NAKON ISTRE I MEĐIMURJA, OSTALI BEZ KOALICIJE I U BJELOVARSKOJ ŽUPANIJI

Još jedan udarac: HNS podržao bivšeg HSS-ovca Bajsa jer ne žele kandidata SDP-a za župana

BJELOVAR - Nakon Istre i Međimurja HNS je odlučio da će i u Bjelovarskoj županiji na izbore izaći protiv svojih koalicijskih partnera na državnoj razini. SDP-ov kandidat za bjelovarskog župana Vedran Babić ostao je bez podrške HNS-a jer su oni odlučili podržati nezavisnog Damira Bajsa .

Koalicijski sporazum

Bivši HSS-ovac i ministar turizma u HDZ-ovu mandatu već duže vrijeme pregovara s narodnjacima, a dogovor je definitivno zapečećen u ponedjeljak potpisivanjem koalicijskog sporazuma o zajedničkom izlasku na izbore između Bajsa, HNS-a, HSU i HDSS-a.

Strateški partneri s državne razine tako su već u trećoj županiji postali izravni politički suparnici.

- Pa ne znam zašto bismo mi morali podržati SDP-ova kandidata?! - uzvratio je predsjednik bjelovarskog županijskog HNS-a Marijan Dautanac kada smo ga pitali zašto su se odlučili podržati Bajsa umjesto SDP-ova Babića.

Dautanac tvrdi kako ih u takvoj odluci itekako podržava stranačka središnjica jer je upravo predsjednik HNS-a Radimir Čačić i osobno sudjelovao u pregovorima s Bajsom.

- Iako su lokalne organizacije samostalne oko suradnje, s Bajsom smo sve radili u dogovoru sa središnjicom jer predsjednik stranke mora potvrditi kandidate za župana - objasnio je Dautanac.

Uz to, HNS, priznao je njihov bjelovarsko-bilogorski predsjednik, na tom području nije imao dovoljno prepoznatljivog kandidata koji bi mogao pobijediti u utrci za župana pa su se odlučili za Bajsa koji je u dva mandata već bio u toj fotelji. To što je bio u HSS-u i član HDZ-ove Vlade narodnjaci ne vide kao prepreku.

- Pa mnogi su bili u nekim drugim strankama, iz kojih su isključeni ili odlazili svojom voljom - izjavio je Dautanac.

U SDP-u znaju da Čačić već mjesecima pregovara s Bajsom te je čak, rekao je naš sugovornik, nudio da i oni podrže Bajsa. Međutim, čelnik SDP-a Zoran Milanović još je lani u rujnu na Glavnom odboru stranke ustvrdio kako ne dolazi u obzir da njihova stranka podržava “bivše HSS-ovce”.

Najbolje rješenje

Osim toga, očekivali su da će dogovor Čačić - Bajs pasti u vodu nakon što je postalo jasno da stranku preuzima Vesna Pusić koja nimalo blagonaklono ne gleda na takvu suradnju. No, koalicija je ipak potpisana. SDP-ov kandidat za župana Vedran Babić činjenicu da neće imati podršku narodnjaka samo je kratko komentirao:

- Svatko bira svoj put i odlučuje koju će politku podržati, pa tako i HNS. Valjda smatraju da je suradnja s Bajsom za njih najbolje rješnje, ali ja sam uvjeren u svoju pobjedu i pobjedu SDP-a.

U vrhu SDP-a, naravno, nisu sretni što im je HNS i u Bjelovarskoj županiji okrenuo leđa. To, međutim, smatraju mnogo manjim problemom nego u Međimurju.

U toj su županiji, naime, umjesto podrške SDP-ovu kandidatu Ivanu Perhoču, inače aktualnom županu, narodnjaci odlučili kandidirati svoga Matiju Posavca koji je dožupan protekle četiri godine.

- To je stvarno nekorektno i mnogo ozbiljnji problem od ovoga u Bjelovaru i Istri, gdje su odlučili podržati IDS-ovca Valtera Flegu, a ne Damira Kajina. U Međimurju idu protiv našega kandidata s čovjekom koji mu je zamjenik.

Zajedno na izbore

A prije četiri godine uzeli smo ih u koaliciju i dali im mjesto dožupana iako su na izborima 2005. godine, umjesto s nama, vlast formirali s HDZ-om - nije skrivao ljutnju naš sugovornik iz vodstva SDP-a.

No, u HNS-u smatraju kako nema razloga za kritike koalicijskih partnera jer, izjavio je naš sugovornik, koalicija na državnoj razini ne znači da u svima lokalnima također moraju ići zajedno na izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 10:13