ZASTUPNICA HDZ-a

JOSIPA RIMAC ODBILA SABORSKU NAKNADU ZA ODVOJENI ŽIVOT 'To je zato jer ne mislim o sebi, već o javnom interesu'

Zagreb, 220116.Trg svetog Marka.Druga sjednica 8. saziva Hrvatskog sabora na kojoj ce mandatar Vlade Tihomir Oreskovic predstaviti program svoje Vlade, te njegove clanove.Na fotografiji: Josipa RimacFoto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

HDZ-ova saborska zastupnica Josipa Rimac jedina od šibenskih političara nije uzela naknadu za odvojeni život kao što su to učinili njezini kolege Sandra Jakelić iz HDZ-a, nezavisni Stipe Petrina te SDP-ovac Ivan Klarin koji, kao i Jakelić, prima i naknadu za stanovanje, piše Šibenik.in .

Za odvojeni život zastupnici, dakle, uzimaju od tisuću do 1.500 kuna, dok im stanovanje porezni obveznici plaćaju još 2.500 kuna plus dodatnih 500 kuna za režije.

Na pitanje kako je moguće da ona jedina, a puni medije zbog svog raskošnog stila, nije uzela saborske povlastice, Rimac je kratko odgovorila da je to zato jer ne misli o sebi, već o javnom interesu.

Petrina prima naknadu od tisuću kuna za odvojeni život, dok je odbio novac za stanovanje jer, napominje, ima pola kuće u Zagrebu u kojoj stanuje dok su sjednice Sabora. Ne vidi ništa sporno u činjenici da prima tu naknadu jer je 13 godina radio kao volonter, a tada ga nitko ništa nije pitao.

- Neka promijene pravilnik pa neću uzimati naknadu. Pitam se da je u Hrvatskoj minimalna plaća tisuću eura, bi li se potezalo pitanje naknada saborskim zastupnicima. Ako nekome igra tisuću kuna, eto im – poručio je primoštenski načelnik i saborski zastupnik.

Naknade zasad ne prima bivši šef županijskog SDSS-a Mirko Rašković koji, pak, kaže da to ne znači da neće tražiti svoja prava ako je sve po slovu zakona. Još uvijek mu nije dodijeljen stan, a tijekom saborskih sjednica u Zagrebu spava u hotelu.

- Zatražio sam stan, a dokle budem mogao, ovako ću živjeti. Tražit ću naknade ako su u skladu s poslovnikom i statutom Sabora. Mislim da se vrši hajka na nas saborske zastupnike jer najveći dio nas živi sasvim normalno – potužio se Rašković te napomenuo da od Sabora još nije dobio nikakvu naknadu, nalog i dnevnicu, piše Šibenik.in .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:06