JOSIPOVIĆ UZVRAĆA UDARAC:

Josipović: Bandić je uvaljao sve u korupciju. Otud i batina za Rađenovića

Ivo Josipović
Boris Kovacev / CROPIX

ZAGREB - SDP-ov predsjednički kandidat Ivo Josipović odlučio je “uzvratiti udarac”. Nakon što ga je Milan Bandić optužio da je njegovo izvlačenje novca iz propale Komercijalne banke bilo nemoralno i na rubu kaznenog djela Josipović je svom protukandidatu poručio:

- Milan Bandić je poznat kao veliki stručnjak za kazneno pravo. On govori o moralu?! Pa on je prekršio sveti sakrament braka, razveo se kako bi kupio dva društvena stana, a zakon je dozvoljavao samo jedan. Svom kumu je namjestio poslove s Gradom vrijedne više od milijardu kuna. DORH je rekao da je u razmjeni gradskog zemljišta s Croatia busom Bandić oštetio Grad za milijune eura. Iz njegova stožera lansiran je i paraobavještajni uradak s izmišljenim aferama o predsjedničkim kandidatima. Blato i prljavština je Hrvatska koju bi i imali s Milanom Bandićem!

Na žestoku reakciju Josipovića su potaknule Bandićeve optužbe kako je Josipović zahvaljujući tome što je bio član Nadzornog odbora preko štedionice Zlatica uspio iz Komercijalne banke izvući 138 tisuća maraka svoje i obiteljske ušteđevine, dok je ostalim građanima u toj propaloj banci ostalo 68 milijuna, a Gradu Zagrebu 38 milijuna kuna.

- Bandić opet laže. Izvukao je slučaj star 13 godina kako bi ga netočno interpretirao - kaže Josipović koji tvrdi kako je prebijanje potraživanja od Komercijalne sa Zlaticom bio pravni posao zaključen prije stečaja banke. Mnogi su, kaže, a ne samo on na taj način došli do svojih depozita u banci. Nakon stečaja je, objašnjava, stečajni upravitelj po zakonu pobijao sve ugovore sklopljene prije stečaja.

- U tome nema niti moralnog niti kaznenog elementa, a u cijelom poslu ja čak nisam niti stranka u postupku - objašnjava Josipović koji je danas pokazao i presudu Trgovačkog suda iz 2006., na koju se stalno poziva Bandić. Prema toj presudi tuženik odnosno Zlatica je zaista dužna vratiti novac.

- No, onda će banka vratiti Zlatici i svi će biti na nuli. Nitko neće izgubiti niti jednu kunu - tvrdi Josipović.

SDP-ov predsjednički kandidat prozvao je s druge strane Bandića kao zagrebačkog gradonačelnika glavnim krivcem što je Grad u Komercijalnoj banci izgubio novac iako je tada u Zagrebu na vlasti bio HDZ.

- To što je u Banci propalo 38 milijuna gradskih kuna može samo nesposobni gradonačelnik koji je osiromašio Grad za desetke milijuna kuna. On je iskoristio svoj nemar, neznanje i nesposobnost kako bi mene oblatio. To je kao da kradljivac automobila proziva onog koji je krivo parkirao - ističe Josipović. Smatra da iza Bandićeve, kako kaže prljave kampanje, stoji očaj zbog toga što će izgubiti izbore.

- On je uprljao sve do čega je došao, pa sada želi i sve druge uprljati i uvaljati u blato. Blato iz kojega izlazi korupcija, blato iz kojeg je izašla batina kojom je Rađenović dobio po leđima. Vjerujem da će građani to prepoznati i da neće dozvoliti da prljavom igrom uprlja demokraciju i izbore u Hrvatskoj - poručio je Josipović.

Izdvajamo