OPERACIJA SPAŠAVANJA

Jedva je virila iz vode, nije je uspio snimiti čak ni HRZ-ov Pilatus

 REUTERS

Iako su okolnosti i sam događaj skandalozni, valja istaknuti uspješno provedenu akciju traganja i spašavanja koja je pokazala efikasnost sustava koordinacije različitih tijela državne uprave zaduženih za poslove pomorske sigurnosti, kao i vrhunsku obučenost i profesionalnost pripadnika Obalne straže RH i Hrvatske ratne mornarice, odnosno Oružanih snaga RH u cijelosti.

Traganjem i spašavanjem na moru u RH upravlja i koordinira Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru Rijeka koja je u sastavu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture uputila zahtjev za angažiranje snaga Obalne straže RH.

Helikopteri spremni

U traganju za Britankom Kay Longstaff angažirani su zrakoplov PC 9 Pilatus iz Zračne luke Zemunik, inače iz sastava Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, a pod operativnim zapovijedanjem Obalne straže RH, i Ophodni brod OB-03 Cavtat, iz sastava 2. divizijuna Obalne straže RH, stacioniran u luci Vargarola, a u pripravnosti je bio i helikopter Mi-8, kao i tim za potragu i spašavanje iz sastava Zapovjedništva specijalnih snaga stacioniran u Divuljama.

Motrili površinu

Zrakoplov PC-9 Pilatus poletio je iz Zemunika odmah nakon svitanja, no nije uočio Kay Longstaff te se vratio u Zemunik radi popune gorivom. Iako je javio spremnost za sljedeće polijetanje i potragu za nestalom osobom, za angažmanom zrakoplova više nije bilo potrebe jer je ophodni brod OB-03 Cavtat uočio Britanku.

Tijekom plovidbe posada broda je izvršila proračun korekcije moguće pozicije pada osobe u more s obzirom na vremenske prilike te morske struje u području pada. Ulogu koordinatora akcije traganja i spašavanja na licu mjesta imao je zapovjednik Search and Rescue brodice Sv. Vid Lučke kapetanije Rijeka.

Dolaskom OB-03 Cavtat u blizinu izrečene pozicije počelo je motrenje površine mora te je Britanka napokon uočena. Nakon što su Longstaff izvukli na brod, tim za zbrinjavanje iz sastava brodske posade utvrdio je određenu razinu hipotermije i iscrpljenosti te je sukladno istom počelo njeno utopljavanje te dalje zbrinjavanje, a potom je prevezena u Pulu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:38