MRŽNJA I SUKOBI

Jezerinac: Kriza nastaje iz krize vjere u Boga

Marija Bistrica, 041009.Vojno - policijsko hodocasce u Mariji Bistrici. Svetu Misu predvodio je Vojni ordinarij Juraj Jezerinac, a nazocili su Tomislav Karamarko ministar unutarnjih poslova i gradonacelnik Zagreba Milan Bandic.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

KARLOVAC - Vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac predvodio je danas koncelebriranu svetu misu u kapelici Sv. Kiža u Draganićkim Mrzljakima, mjestu na kojem su prije točno 18 godina tijekom neprijateljskog raketiranja poginula sedamnaestorica hrvatskih branitelja.

- Nije to bio vjerski rat kako su ga neki htjeli protumačiti kako bi opravdali svoje zločinačke namjere. Pravoslavci i Katolici u mješanim krajevima međusobno su se poštivali i nikada nisu imali sukoba zbog vjere. Gdje je bila dublja vjera tu je bila i dublja povezanost među ljudima, a gdje je postojala odsutnost Boga tu je postojala mržnja koja je prerasla u sukobe.

To je bio agresorski rat u želji da se osvoji hrvatski teritorij, te stvori nova tvorevina čija bi granica bila kanal Kupa-Kupa. Što su poduzeli Hrvatski branitelji na čelu s dr. Franjom Tuđmanom? Nakon što su iskoristili sva pravna sredstva i dali do znanja da ne žele rat nego mir, kad je počela agresija, nije im preostalo ništa drugo nego krenuti u obranu. Mnogi se nisu vratili.

To se mora pamtiti. Nikada zaboraviti. To se mora pričati djeci. Iz pokoljenja u pokoljenje - rekao je u svojoj propovijedi između ostalog biskup Jezerinac pozivajući na duhovnu obnovu koja bi trebala krenuti iz obitelji. Rekao je kako razlog današnje krize pokušaj čovjeka da živi bez Boga.

- Ako su branitelji bili žrtve mržnje i osvete, oni žele da mi ne budemo ljudi mržnje. Onaj koji mrzi sebi šteti najviše. Duhovne obnove nema bez molitve, treba se događati u svakom kršćanskom srcu, vjerničkoj savjesti i obitelji. Kriza nastaje iz krize vjere u Boga.

Čovjek želi biti autonoman, neovisan o Bogu i živjeti kao da Boga nema. To je razlog krize suvremenog društva - zaključuje vojni ordinarij Jezerinac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:08