JAVNI SUKOB

'Još čekamo da se Vican očituje o nalazu analize'

 
 HANZA MEDIA

Nema nepravilnosti u poslu koji je obavilo premijerovo Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja i znanosti, pa je i postupak izbora Ekspertne skupine za kurikularnu reformu (ERS), proveden pod kapom Povjerenstva, bio transparentan, javan i u skladu s procedurama - tvrdi predsjednica Povjerenstva, zadarska rektorica Dijana Vican.

Izjava rektorice u intervjuu jučerašnjem Večernjem listu oprečna je navodima Analize provedbe natječaja za ERS ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, a koja pokazuje da je u postupku izbora nasljednice Borisa Jokića i njegova tima bilo niz netransparentnih radnji. Izjavom da je sve bilo transparentno Vican, koja u ovom trenutku uživa povjerenje premijera, ide direktno protiv ministrice. Iako smo je jučer nekoliko puta zvali, Dijana Vican se nije odgovarala na pozive. No, više članova Vicaničina Povjerenstva otvoreno staje na stranu ministrice i tvrdi: sve što piše u analizi Ministarstva je točno. Jedan od njih, Slobodan Uzelac, bivši državni tajnik i potpredsjednik Vlade u mandatu Ive Sanadera, dodaje - nepravilnosti je bilo i više nego što piše u analizi MZO-a.

Puno nepravilnosti

- Imamo dvije nevolje. Prva je što je nepravilnosti bilo napretek, druga što je javnost samo dijelom upoznata sa svim nepravilnostima. Ja ih zovem smicalicama niske akademske razine, a svega toga bilo je puno više nego što je spomenuto u nalazu Ministarstva. Kad to imate na umu i pitate me je li sve bilo transparentno kao što rektorica tvrdi, moj odgovor je - valjda se netko šali - komentira Uzelac za Jutarnji.

Kao dodatak tezi o nepravilnostima navodi izostanak transparentnosti u temelju procesa natječaja za ERS.
Da je bilo nepravilnosti kao što se navodi u analizi, tvrdi i bivši riječki rektor Pero Lučin, također član Povjerenstva.

- Potpuno se slažem s nalazom Ministarstva. Dok se to ne raščisti, pomaka nema. I dalje gledam na cijelu priču s puno optimizma, no inzistirat ću da se stvari raščiste - kaže Lučin, s kojim se slaže i bivši ministar obrazovanja, još jedan član Povjerenstva Vedran Mornar.

- Argumenata o nepravilnostima je napretek, a nisam uočio da je predsjednica Povjerenstva iznijela ijedan argument u korist toga da nema nepravilnosti. Njezinim medijskim istupom ništa nije osporeno. Moj je stav da je sve što piše u analizi apsolutno točno - komentira Mornar, čije je pak medijske istupe Vican indirektno osudila. U devet navrata zadarska rektorica u intervjuu Večernjem krivnju nastalu situaciju svodi na medijske insinuacije.

- Ne znam kako je navođenje argumentiranih činjenica medijski napad. Jasno je da na idućoj sjednici moramo raspraviti nalaz Ministarstva i nadam se da će pobijediti argumenti - dodaje Mornar, komentirajući i navod šefice Povjerenstva kojim relativizira analizu Ministarstva izjavom da je “takozvana analiza poslana članovima Povjerenstva nepotpisana te se ne zna tko je autor”.

- Analiza je Povjerenstvu poslana s maila ministrice Divjak. Njezino ime je u potpisu maila u čijem je privitku analiza. Točno je da sama analiza nije potpisana osobom koja ju je izradila, no ako nešto dođe s ministričina maila, onda to smatram relevantnim. Ipak je to normalan način komunikacije u 21. stoljeću - zaključuje Vedran Mornar.

Rasprava o sumnji

I četvrti član Povjerenstva Davor Romić očekuje na idućoj sjednici raspravu o sumnji u netransparentnosti. Sjednica bi se trebala održati koncem kolovoza, članovi Povjerenstva poziv još nisu dobili, a ostaje vidjeti hoće li u ovakvoj atmosferi Povjerenstvo uspjeti obaviti zadatak koji im je zadao premijer i do 8. rujna napokon iznjedriti Nacrt akcijskog plana provedbe Strategije obrazovanja.

A ministrica Blaženka Divjak, kako nam je jučer rekla, i dalje (40-ak dana od zahtjeva) čeka očitovanje Povjerenstva na nalaz analize.

- Opravdanost nalaza analize natječaja za ERS ne može se riješiti putem medija jer je Povjerenstvo svoje zapisnike proglasio tajnima. Stoga i dalje očekujem službeno očitovanje na sadržaj analize kao što je i dogovoreno - kaže Divjak.

Njezin je cilj, dodaje, isključivo ubrzavanje reforme obrazovanja koja je u programu Vlade i zato je, kaže, predložila novi model koji reformu stavlja u nadležnosti institucija koje su ionako u sustavu zadužene za provedbu reforme.

- Moj tim i ja ne bježimo od odgovornosti. Pokrećemo niz projekata vezanih uz Strategiju jer naši učenici i studenti stvarno nemaju vremena čekati - poruka je Blaženke Divjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:48