HAVARIJA KOD OTOKA PRVIĆA

JOŠ SE NE ZNA KAD ĆE VADIT TERETNI BROD KOJI JE POTONUO Lučka kapetanija poslala rješenje vlasniku da izvadi brod s morskog dna, ovaj se ne javlja

ILUSTRACIJA
 Goran Sebelic / CROPIX

Iako je još prije pet dana Lučka kapetanija Šibenik izdala rješenje vlasniku trgovačkog broda 'Plavi Jadran' Jakovu Jurešku iz Mrljana na otoku Pašmanu, prema kojemu je dužan izvaditi svoj potonuli brod s morskog dna kod otoka Prvića, još nije poznato kada će se krenuti s akcijom podizanja broda.

Nakon sudara s Jadrolinijinim putničkim brodom 'Tijat' u srijedu, 31. siječnja u 18,20 sati, 'Plavi Jadran' nakrcan građevinskim materijalom potonuo je za nekoliko minuta na dubinu od 19 metar i oko sto metara udaljenosti od obale otoka Prvića. Zapovjednika broda Nikolu Jureška i mornara Andriju Jureška, inače braću vlasnika 'Plavog Jadrana' Jakova, iz mora su izvadili članovi posade 'Tijat' te braća Ante i Mario iz Prvić Šepurine.

- Rješenje koje je vlasniku potonulog broda 'Plavi Jadran' izdala Lučka Kapetanija Šibenik odnosi se na podizanje broda na morsku površinu te njegovo tegljenje do najbliže luke zakloništa, odnosno brodogradilišta. Također, rješenje se odnosi na sprječavanje i sanaciju eventualnog istjecanja pogonskog goriva iz brodskog spremnika U skladu s odredbama Pomorskog zakonika, kompletne troškove uklanjanja podrtine broda snosi vlasnik – kazala je Ana Matijašević, glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

- Rješenje adresirano na Jakova Jureška, vlasnika 'Plavog Jadrana' poslano je preporučenom poštom s povratnicom prošlog ponedjeljka. Međutim, još nismo primili povratnicu da je rješenje zaprimljeno, a niti nas je vlasnik broda kontaktirao. U ponedjeljak ću mu ponovno poslati isto rješenje – rekao nam je kapetan Lučke kapetanije Šibenik Robert Baljkas, dodajući kako je vlasnik dužan provesti akciju vađenja i oteglenja broda u roku od 18 dana od primitka rješenja.

Inače, mjesto ove brodske havarije je označeno plutačama, a oko njega nema vidljivog onečišćenja od goriva koje je ostalo u tanku potonulog broda.

Od kapetana Roberta Baljkasa doznajemo kako je istraga oko ove pomorske nesreće završena te da su poznati uzroci sudara 'Tijata' i 'Plavog Jadrana'.

- O rezultatima istrage uskoro bi se trebalo oglasiti Županijsko državno odvjetništvo – dodao je kapetan Robert Baljkas

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:20