ODBOR ZA USTAV

JOŠ JEDAN NEUSPJELI POKUŠAJ SDP-a Traže da se na dnevni red uvrsti raspravu o izuzeću Novaković u slučaju Plenković, Grbin uložio usmeni prigovor

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.07.2019. u 12:20

Zagreb, 120719.
Markov trg, Sabor, sjednica Odbora za Ustav, poslovnik i politicki sustav.
Na fotografiji: Zeljko Reiner, Pedja Grbin.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX

Željko Reiner i Peđa Grbin

ZAGREB -  SDP u još jednom pokušaju nije uspio u petak staviti na dnevni red saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav raspravu o tome tko odlučuje o izuzeću predsjednice Povjerenstva za sukob interesa Nataše Novaković.

Potpredsjednik Odbora Peđa Grbin (SDP) na početku sjednice uložio je usmeni prigovor na dnevni red pod obrazloženjem da je poziv došao u kratkom roku prije sjednice te zatražio uvrštavanje u dnevni red  točke o pitanju izuzeća članova Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Međutim, taj njegov prijedlog nije dobio potporu članova Odbora koju su sa dva glasa za, onaj Grbina i Roberta Podolnjaka (Most) te sedam protiv glasovali o uvrštavanju točke o Povjerenstvu na dnevni red.

"Ako ne želite raspravljati, onda raspravljajte sami", kazao je Grbin nakon odbijanja prijedloga te napustio sjednicu

Odbijanje vladajućih da otvori raspravu tome tko je nadležan odlučiti o izuzeću predsjednice Povjerenstva Novaković, a što je tražio premijer Andrej Plenković prije odluke o njegovoj ulozi u pisanju lex Agrokora, oporba vidi kao kršenje Ustava i odluke Ustavnog suda iz 2007. da je demokratsko pravo predstavničke manjine da se o njihovom prijedlogu raspravlja i odlučuje.

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav nije prihvatio ni amandman Kluba Mosta da potpise građanske inicijative "67 je previše" umjesto Vlade provjerava Državno izborno povjerenstvo.

"Osobno mislim da je to dobra ideja i da bi bilo bolje da to napravi Državno izborno povjerenstvo (DIP) no kako je dosadašnja praksa bila da to radi Vlada, a zakonom nije propisano tko obavlja provjeru, ne možemo prihvatiti amandman", rekao je predsjednik Odbora Željko Reiner.

Dodao je kako nije dobro mijenjati pravila dok traje utakmica ali da bi u budućnosti takvo rješenje moglo biti prihvaćeno nakon izmjena zakona o DIP-u i referendumu.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo