VREMENSKA PROGNOZA

JOŠ MALO UŽIVAJTE U VISOKIM TEMPERATURAMA Večeras stiže naoblačenje, sutra posvuda kiša i pad temperatura, Vakula poručuje: 'Pripremite toplu odjeću!'

 
Ilustracija
 CROPIX

Nakon dugotrajnog iznadprosječno toplog vremena i visokih temperatura u listopadu, stiže promjena vremena, kiša i zahlađenje.

Temperature su za ovo doba godine bile rekordno visoke, a promjena stiže naoblačenjem već danas. HRT-ov meteorolog Zoran Vakula kaže da će utorak biti kišovit, a osim kiše, doći će i do osjetnog zahlađenja pa bi u gorju sutra pred kraj dana moglo biti i snijega. Snijeg bi najprije mogao pasti u najvišim dijelovima Gorskog Kotara, a u srijedu i u nižem gorju te u Lici. Vakula upozorava i one koji planiraju put kroz Gorski Kotar da bi bilo dobro biti na oprezu i na automobile već staviti zimske gume, a svakako valja pripremiti i topliju odjeću.

Najniža temperatura sutra bit će uglavnom od 5 do 10, na Jadranu od 11 do 16 °C. Najviša dnevna većinom između 10 i 15, na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije 16 i 22 °C.

Promjena vremena zahvatit će i Jadran. I tamo će zahladiti, a činit će se da je još i hladnije zbog umjerene i jake bure koja će posebice puhati podno Velebita, gdje bi mogla biti i olujna te onemogućiti normalno odvijanje prometa. Ipak, na moru se već od vikenda očekuje nova južina i više temperature, koje bi mogle biti iznad prosječnih vrijednosti za početak studenog.

Meteorologinja DHMZ-a Petra Mikuš Jurković u detaljnijoj je prognozi istaknula kako će se danas prema kraju dana sve više oblačiti, posebice u Podravini i Slavoniji, no tijekom dana će i dalje biti toplo, od 18 do 21 stupanj. Navečer bi i u središnjem dijelu zemlje moglo pasti kiše. Kiša će pasti navečer i u Gorskom Kotaru. U Dalmaciji će još danas biti uglavnom sunčano, no prema večeri se i tamo očekuje naoblačenje.

Sutrašnji bi dan posvuda trebao biti kišovit uz osjetno zahlađenje. U srijedu i četvrtak će oborina biti u gorju te u unutrašnjosti Dalmacije i Istre. U petak bi trebalo prevladavati suho vrijeme, a nova kiša slijedi za vikend, prognozira za HRT Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:58