PRAVI RAZLOG POSJETA

Josipović će se u Ahmićima ispričati za zločine Hrvata u BiH

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.04.2010. u 21:21

Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Ivo Josipović u četvrtak odlazi u Ahmiće napraviti gotovo povijesni potez isprike, što se Stipe Mesić nije usudio. Jarnjak i Hebrang kažu da je Ivo Josipović najprije trebao otići na mjesta na kojima su stradali Hrvati. Poklonit će se i hrvatskim žrtvama u Križančevu Selu

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u četvrtak će otići u Ahmiće, selo u kojem je tijekom hrvatsko-muslimanskog sukoba u ratu u BiH počinjen jedan od najtežih zločina nad muslimanskim civilima.

Hrvatski se predsjednik nalazi u dvodnevnom posjetu BiH, sutra je u Sarajevu, u četvrtak će obići nekoliko mjesta među kojima su Vitez, Ahmići i Križančevo Selo, a poslijepodne će provesti u Mostaru.

Josipović kao Brandt

Odlaskom u Ahmiće Ivo Josipović će napraviti gotovo povijesni potez isprike koji se Mesić nije usudio izvesti, ali isto tako niti jedan političar u rangu predsjednika Vlade. Ahmići su, naime, veliki teret na savjesti hrvatske službene politike, budući da je u tom selu 16. travnja 1993. godine pobijeno 116 civila, pretežno žena i djece. Napad je izvela 4. bojna Vojne policije HVO-a s Jockerima, a za zločin je nakon mučnih pritisaka međunarodne zajednice i vrlo ozbiljnih, iako neslužbeno izrečenih, prijetnji sankcijama Hrvatskoj, procesuirano nekoliko časnika HVO-a te pripadnik HDZ-a BiH, Dario Kordić.

Sve presude koje su donesene za zločin u Ahmićima donesene su na temelju zapovjedne odgovornosti optuženih, osim u slučaju Miroslava Brale Cicka koji je bio pripadnik Jockera i priznao sudjelovanje u masovnom zločinu. No, od dana kada je zločin počinjen pa do danas niti jedna hrvatska vlast nije htjela preuzeti bilo kakav oblik odgovornosti niti se potrudila na odgovarajući način odati počast žrtvama. Stoga je odlazak hrvatskog predsjednika u Ahmiće na razini poklona Willyja Brandta žrtvama nacizma u Poljskoj.

Prije Josipovića se niti jedan visoko rangirani hrvatski političar na vlasti nije usuđivao otići u Ahmiće.

Rečenica kojom je Vesna Pusić u Saboru ustvrdila kako je hrvatska vlast tijekom rata u BiH vodila agresorsku politiku izazvala je ogromno nezadovoljstvo i grube reakcije kojima je gotovo bila proglašena veleizdajnicom.

Vesna Pusić bila u pravu

Ivica Račan je kao premijer obnovio suradnju Hrvatske sa Sudom u Haagu, a pod njegovim mandatom je u Hrvatsku stiglo i nekoliko optužnica za ratne zločine protiv hrvatskih časnika. U tom je kontekstu donesena Deklaracija o Domovinskom ratu kako bi se smirile strasti i utišale optužbe protiv suradnje koalicijske vlade sa Sudom u Haagu, ali se dalje od toga nije otišlo. Naravno, tijekom HDZ-ovih Vlada nikome nije palo na pamet otići u Ahmiće, a Josipović je sada izabrao trenutak da se u Ahmićima pojavi dan uoči obljetnice zločina.

Ovaj posjet pokazuje koliko je u stvari Vesna Pusić bila u pravu optuživši HDZ za dvoličnost politike prema BiH tijekom rata. Ivo Josipović naime, ne odlazi u Ahmiće kao turist, već kao predsjednik države pa će njegovo odavanje počasti žrtvama značiti, kao i uvijek kada to učini visoko rangirani političar, priznanje i prihvaćanje odgovornosti za zločin koji je počinjen u ime i pod krinkom države. Josipović je jednostavno, odlučio skinuti taj teret s Hrvatske. Istodobno, poklonom hrvatskim stradalnicima koji su izgubili živote u susjednom Križančevu Selu predsjednik Josipović će, na političkoj i simbolčkoj razini, pozvati na trajno pomirenje hrvatskog i muslimanskog naroda. U tomu će mu, svojom nazočnošću, pomoći i vjerski vođe oba naroda.

