UŠLI JOJ U TRAG

JEDINA HRVATICA KOJA JE OTIŠLA U ISLAMSKU DRŽAVU JOŠ JE ŽIVA!? Za Doru Bilić nitko nije čuo 5 godina, a onda je iz Sirije stigla nevjerojatna vijest

 
 Facebook

Dora Bilić, hrvatska državljanka koja se prije gotovo sedam godina pridružila pripadnicima tzv. Islamske države u Siriji, zadnji put viđena je prije dvadesetak dana!

Bilo je to u Baguzu, selu na sirijsko-iračkoj granici, jedinom preostalom uporištu ISIS-ovaca, javlja Slobodna Dalmacija.

Tu ekskluzivnu informaciju dobili smo od jedne bosansko-hercegovačke državljanke (podaci poznati redakciji te ih zbog sigurnosnih razloga ne objavljujemo), odnosno članova njezine obitelji koji žive u susjednoj državi.

– Doru Bilić poznajem od prije. Zadnji put srele smo se u Baguzu prije 20 dana. Tada je bila živa. Što je s njom bilo poslije – ne znam, jer sam ubrzo nakon tog susreta prešla na teritorij koji kontroliraju kurdske snage – navela je u pisanoj, a potom i glasovnoj komunikaciji putem WhatsAppa, koju su nam na uvid dali njezini najbliži iz BiH.

Ovo je nakon punih pet godina prva informacija o sudbini danas 32-godišnje hrvatske državljanke Dore Bilić. Zadnji put se za nju čulo još 2014. godine, prilikom bombardiranja Rake, tada jakog uporišta radikalnih islamista. Informacije koje su stizale neslužbenim kanalima govorile su da je Dora tada ranjena, a da je smrtno je stradala bosanskohercegovačka državljanka Fatima Mahmutović. Na taj se događaj referirala i Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) u svom izvješću 2016. godine, nakon čega je mlada Hrvatica, barem što se javno dostupnih izvora tiče, pala u zaborav.

Za njezinu sudbinu počeli smo se interesirati prošloga tjedna, kada su sa sirijsko-iračke granice počeli stizati apeli bivših, kako su ih zapadni mediji nazvali, džihadističkih nevjesta koje su se obratile za pomoć svojim vladama da ih vrate u matične države. Među njima su i tri Bošnjakinje s ukupno devetero djece, koje s još 700 žena i 1500 djece borave u kampu Roj, u blizini grada Kamišlija.

– Još jednom vas molimo, i u naše i u ime naše nedužne djece, da nas primite natrag i pružite nam drugu priliku za novi život, ako ništa, zbog maloljetne, nedužne djece. Spremne smo podnijeti posljedice naše pogreške, to je najmanji problem. Unaprijed vam hvala i nadamo se da ćete nama i našoj djeci pružiti drugu priliku, jer ne postoji ni jedna osoba na svijetu koja ne pravi greške, pa bilo kojeg oblika – napisala je nedavno jedna od njih, Sarajka koju je muž odveo u Siriju s 18 godina, a nakon njegove pogibije, morala se udati za drugog isilovca.

Informaciju o Dori Bilić prije objave podijelili smo s članovima njezine obitelji. Otac Stipan, koji zadnjih godina živi u Studencima kod Imotskog, odakle obitelj i vuče podrijetlo, istog trena, zajedno sa sinom Antunom, pokrenuo je službenu proceduru za Dorin povratak u Hrvatsku.

– Kontaktirali smo Upravu za konzularne poslove i zamolili da nam pomognu. Bez podrške Ministarstva ništa se ne može napraviti. Htjeli bi da Dora dobije informaciju da joj obitelj želi pomoći – kazao nam je jučer oko podneva Stipan Bilić.

Kako bi joj MVP mogao pomoći, Dora se prvo morati dokopati teritorija koji kontroliraju Sirijske demokratske snage (SDF), zapravo Arapsko-kurdski savez a ne džihadisti. Dio žena, unatoč izloženoj pogibelji, to je uspio bijegom, dok su neke ISIS-ovci sami puštali jer im više nisu mogli jamčiti sigurnost, hranu, medicinsku skrb...

Nakon toga, u kampovima te žene sigurnosno ispituju lokalne snage, ali i saveznici na čelu s Amerikancima. Oni na koncu trebaju upaliti zeleno svjetlo za povratak doma.

Naravno, traži se i suglasnost domicilnih država, od kojih neke blagonaklono gledaju na takvu mogućnost, a druge baš i ne, najavljući čak i oduzimanje državljanstva.

Dora Bilić u Siriju je otišla 2012. godine, i to nakon školovanja u Londonu. Potom je boravila u vehabijskoj zajednici u Gornjoj Maoči kod Brčkog, gdje je upoznala svog drugog supruga Senada Avdića, zvanog Čađo.

On je ostavio suprugu i dvoje djece i preko Sandžaka i Turske, zajedno s Dorom, završio u Siriji kao aktivni borac ISIS-a. Nakon bombardiranja Rake 2014. godine, ostalo je nejasno je li samo ranjen ili je poginuo. Dandanas još nema pouzdanih informacija što se s njim dogodilo. Kasnije se pojavila i vijest da je Dora s djecom u Al-Mayadinu, koji je jedno vrijeme bio prijestolnica samoproglašene države.

Dora Bilić je prema službenim podacima od prije pet godina jedna od sedam hrvatskih državljana koji su završili u ISIS-u, s tim da je preostalih šest imalo još jedno državljanstvo. Naknadno se čulo i za Bjelovarčanku Irenu Horak, udanu za jednog istaknutog džihadista iz Jemena, ali zadnjih godina izgubio joj se svaki trag, navodi Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:28