PRIOPĆENJE HHO-A

'JE*** RUMUNJSKA CIGANKO' Balerina detaljno opisala što se događalo u splitskom HNK-u tijekom 'žute minute' Dinka Bogdanića

 facebook, EPH

SPLIT - Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) priopćenjem je reagirao na teške optužbe za rasizam i seksizam usmjerene spram vršitelja dužnosti ravnatelja Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, Dinka Bogdanića.

Priopćenje HHO-a prenosimo u cijelosti:

Hrvatskome helsinškom odboru (HHO-u) obratila se Alexandra Elizabeta Bertea, balerina zaposlena u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Splitu, rumunjske nacionalnosti i rumunjska državljanka. Požalila se na rasističko i seksističko ponašanje Dinka Bogdanića, v.d. ravnatelja Baleta HNK-a Split. Prema navodima rumunjske balerine, Bogdanić je 2. prosinca 2015., javno, pred drugim balerinama, u vrijeme probe, gospođicu Bertea nazvao „fucking romanian gypsy“ (jebena rumunjska ciganko). Poslije probe prišla mu je pokušavši s njim razgovarati o incidentu i tražeći obrazloženje za prostakluk. Bogdanić je odgovorio: „Nemoj mi se nikad obraćati, ti previše govoriš“.

Bertea je 3. prosinca otišla intendantu HNK Split, Goranu Golovku, koji je također bio šokiran čuvši što se dogodilo, te pred njom odmah nazvao pravnicu Anu Donadini Jajac. Upozorio je Berteu da ona radi kao honorarna balerina, te da nije u punom radnom odnosu. Ugovor rumunjskoj balerini istječe 2. siječnja 2016. Obećao je da će od Bogdanića tražiti ispriku, te da će i nju kontaktirati vezano uz njena prava.

Dana 14. prosinca održan je sastanak na kojem su bili Alexandra Bertea, Dinko Bogdanić, Damir Punda, čelnik Sindikata u kulturi, pravnica HNK Ana Donadini Jajac te još jedna ženska osoba. Bogdanić je negirao da je nešto slično rekao, tvrdio da je vjerojatno nešto uzvratio leđima okrenut. Ni tom prilikom on se nije ispričao balerini Bertei, nego je samo rekao: „Ako sam ikad rekao nešto što bi povrijedilo naše rumunjske kolege, ja se ispričavam.“ Za balerinu Alexandru Berteu ovo ne samo da nije bila isprika, nego ironija i poruga. Prema navedenome, ispada da su netočni medijski napisi prema kojima se Dinko Bogdanić ispričao Alexandri Bertei.

Samom incidentu svjedočili su i K. B. (podaci poznati HHO-u), iz Sindikata baleta, kao i drugi članovi baleta. No oni izbjegavaju o tome govoriti, kako im ne bi bila ugrožena egzistencija, jer je veliki dio njih u honorarnom radnom odnosu. Bogdanić je, prema tvrdnjama članova baletnog ansambla, i inače vrijeđao članice i članove splitskog baleta, pa ih čak nazivao „kloniranim idiotima“. Strah i šutnja vezani su uz neke druge plesačice i plesače, koji su loše prošli zbog sukoba s Bogdanićem. Balerina HNK Zagreb, Nikolina Bosnar, dobila je sudski spor, ali je izgubila posao i bio joj je onemogućen daljnji rad u baletu općenito. Razlog sudskog spora bila je činjenica da ju je na jednoj probi Bogdanić udario šakom po leđima. Kako zbog ovog slučaja tako i zbog brojnih drugih slučajeva mobinga Dinko Bogdanić je 2005. godine izbačen iz HNK Zagreb. Ukoliko bude poterbno HHO će objaviti sve vulgarne, seksističke i druge izjave Bogdanića kako iz zagrebačkog tako i iz splitskog HNK. S pravom postavljamo pitanje kako je bilo moguće da se nakon zagrebačkog izbacivanja, Bogdanića može uhljebiti u Splitu i koji su tome razlozi. Alexandra Elizabeta Bertea pismeno se obratila rumunjskom veleposlanstvu u Zagrebu, tražeći zaštitu kao rumunjska državljanka.

Cijeli incident vjerojatno bi bio zataškan da se u cijelu priču nisu upleli mediji. Predsjednica Kazališnog vijeća HNK Split, dr. Inge Tomić-Koludrović, izjavila je za Slobodnu Dalmaciju (15. prosinca) da o cijelom slučaju zna isključivo iz medija. Predsjednik Radničkog vijeća HNK Split, Vijeko Santrić, ali i Sindikat djelatnika u kulturi HNK Split, najavili su zajedničke sastanke i „potrebu ozbiljnog preispitivanja“ rukovođenja baletom HNK Split.

(Ne)poznat netko organizirao je medijski protuudar u nekim medijima. U njima je osvanulo nekoliko anonimnih dopisa u kojima se negiraju navodi Alexandre Bertea. „Drugarska“ podrška Bogdaniću ide toliko daleko da se pojedini roditelji čije kćerke pohađaju Baletni studio javljaju anonimnim pismima u kojima s oduševljenjem pišu o Bogdaniću kao rukovoditelju. Sve to djeluje isuviše prozirno i podsjeća na vremena za koja smo vjerovali da su iza nas.

Danas 17. prosinca 2015. Radničko vijeće i Sndikat radnika u kulturi donijeli su odluku da će zatražiti smjenjivanje Dinka Bogdanića na mjestu v.d. ravnatelja Baleta HNK Split.

Izvršni odbor HHO-a podržava napore upravnih institucija HNK Split, Radničkog vijeća i Sindikata, da se raščisti s neprofesionalnim i neprihvatljivim ponašanjem Dinka Bogdanića. Kao institucija koja djeluje u prostoru zaštite ljudskih prava, pa time i ljudskog i profesionalnog dostojanstva svakog pojedinca, smatramo da takvim rasističkim i seksističkim ispadima ne smije nigdje biti mjesta, a posebno u javnim institucijama i institucijama kulture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:35