eksplozivna naprava na bankomat Zagrebacke banke pri cemu je osteceno nekoliko automobila i popucala stakla u blizini eksplozije, nema ozledjenih.Na slici: policijski ocevid u tijeku.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajač / CROPIX / KRAJAC DAMIR

Bombaški napad na bankomat Zagrebačke banke u Mimarinoj ulici na Malešnici, u noći na utorak, u 3.25 sati, ima sva obilježja terorističkog napada. U Sektoru kriminalističke policije krajnje ozbiljno pristupaju slučaju, a neslužbeno se doznaje da je uključen i zagrebački centar SOA-e .

Istražitelji ne isključuju mogućnost da motiv bombaškog napada nije materijalna korist.

- Kad je puklo, popadale su mi sve fotografije s ormara. Pogledao sam kroz prozor, a ispred zgrade je izgledalo kao da smo u Bejrutu. Razbijenog stakla bilo je posvuda, oglasili su autoalarmi, a pročelje dućana u potpunosti je uništeno - rekao je Ivan koji živi preko puta bankomata.

Ubrzo je na mjesto događaja stigla policija koja je blokirala ulicu i park. Stakla su popadala s dućana Devetka, ispred kojeg je postavljen Zabin bankomat, a sedam automobila ostalo je bez prozora. Popucali su prozori i na stanovima.

Nitko od očevidaca s kojima smo razgovarali nisu vidjeli počinitelje, ali detonacija se čula u većem dijelu Malešnice i Španskog. Policijski očevid koji je počeo u noći, nastavljen je i jučer.

- Identičan događaj, ali uz blaže eksplozivno djelovanje, imali smo već na istoj lokaciji. Ni tada, a niti ovaj put počinitelji nisu uspjeli uzeti novac. Zasad nemamo konkretno ime koje dovodimo u vezu s ova dva događaja, ali intenzivno na tome radimo - ustvrdio je Marko Mikulić, šef zagrebačke krim policije.

Velika količina korištenog eksploziva, ogroman rizik za stanare stanova iznad i oko bankomata, elementi su terorističkog akta, zbog čega su na slučaju angažirani operativci Odjela za suzbijanje terorizma. Podsjećamo, u Zagrebu su svake subote, kao i u ostalim svjetskim gradovima, u tijeku antiglobalistički prosvjedi upereni protiv kapitalizma i bankarskog sustava, ali zasad se službeno ovaj napad ne dovodi s njima u vezu. Ipak, policija ne isključuje niti jednu mogućnost. U Hrvatskoj postoji nekoliko anarhističkih skupina.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:36