SVJEDOČENJE 'NAJOPASNIJEG ŽIVUĆEG SRBINA'

Jocin nuklearni otpad išao je u Dvor, Glinu ili Gvozd?

    AUTOR:
    • Mate Piškor

  • OBJAVLJENO:
  • 28.04.2010. u 11:29

CROPIX

SFRJ i Nizozemska navodno su imale tajni dogovor o izvozu nuklearnog otpada u jedno mjesto većinski naseljeno Srbima

SISAK - Je li na području Sisačko-moslavačke županije tajna lokacija odlagališta nuklearnog otpada, kojeg su prema tvrdnjama beogradskog kriminalca Sretena Jocića izrečene na suđenje u Beogradu , izgradile tadašnje jugoslavenske vlasti 1989. i 1990. godine?

Koje bi to mjesto moglo biti: Glina, Dvor, Gvozd?, pitaju se Siščani koje zabrinjava Jocićeva tvrdnja da je bio uključen u državni biznis između SFR Jugoslavije i Nizozemske koje su, pak, imale tajni dogovor o izvozu nuklearnog otpada u jedno mjesto blizu Zagreba, većinski naseljeno Srbima.

Neki se stariji Siščani prisjećaju kako je krajem 80-ih godina bila žustra rasprava na području tadašnje Zajednice općina Sisak o lokaciji za odlagalište nuklearnog otpada kojeg Hrvatska mora uzeti iz nuklearke Krško prema dogovoru sa Slovenijom.

Jedan od vodećih hrvatskih ekoloških stručnjaka, Siščanin dr. Viktor Simončić, prisjeća se da je izvršen odabir četiri potencijalne lokacije u cijeloj Hrvatskoj od koje su dvije bile na području Sisačko-moslavačke županije: Trgovska i Moslavačka gora, no zbog političkih utjecaja i lobiranja nije odabrana niti jedna i Hrvatska danas nema službenu lokaciju za odlaganje nuklearnog otpada.

- Sjećam se, međutim, zbivanja iz početka devedesetih i najave ‘mitinga istine’ na području Gvozda zbog tvrdnji u srbijanskom tisku kako je Hrvatska izgradila nuklearno odlagalište u mjestu Blatuša kod Gvozda, na gliništu ciglane. (Zanimljivo je da je upravo Blatuša danas glavni kandidat za županijski centar za zbrinjavanje otpada.)

Beogradski tisak tada je tvrdio da su Hrvati namjerno izgradili nuklearno odlagalište na području većinski naseljenom Srbima, kako bi ozračili i potrovali srpsko stanovništvo. Mi iz Ministarstva zaštite okoliša smo izašli na teren, pet, šest dana istraživali to područje i doista smo pronašli pod brdom otpadne gline dvije bačve nepoznatog porijekla i sadržaja koji nije bio nuklearni otpad.

Odgovorno tvrdim da nema u Hrvatskoj tajne lokacije nuklearnog otpada kojeg su gradile civilne vlasti, a je li nešto u tajnosti izgradila JNA, to ne mogu reći, rekao nam je dr. Simončić.

Jedna od službenih lokacija za odlagalište nuklearnog otpada bila je i Trgovska gora nedaleko od Dvora. Stanovnici toga područja s kojima smo prije desetak godina razgovarali pišući o protunuklearnim prosvjedima, rekli su nam da je JNA par godina prije rata nešto kopala i betonirala na području napuštenih rudnika kod sela Majdan na Trgovskoj gori.

Taj podatak potvrdio nam je i Danijel Pavlić, ekološki aktivist iz Hrvatske Kostajnice, koji je sa grupom istomišljenika godinama organizirao akcije protiv olagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

- Nas je jedan stanovnik Majdana odveo do bivših rudnika gdje je, prema njemu, vojska nešto radila, betonirala. Tvdio je da su danima išli puni kamioni prema rudnicima i prazni se vraćali. No prošlo je puno vremena i nismo uspjeli vidjeti nikakve tragove betona, nego hrpe zemlje kod otvora bivših rudnika - rekao je Pavlić.

Izdvajamo