RASPRAVA U SABORU

'JE LI TO NORMALNO?' Grbin prozvao HDZ što je za voditelja zagrebačkog stožera Kolinde Grabar-Kitarović imenovao glavnog državnog inspektora

Peđa Grbin
 Goran Mehkek / CROPIX

SDP-ov zastupnik Peđa Grbin prozvao je u srijedu HDZ što je za voditelja izbornog stožera svoje predsjedničke kandidatkinje za Zagreb imenovao glavnog državnog inspektora Andriju Mikulića.

"Pitam vas, je li to normalno, je li to u redu i krši li se time minimum demokratske pristojnosti", upitao je Grbin kolege u Hrvatskom saboru u vremenu rezerviranom za rasprave na slobodnu temu.

Naglasio je da posao glavnog državnog inspektora nije voditi izborne stožere za bilo koga, posao mu je biti na čelu Inspektorata koji se bavi inspekcijskim poslovima u području trgovine, rada, građevine.

Trebao bi se baviti nadzorom provođenja zakona, stručnim, a ne političkim poslovima, poslovima koji su bitni za uređeno funkcioniranje bilo koje normalne i moderne države, dodao je.

"Bilo koje moderne i uređene države, a očito ne i države pod HDZ-ovom vlašću, jer u takvoj državi glavni državni inspektor ima druge poslove, a to je doći kod potencijalnog donatora, poduzetnika, ponuditi mu da uplati donaciju HDZ-ovoj kandidatkinji, a kad to odbije ucijeniti ga i prijetiti mu inspekcijom", izjavio je Grbin.

Vladajuće je podsjetio kako im je oporba, kod ponovnog objedinjavanja Glavnog državnog inspektorata, govorila da to nije u redu, a da su se oni kleli u depolitizaciju uprave, pa nakon toga imenovali Mikulića, prvo za glavnog inspektora, a onda i za voditelja stožera.

Tome doista ne treba nikakav dodatni komentar, zaključio je Grbin.

Upravo premijer hrani populizam

Goran Beus Richembergh (Glas) prozvao je premijera Andreja Plenkovića da je upravo on taj koji "u naravi" hrani populizam u politici, te ustvrdio da se već nekoliko tjedana javnost zabavlja pitanjem treba li "resetirati" državne blagdane, umjesto da se rješava niz važnijih problema.

Jedan od njih je, kaže, trenutna situacija na tržištu rada. Ovoga časa odljev radne snage poprima ozbilje razmjere, navodno je od ulaska u EU iz Hrvatske otišlo 380 tisuća ljudi, rekao je, ističući kako turizmu, zanatima, ugostiteljstvu, zdravstu nedostaje velik broj ljudi.

Stoga, poručio je, poduzetnicima treba omogućiti da slobodno, bez ikakvih kvota pokreću postupke za uvoz radne snage kako bi sačuvali vlastito gospodarstvo.

Branko Bačić (HDZ) odbacuje prozivke o nerješavanju konkretnih gospodarskih problema i populizmu. Naprotiv, Vlada se bavila konkretnim problemima od Agrokora do porezne reforme koja je omogućila smanjenje poreznog pritiska, uzvratio je.

Pobrojao je brojne pozitivne gospodarske pokazatelje, zapitavši se bi li ih bilo da se Vlada bavila populističkim idejama.

U Hrvatskoj, kazao je, gotovo neprimjetno prolaze podaci iz međunarodnih institucija koji govore o rastu gospodarstva, korištenju EU fondova, jer Hrvatska je iznad prosjeka EU kad je u pitanju njihovo korištenje. Od raspoložovih 10, 7 milijardi, ugovorili smo 9, 8 milijardi što je iznad prosjeka EU, isplaćeno je 25 posto ugovorenih sredstava što je nešto ispod prosjeka, rekao je Bačić. Istaknuo je i podatak da je Hrvatska porasla na ljestvici konkurentnosti za pet mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:50