PREDSJEDNIK JOSIPOVIĆ

Josipović: HPC se poziva na ustaški režim i širi netoleranciju!

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 19.03.2010. u 11:40

HINA/POOL

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović uputio je pismo vladici dalmatinskom Fotiju, u kojem je osudio izjave inicijatora osnivanja Hrvatske pravoslavne crkve (HPC), prenosi portal Mondo.

U pismu koje je upućeno jučer, Josipović ističe da se pokretač inicijative za obnovu HPC Ivo Matanović u namjeri osnivanja i registriranja HPC kao vjerske zajednice poziva na kontinuitet s Hrvatskom pravoslavnom crkvom osnovanom u lipnju 1942. godine na inicijativu Ante Pavelića i u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske.

"Zbog pozivanja na ustaški režim i negativne konotacije koje HPC nosi iz tog razdoblja, provokativne i neodmjerene izjave predsjednika Hrvatske pravoslavne zajednice mogu biti shvaćene kao poziv na netoleranciju i nesnošljivost prema drugim pravoslavnim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj, pa i u širem društvenom okruženju", upozorava hrvatski predsjednik.

Podsjećajući na hrvatski zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica, Josipović ističe da vjerske zajednice u promoviranju vjere i ukupnom svom djelovanju ne smiju širiti netrpeljivost i predrasude prema drugim vjerskim zajednicama, a što se prepoznaje iz izjave predsjednika Hrvatske pravoslavne zajednice, u kojoj on pretendira na preuzimanje članstva, odnosno vjernika ostalih pravoslavnih zajednica u Hrvatskoj.

Zato je Josipović ukupan nastup inicijatora za osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve ocijenio neprimjerenim za današnju Hrvatsku, u kojoj ekumenski duh nije sasvim zaboravljen.

"Polazeći od toga uvijek ću se zalagati za poštovanje ljudskih prava i zakona, pa tako i u ovom slučaju koji Vas je opravdano uznemirio", napisao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u pismu vladici Fotiju.

Izdvajamo