OPASNO OSVJEŽENJE

JESTE LI SE IKADA ZAPITALI KOLIKO JE ČIST LED KOJEG DOBIJETE U KAFIĆIMA? U pola analiziranih uzoraka pronađene opasne bakterije

 Pixabay

Jeste li se ikada zapitali koliko je čist led kojeg dobijete u kafićima? O tome vodi računa Služba za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije koja je i ove godine samoinicijativno provela mikrobiološko istraživanje zdravstvene ispravnosti kocki leda u ugostiteljskim objektima, piše Glas Slavonije.

- Brojni vlasnici ugostiteljskih objekata ne provjeravaju mikrobiološku ispravnost leda i možda nisu svjesni problema koji mogu nastati zbog neodgovarajuće pripreme kocki leda, rukovanja ledom i neodržavanjem ledomata. Kocke leda prilikom korištenja mogu biti primarno ili sekundarno kontaminirane mikroorganizmima, a konzumacija takvih kocki potencijalni je uzročnik pojave probavnih smetnji te je od javnozdravstvenog značaja – upozorava Snježana Benkotić, dipl. ing. preh. teh. iz Laboratorija za mikrobiologiju voda županijskog ZZJZ-a.

Mikrobiološko istraživanje provedeno tijekom ove godine u više od polovine ispitanih uzoraka leda iz 20 osječkih kafića, utvrdilo je aerobne mezofilne bakterije, ali i bakterija Pseudomonas aerugionsa koja može izazvati teške infekcije pri kojima je potrebna hospitalizacija. Infekcija se može razviti čak i na srčani zalistak te mokraćni sustav, kožu, uši i dr.

Kako su u čak polovini ugostiteljskih objekata utvrđeni nesukladni rezultati, doc. dr. sc. Suzana Ćavar, voditeljica Službe za zdravstvenu ekologiju županijskog ZZJZ-a, naglašava da rezultati istraživanja pobuđuju ozbiljnu sumnju u nedostatnu primjenu mjera dobre higijenske prakse u ugostiteljskim objektima.

- Može se pretpostaviti da je korištenje takvih kocki leda u ugostiteljskim objektima potencijalni javnozdravstveni problem. No, za konkretnije zaključke i sliku pravog stanja u ugostiteljskim objektima potrebno je ispitati veći broj uzoraka leda – ističe Ćavar za Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:31