PADALI OTKAZI

Još prije 4 godine tražila se smjena ravnateljice jer je prijavljen nastavnik zbog pedofilije: 'Ovo je samo jedan u nizu propusta tog profesora'

Nastavnik je zbog brojnih propusta dobio otkaz, a ravnateljica koja nije reagirala na prijave smijenjena je prošli tjedan
 CROPIX

Još prije četiri godine roditelji učenika pulske Medicinske škole upozoravali su na nedolično ponašanje nastavnika te škole zbog navodne pedofilije, odnosno pipkanja učenica i seksualnog uznemiravanja. Taj isti nastavnik navodno je nedavno svjedočio seksualnom uznemiravanju jedne učenice na svojem satu, gdje je učenik školskoj kolegici stavio ruku u gaćice, a on pritom ništa nije poduzeo.

Upravo je zato prošli tjedan smijenjena ravnateljica škole Gordana Ćoso te je na njezino mjesto kao v. d. ravnateljica postavljena predsjednica Školskog odbora Sanja Benazić-Kliba.

Niz propusta

Naime, smijenjena ravnateljica navodno već dulje pokriva ovog nastavnika, koji je u međuvremenu zbog svih propusta dobio otkaz. Kada je izbio novi eksces na njegovu satu, djevojčica se požalila svojim roditeljima, a ravnateljica je odlučila nastavniku dati izvanredni otkaz uz suglasnost Školskog odbora. Međutim, nakon nekoliko se dana predomislila i povukla odluku, što je razbjesnilo Odbor koji se odlučio za njezinu smjenu 16. studenoga. To je očito bila kap koja je prelila čašu kolektivu koji je odlučio stati na kraj ovakvom ponašanju.

- Nitko od nas ne zna točno što se na tom satu zapravo dogodilo. U školi kruže svakakve priče, ali činjenica je da je taj profesor dosad imao mnogo propusta i ovo je samo jedan u nizu. Kako se može dogoditi da netko svjedoči takvom seksualnom zlostavljanju i da ništa ne poduzme - čuli smo iz kolektiva škole koji ne želi izlaziti s informacijama u javnost. Naime, nakon najnovijeg incidenta inspekcijski je nadzor ponovno u ovoj školi.

Prijava DORH-u

-Ne znamo što se zapravo događa. Samo znamo da je pravi cirkus. Bivša ravnateljica pojavila se na poslu iako je smijenjena i bolje da vam ne govorim što je bilo poslije - govore.

Službeno, nažalost, iz ove škole ništa nismo uspjeli dobiti. Cijeli dan nitko se nije javljao na službeni broj ravnateljstva škole, tek su nam u zbornici rekli da oni ne mogu ništa komentirati, neka čitamo Glas Istre i poklopili nam slušalicu.

A da bi stvar bila gora, razrješenje ove ravnateljice tražilo se još prije četiri godine, upravo zato što su roditelji tog istog nastavnika prijavili zbog pedofilije. Tada je on negirao optužbe, a njegovim su se slučajem pozabavili policija i DORH, a poslije je oslobođen optužbi. Tada je čak prosvjetna inspekcija u kontrolnom nadzoru predložila ravnateljičino razrješenje jer optuženog nastavnika nije poslala na procjenu psihofizičkog stanja i radne sposobnosti. S tim je bila upoznata Istarska županija kao osnivač škole, a aktualni slučaj nisu željeli komentirati jer je inspekcijski nadzor u tijeku.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja potvrđuju da su u pulskoj Medicinskoj školi u tijeku dva inspekcijska nadzora. Prosvjetna inspekcija podnijela je kaznene prijave protiv dvoje djelatnika škole, zbog, kako navode, možebitnoga kaznenog djela iz članka 177. Kaznenog zakona. Riječ je o članku vezanom uz zanemarivanje i zlouporabu djetetovih prava.

Novi natječaj

- O nadzoru u povodu više podnesaka u kojima se govori o događaju od 17. listopada 2018. godine koji je škola okarakterizirala kao seksualno uznemiravanje malodobnog učenika nad malodobnom učenicom sačinjen je i potpisan zapisnik, a u vrijeme ovog izvješćivanja piše se dodatak zapisniku na okolnosti koje su nastale iza njegova potpisivanja - navode u MZO-u.

Naime, odlukom školskog odbora od 16. studenoga ravnateljica je razriješena i imenovan je vršitelj dužnosti, a škola je obvezna raspisati natječaj za imenovanje ravnatelja u roku od 30 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 04:01