POVJERENSTVO FORMIRALO SPIS

JE LI VLADIN ZRAKOPLOV KORIŠTEN U STRANAČKE SVRHE? Osim premijera i šefa Sabora, na Kongres pučana u Helsinki išla je i višečlana delegacija HDZ-a

 
 CROPIX

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa formiralo je spis u kojem bi trebalo ispitati je li bilo korištenja Vladina zrakoplova u stranačke svrhe kad je delegacija HDZ-a početkom ovoga mjeseca Vladinim zrakoplovom putovala na Kongres Europske pučke stranke u Helsinki, glavni grad Finske. Formiranje spisa prvi je korak koji prethodi odluci Povjerenstva o pokretanju ili nepokretanju postupka. List 24 sata objavio je da je delegacija HDZ-a putovala u Helsinki Vladinim zrakoplovom s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Za razliku od Plenkovića i Jandrokovića koji su, osim na Kongres pučana, putovali u Helsinki i na sastanak s finskim premijerom i predsjednicom parlamenta pa je njihov posjet imao i državnički karakter, ostali ministri poput Tomislava Tolušića, Lovre Kuščevića, Davora Božinovića i još nekih putovali su Vladinim zrakoplovom na Kongres Europske pučke stanke.

Službeni sastanci premijera i predsjednika Sabora su, kako se doznaje, održani 7. studenoga, a delegacija koja je putovala na stranački kongres prenoćila je, sudjelovala na kongresu 8. studenoga i tek onda se vratila Vladinim zrakoplovom. - Povjerenstvo je spis o ovom slučaju formiralo na temelju javno objavljenih informacija - kazala nam je glasnogovornica toga tijela Martina Jurišić. - Već idući tjedan od Vlade ćemo zatražiti očitovanje o tome tko je u Helsinki letio Vladinim zrakoplovom, a nije imao obaveze kao član Vlade, tko je odobrio korištenje toga zrakoplova i druge podatke bitne za odluku o pokretnju postupka - kazala nam je Jurišić.

Premijer Plenković u letu u Helsinki ne vidi ništa sporno. - Idemo tu stvari razgraničiti. Ja sam uvijek u svojstvu predsjednika Vlade i na samom Kongresu EPS- sam kao predsjednik Vlade, a ne kao ostala delegacija HDZ-a. Nevezano uz to, moj kolega finski premijer Juha Sipilä je već prije par mjeseci preko svojih službi tražio da imamo bilateralni sastanak u Helsinkiju, prema toma ja sam tamo imao i bilateralni sastanak kao i drugi dio - Kongres Europskih pučana.

Nema tu ništa neobično - izjavio je jučer novinarima Plenković. Nije, međutim, komentirao je li Vladinim zrakoplovom smio putovati ostatak delegacije HDZ-a. Lovro Kuščević je novinarima uoči sjednice Vlade izjavio da je i on u Finskoj imao niz bilateralnih državničkih sastanaka, a isto je ustvrdila i ministrica Nada Murganić. Ona je pojasnila da su joj dio putnih troškova podmirili finski domaćini, a ostatak HDZ.

Povjerenstvo za sukob interesa na jučerašnjoj je sjednici zbog sukoba interesa s 5000 kuna kaznilo saborskog zastupnika HDZ-a Franju Lucića jer je 6,5 godina bio član Nadzornog odbora privatne tvrtke Građa promet, a kao državni dužnosnik ne smije biti član nazdozrnih i upravnih odbora privatnih tvrtki. S 2000 kuna Povjerenstvo je kaznilo sadašnju neovisnu zastupnicu, članicu Kluba Mosta, Sonju Čikotić, jer je u "pasivnom mandatu", tj. prije isteka roka od 12 mjeseci od prestanka prethodne dužnosti kao članica Upravnog vijeća Javne ustanove Park prirode Papuk primala novčanu naknadu, što po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa nije smjela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:44