'AKO NEMA KRUHA, IMA IGARA'

Jedino HDZ protiv Zakona o poker aparatima: 'Ovisnici o kocki će u tamnim kutovima kafića uništavati svoju obitelj i sebe'

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Namjera Vlade da zakonom regulira korištenje zabavnih i posebnih automata za igru poput poker aparata ima potporu svih parlamentarnih stranaka osim HDZ-a. Prijedlogom Zakona o zabavnim i posebnim automatima, objasnio je zamjenik ministra financija Boris Lalovac danas u Saboru, želi se uvesti kontrola u to područje.

Tako će posebni automati poput poker automata primjerice u uporabi u ugostiteljskim objektima moći biti samo ako imaju posebnu markicu Ministarstva financija, godišnje će se za njihovu uporabu plaćati 600 kuna po jednom automatu, a onima koji će dozvoliti da se na njima igraju maloljetnici prijeti privremana zabrana rada objekta. Vlada naravno od zakona očekuje prvenstveno financijsku korist i to ta proračune gradova i županija koji bi u 2013. trebali iznositi 40 milijuna kuna.

HDZ međutim tvrdi kako će od Zakona biti puno više štete nego koristi te kako se njime očigledno želi poručiti da ako nema kruha - ima igara.

- Dobit ćemo koju kunu više u županijski proračun ali ona bi bila iz džepa nesretnika, nestabilnih građana koji u ovakvoj besparici kada se ostaje bez posla i bez prihoda, uz malo alkohola mogu posegnuti za brzom i lakom zaradom. I tako će posljednju kunu iz svog domaćinstva ubaciti u taj automat u nadi da će dobiti 200 puta više od uloženog - navela je HDZ-ove razloge protivljenja Zakonu Branka Juričev Martinčev. HDZ tvrdi kako će ovaj Zakon još više obitelji dovesti u teške situacije, a stvorit će i nove ovisnike o kocki.

- Oni će u tamnim kutovima ugostiteljskih objekata skriveni od očiju javnosti uništavati svoju obitelj i sebe - upozorava HDZ.

Najveća oporbena stranka tvrdi kako Zakon neće povećati broj zaposlenih na proizvodnji ili upravljanju automata za igru već će trebati više psihologa, bračnih savjetnika, pedagoga.

- Jer ovaj će zakon unesrećiti mnoge, povećati broj ovisnika o kocki, zatrovati mnoge mlade, dovesti do novih osobnih i obiteljskih bankrota, povećati broj razvoda - poručuje HDZ-ova zastupnica Juričev Martinčev. Njezina stranačka kolegica Đurđica Sumrak bila je još žešće protiv zakona.

- Ovisnost klađenja kod nas je poprimila epidemijske razmjere. A znamo da će ovisnik kako bi vratio dugove počiniti krvni delikt i razbojstva - kaže Sumrak kojoj je posebno sporno što zakon ne regulira posebne inspektore za legalne kockarnice.

- A mnogi roditelji djecu dovode u kladionice i kafiće gdje su poker automati te ih tako uvode u jedan kriminalni svijet - naglašava Sumrak.

Za razliku od HDZ-a ostale stranke podržavaju zakon jer, kako kažu, automati za igru postojali su i do sada, a ovime se želi regulirati to područje.

- Dakle uvodimo red u ovo crno tržište na kojem su bili mutni poslovi, gdje se stvarao prljavi novac koji se onda prao i stavljao u legalne aktivnosti - rekla je SDP-ova Ingrid Antičević Marinović. U najvećoj vladajućoj stranci međutim smatraju kako prostori s automatima nikako ne smiju biti u blizini škola, a HNS preporučuje da se prije konačnog priiedloga zakona konzultira i Ministravo socijalne politike i mladih kako bi se vidjele društvene posljedice zakona.

I HDSSB se slaže da konačno treba pod nadzor staviti tijek novca koji se zarađuje od automata za igru.

- Iako nisam nikada kockao nemam ništa protiv da punoljetni građani u kontroliranim uvjetima i po zakonom propisanim kriterijama to čine - kaže Dražen Đurović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:29