KOMBINACIJE

JOSIPOVIĆ INSTALIRA SVOJE LJUDE U SDP Zbog njega se osnivaju dva nova savjeta, preuzima i dva postojeća, a tu je i funkcija izvršnog tajnika...

Ivo Josipović
 Goran Mehkek / CROPIX

Bivši predsjednik Republike Ivo Josipović, nakon što se treći put učlanio u SDP (godine 1994. je izašao iz SDP-a jer se nije slagao s politikom Ivice Račana i tražio da na čelu stranke bude Miko Tripalo, a nakon poraza na posljednjim predsjedničkim izborima osnovao je svoju stranku jer se nije slagao s politikom Zorana Milanovića na čelu SDP-a), dobiva mehanizme kojima može bitno ojačati utjecaj na politiku SDP-a.

Zbog njega će SDP osnovati dva nova savjeta, na čelo dva postojeća imenovat će ljude bliske Josipoviću, a “Josipovićev čovjek” bit će izvršni tajnik SDP-a zadužen za rad s građanima i simpatizerima.

Rejting

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić dogovorio je, podsjetimo, Josipovićev povratak u SDP u vrijeme kad je stranka bila u slobodnom padu i dosezala povijesno niske rejtinge. Josipovićeva stranka Naprijed Hrvatska suočila se, pak, s činjenicom da nije postigla gotovo nikakav uspjeh kod birača i Josipović je već naveliko bio u pregovorima o spajanju s Glasom bivše HNS-ovke Anke Mrak Taritaš kada mu se javio Bernardić s prijedlogom da se vrati u SDP. Okupljanjem ljudi koji su u Milanovićevu mandatu napustili SDP Bernardić je pokušavao podići rejting stranke.

Glavni odbor

U tim je okolnostima Josipović dogovorio vrlo dobre uvjete pod kojima se treći put vratio u SDP, a oni se realiziraju sada kad je SDP na temelju dobrog rezultata koji je stranka ostvarila na europarlamentarnim izborima ponovno u sedlu i bilježi rast popularnosti. Predsjedništvo stranke tako je u četvrtak usvojilo prijedlog da se osnuju Savjet za zeleni razvoj, koji bi vodila Mirela Holy, te Savjet Naprijed Hrvatska - klub za ljudska prava, demokraciju i društveni razvoj, koji bi vodio Ivo Josipović.

Nadalje, na čelo Savjeta za politički sustav imenovao bi se Josipovićev kolega s Pravnog fakulteta u Zagrebu Josip Kregar, a na čelo Savjeta za kulturu i medije Josipovićeva kolegica s Muzičke akademije u Zagrebu, pijanistica Katarina Krpan.

Izvršnim tajnikom za rad s građanima i simpatizerima imenovao bi se Renato Petek, jedan od najaktivnijih oporbenih vijećnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini koji je u nju ušao kao član Josipovićeve stranke Naprijed Hrvatska.

Ovi prijedlozi trebaju se naći na dnevnom redu Glavnog odbora SDP-a u subotu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:30