PROMJENJIVI SIJEČANJ

JOŠ DANAS IZNADPROSJEČNO TOPLO, OD PETKA PONOVNO SNIJEG Visoke temperature i južinu zamijenit će minusi, snijeg se očekuje i u Dalmaciji i Istri

 
 Damjan Tadić/Goran Mehkek/Božo Radić / Cropix

U velikom dijelu Hrvatske jutros su izmjerene prilično visoke temperature za ovo doba godine, od relativno niska 2 stupnja u Slavoniji, preko 8 stupnjeva u Zagrebu i na jugu Dalmacije, do 9 stupnjeva na sjeveru Dalmacije i u Istri. Uspon na Celzijevoj ljestvici očekuje se tokom dana pa će temperature danas doseći i 14°C.

Iznadprosječno toplo vrijeme pratit će kiša, te umjereno, a na mjestima i jako jugo. Zato petak donosi zahlađenje i mjestimice snijeg.

Na sjevernom Jadranu i u gorju danas će biti umjereno i pretežno oblačno s povremenom kišom, u najvišim predjelima i susnježicom i snijegom. Drugdje djelomice, a u Slavoniji i Baranji te mjestimice u Dalmaciji pretežno sunčano, prognozira Državni hidrometeorološki zavod.

Prema kraju dana kiša je moguća i ponegdje na srednjem i južnom Jadranu te u središnjoj Hrvatskoj. Vjetar slab i umjeren jugozapadni, ponegdje s jakim, uglavnom u gorju mjestimice i olujnim udarima. Na Jadranu umjereno i jako jugo, na sjevernom dijelu u početku i jugozapadnjak.

DHMZ

Najviša dnevna temperatura bit će većinom od 9 do 14 stupnjeva Celzijevih, ponegdje u gorju malo niža.

U petak bi mogli ući s kišom koja će se zbog pada temperature postupno pretvarati u snijeg, osobito u gorju gdje se očekuje i stvaranje snježnog pokrivača ponegdje i većeg od 10 cm, a tanjeg može biti i u nizinama središnje Hrvatske, piše HRT.

Tanji snježni prekrivač vjerojatno će dočekati i obalna mjesta. Snijeg se očekuje i u unutrašnjosti Istre, a do subote ujutro vjerojatno i mjestimice u unutrašnjosti Dalmacije.

DHMZ

Jaka bura koja će u petak zapuhati na Jadranu, smirivat će se postepeno tijekom vikenda, a vikend u Dalmaciji ponovno donosi jugo i kišno vrijeme.

Vikend donosi promjenjivo vrijeme s oborinama koje će svakako biti slabije i u manjim količinama nego u petak.

Za nautičare je izdano upozorenje zbog mogućih nevera, uglavnom na sjevernom Jadranu od sredine noći, piše DHMZ. U biometeorološkoj prognozi za četvrtak i petak naglašavaju da približavanje atmosferske fronte sa sjeverozapada pogoršava biometeorološke prilike pa glavobolje, slaba koncentracija, razdražljivost i loše raspoloženje neće biti neuobičajene pojave.

DHMZ
Vremenska prognoza za vikend

HAK: Kolnici mjestimice vlažni i skliski

Kolnici su u četvrtak ujutro mjestimice vlažni i skliski. Zbog jakog vjetra mjestimice je usporen promet na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Bosiljeva i Kikovice. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Prema izvješću Hrvatskog autokluba (HAK) u 7,20 sati, na autocesti A6 na 60+100 km između čvora Oštrovica i čvora Vrata u smjeru Zagreba skraćena je uključna traka s PUO Tuhobić za 50 metara zbog sanacije ulja na kolniku.

Pozivaju se vozače na pojačan oprez na željezničko-cestovnom prijelazu Prikraj između Božjakovine i Lupoglava, zbog kvara na signalizaciji.

Zabrana je prometa za motorna vozila koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim vozilima s priključnim vozilom za vrijeme zimskih uvjeta na pojedinim cestama u Lici: DC42 u mjestu Poljanak; ŽC5169 Donji Lapac-Bjelopolje; sve lokalne i županijske ceste na području Korenice i Otočca.

Trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe.

Zbog niskih temperatura tijekom jutra u petak moguća je poledica. Zbog olujne bure na sjevernom Jadranu moguća su ograničenja za određene skupine vozila, ponajprije na Jadranskoj magistrali. Tijekom jutarnjih i poslijepodnevnih sati pojačan se promet očekuje na gradskim cestama i pojedinim obilaznicama, uz moguće gužve i zastoje u zonama radova, a u trajektnom i katamaranskom prometu moguće su poteškoće zbog olujne bure.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:25