SPORNA GRADNJA

Jelkovac (HDZ): Oporba projekt mini hidroelektrane na Korani napada sa zakašnjenjem - sve je po pravilima struke

 Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

Predsjednica karlovačke Gradske organizacije HDZ-a i saborska zastupnica Marija Jelkovac izjavila je u ponedjeljak da je projekt mini hidroelektrane na obali Korane u skladu sa svim propisima i pravilima struke te kako nije u redu da vijećnici Dario Janković (SDP) i nezavisni vijećnik Davor Petračić "napadaju projekt s nekoliko godina zakašnjenja" kada je gotova sva projektno-planska dokumentacija.

Nakon prošlotjednih optužbi oporbe da je gradnja mini hidroelektrane na obali Korane u Karlovcu neprihvatljiva te da bi grad od njezina rada na najatraktivnijoj lokaciji imao sramotno male naknade, a investitor bi zarađivao milijune, gradonačelnik Damir Mandić (HDZ) to je u subotu ocijenio politikantstvom sa širenjem antipoduzetničke klime, a danas je na mjestu buduće gradnje Marija Jelkovac u izjavi novinarima rekla da je projekt u skladu sa svim propisima i pravilima struke.

Projekt je potpuno napravljen u skladu sa zakonskom procedurom i po pravilima struke, a još je 2011. godine Konzervatorski odjel Ministarstva kulture izdao uvjete za obnovu hidrocentrale koja je davno prije tu bila te bi se nova gradila na postojećoj brani, to jest slapu. Podsjetivši kako je riječ o zgradi sa staklenim zidovima, tako da se ne bi previše narušila vizura, Jelkovac je rekla kako i ona, kao i mnogi Karlovčani, voli taj prostor i dolazi u šetnju, ali sve rasprave trebaju biti argumentirane, a ne paušalne. Kako je rekla, gradonačelnik mora voditi računa o svemu, pa i o odgovornom odnosu prema investitorima, o tvrtki "Korana 354" d.o.o. iz Zagreba, kojoj je 2018. godine produljena građevinska dozvola iz 2015.

Gradonačelnik Mandić smatra da investitor ima neka prava koja se moraju poštovati te da od investitora čeka odgovor o uvjetima ugovaranja prava služnosti, a po gradskom procjenitelju, to je 40.000 kuna na godinu ili 590.000 kuna u 30 godina, koliko traje koncesija. Ugovorom bi grad trebao imati pravo svakih sedam godina na novu procjenu vrijednosti naknade, znači novu cijenu. Investitor je usmeno rekao da takav prijedlog ne prihvaća, ali pisano ga još nije odbio, rekao je Mandić u subotu.

Petračić pak, među ostalim u današnjem priopćenju za medije, tvrdi da je otpor oporbe rezultirao time da gradonačelnik s investitorom nije potpisao prvi krajnje nepovoljan ugovor od 2000 eura naknade na mjesec na 30 godina s ugrađenim pravom prijenosa ugovora na treću osobu i 'smiješnu' cijenu naknade za pravo građenja, a da pritom izgubi vrijedan vidikovac na krajolik i mogućnost kupanja nizvodno od hidroelektrane na Korani (osim u srpnju i kolovozu, kada elektrana ne bi smjela raditi).

Po Petračićevu izračunu, a on je projektant i sudski vještak za graditeljstvo, investitor će na godinu imati 47.000 eura, ili oko 350.000 kuna troškova, a prihode mu jamči država jer za svaki proizvedeni kilovatsat dobiva naknadu od 0,93 kune, što znači da će na godinu za predviđenu proizvodnju od dva milijuna kilovatsati dobivati 1,86 milijuna kuna. Dobit investitora je 1,51 milijun kuna na godinu, a grad bi, po prvom prijedlogu ugovora, kao koncesionar od tog iznosa zaradio 0,9 posto, a po novom prijedlogu zaradit će 2,6 posto, stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:02