GRIPA NE JENJAVA

JOŠ JEDNA SMRT ZBOG GRIPE U ZAGREBU U Hrvatskoj sada ima 8200 prijavljenih slučajeva, udvostručio se broj oboljelih među radno aktivnim

 Ranko Suvar / HANZA MEDIA

Nažalost, u Zagrebu je potvrđena još jedna smrt, starije muške osobe koja je preminula od upale pluća, koja je nastala kao komplikacija gripe, javlja Slobodna Dalmacija.

Naime, laboratorijskim analizama utvrđeno je da je čovjek u tijelu imao virus gripe tipa A (sezonska gripa). Ovo je, od početka epidemije gripe u Hrvatskoj, drugi smrtni slučaj u Zagrebu u kojemu je dokazan virus gripe i sa dva slučaja iz Splita, broj smrtno stradalih od gripe u Hrvatskoj se penje na četiri.

Prema najnovijim pokazateljima, u Hrvatskoj do sada ima 8200 službeno prijavljenih slučajeva gripe (prevladava s više od 90 posto gripa A ili sezonska gripa).

Za razliku od prošlog tjedna broj oboljelih od gripe u dobnoj skupini od 5 do 14 godina života povećao se dva puta, isto kao i u dobnoj skupini od 15 do 65 godina (radnoaktivna skupina). Najmanji porast oboljenja od gripe je u dobnoj skupini 65 godina i više i on u odnosu na prošli tjedan iznosi jedan i pol puta. To smanjeno povećanja objašnjava se činjenicom da se ova dobna skupina osoba poviše 65 godina redovito cjepi protiv gripe.

Najveći porast oboljenja od gripe, u odnosu na prošli tjedan, zabilježen je u dobnoj skupini od nula do četiri godine i to povećanje iznosi tri puta.

Dakle, gripa ne jenjava i dalje je epidemija prisutna i očekuje se da će intenzitet gripe biti isti, najvjerojatnije do kraja veljače.

S toplijim vremenom i izlaskom građana na otvoreno gripe će, kažu liječnici, biti sve manje, piše Slobodna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:29