Nema sumnje da će predsjednik Josipović posjetom BiH, priznanjem, isprikom i suočavanjem sa zločinima koje su počinili pripadnici hrvatskog naroda, pokušati pomoći građanima susjedne zemlje da napokon prestanu biti zarobljenici prošlosti. Dakako, pri tomu se nikako ne smije zaboraviti da se ispuni i drugi preduvjet, da pojedinci koji su organizirali i počinili zločine odgovaraju za svoja nedjela. Na taj način pokazat će se da nema zločinačkih naroda već da postoje pojedinci koji su izvršili zločine i koji za svoje postupke moraju odgovarati.Prvo u Bleiburg

Posjet predsjednika Josipovića dolazi u prijelomnom trenutku za BiH jer se ta država nalazi pred parlamentarnim izborima. Nema sumnje da je cilj posjeta predsjednika Josipovića pomoći toj državi da krene putem euroatlantskih integracija te da joj pomogne u ispunjavanju uvjeta za prijem u EU i NATO pakt. To je, naime, jedini način da BiH osigura sigurnu budućnost za sve svoje građane te da pridonese trajnom smirivanju političkih tenzija na ovim prostorima.

Potpredsjednik HDZ-a i potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak kazao nam je da je riječ o Josipovićevu odabiru koji ne želi komentirati, ali da bi on ipak prvo otišao u mjesto na kojem su stradali Hrvati. Andrija Hebrang, potpredsjednik HDZ-a, kaže da podržava Josipovićev odlazak u Jasenovac, isto kao i u Ahmiće, ali on bi, da je predsjednik, prvo otišao u Bleiburg.

Civilizacijski čin

Radimir Čačić, predsjednik HNS-a, kaže da HNS ima jasan stav i da je riječ o civilizacijskom činu, znaku zrelosti. “Nesporna je činjenica da je HDZ-ova politika u paralelnom sustavu vlasti vodila agresivnu politiku prema BiH i time je odgovorna za brojne tragedije i žrtve na obje strane u hrvatsko-muslimanskom sukobu u Bosni i Hercegovini”. Zoran Milanović, predsjednik SDP-a, kratko je kazao samo kako podržava odlazak Ive Josipovića u Ahmiće. “Pozdravljam taj potez, kao što pozdravljam i to što odlazi posjetiti Križančevo Selo”, rekao je, ne želeći više komentirati taj događaj.Ratni zločin

U pokolju u Ahmićima ubijeno je 116 ljudi

16. 04.1993., u 5.30 sati izvršen napad na Ahmiće

116 civila ubijeno, najmlađa žrtva bila je šestomjesečna beba u kolijevci

4. bojna Vojne policije HVO-a s jedinicom Jockeri izvela napad

Za zločin su u Haagu suđeni:

Tihomir Blaškić oslobođen zapovjedne odgovornosti za Ahmiće, proglašen krivim za propust prema ratnim zarobljenicima, bio 9 godina u pritvoru

Dario Kordić osuđen zbog zapovjedne odgovornosti za pokolj u Ahmićima, 25 godina zatvora

Miroslav Bralo Cicko 20 godina zatvora

Vlado Šantić osuđen na 18 godina zatvora

Drago Josipović 12 godina zatvora

Mario Čerkez 6 godina zatvora

Zoran Kupreškić oslobođen

Mirjan Kupreškić oslobođen

Vlatko Kupreškić oslobođen

Za zločin u BiH je osuđen: Paško Ljubičić 10 godina zatvora

Nekažnjeni:

Pripadnici 4. bojne Vojne policije HVO-a

Neposredni počinitelji zločina koji su ušli u selo nisu odgovarali pred sudom, osim Miroslava Brale. Presude su donesene temeljem zapovjedne odgovornosti.Izdvajamo