PROSLAVA DANA POBJEDE

Josipović: Pobjeda je časna;Bebić: Sloboda i stvaranjeHrvatske nije nikakav zločin

 Jakov Prkić/CROPIX

KNIN - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na gradskom groblju u Kninu u spomen na sve poginule u domovinskom ratu, u Kninu je počelo obilježavanje 15. obljetnice VRO Oluja, te Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja.

U sjećanje na trenutak pobjedonosnog ulaska u Knin 4. i 7. gardijske brigade 5. kolovoza 1995., pripadnici ovih postrojbi svečano su na vrhu kninske tvrđave podignuli hrvatsku zastavu, uz intoniranje državne himne, a ceremoniji su nazočili predsjednik RH dr. Ivo Josipović, predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, brojni ministri, saborski zastupnici, branitelji i građani.

INFOGRAFIKA: Oluja u brojkama: 200 tisuća vojnika, 700 tenkova i bojišnica duga 630 km

Središnja svečanost održana je na gradskom stadionu Dinare gdje se postrojilo 13 svečanih postroja ratnih zastava, oružanih snaga RH, MUP-a i udruga hrvatskih branitelja, sa preko 1500 sudionika.

Predsjednik RH Ivo Josipović nakon pregleda svečanih postroja kao vrhovni zapovjednik OSRH, u svome je govoru istaknuo kako je Miloševićeva velikosrpska politika donijela zlo cijeloj regiji, Hrvatskoj i Srbiji, te svima koji žive na tom području. Kao i ranijih godina njegova prethodnika predsjednika Stipu Mesića, pojedini su u Kninu izviždali Josipovića, no na trenutke su brojni okupljeni i pljeskom prekidali predsjednikov govor.

Josipović je odao priznanje svima koji su planirali vojno redarstvenu operaciju Oluja i sudjelovali u njoj pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

- Pobjeda je časna, u pobjedi treba biti velik i pobjeda ne daje pravo na osvetu, rekao je.

Izrazio je zadovoljstvo što po ustavnim odredbama ratno profiterstvo i pretvorbeni kriminal na zastarijevaju, te očekuje od institucija da ta ustavna odredba napokon zaživi.

- U Hrvatskoj ne smije biti gladnih, mladih bez perspektive koji se ne mogu školovati, invalida bez mogućnosti za rehabilitaciju, posao i normalan život – kazao je Josipović. Istaknuo je da RH treba prihvatiti odgovornost za izgradnju europske budućnosti i suradnju sa susjedima,koja je jamstvo boljih trgovačkih odnosa i izlaska iz gospodarske krize.

- Peti kolovoz ostaje vječno upisan u naše sjećanje, to je dan ponosa i zahvalnosti hrvatskim braniteljima, osobito onima koji su dali živote da živimo u slobodi, miru i demokraciji – kazala je premijerka Jadranka Kosor.

Pozvala je sve građane Hrvatske da se izdignu iz onoga što nas je u prošlosti dijelilo, te je istaknula ulogu predsjednika Tuđmana u stvaranju neovisne Hrvatske. Podsjetila je na trenutak od prije 15 godina kada je Tuđman poljubio hrvatsku zastavu na vrhu kninske tvrđave, te naglasila kako se i danas barjak ponosno vije kao trajni simbol mira, slobode i demokracije, simbol hrvatske države trajno opredijeljene za slobodu, demokraciju, za zaštitu ljudskih i manjinskih prava, odbacivanje svakog ekstremizma i desnog i lijevog, za toleranciju.

- S ponosom proslavimo 5. kolovoza, svatko na svoj način ali u duhu zajedništva i ljubavi prema domovini. Kao članica NATO-a i uskoro Europske unije Hrvatska želi da cijela regija bude primjer stabilnosti i mira. Iz Knina je premijerka poručila da nitko neće revidirati hrvatsku povijest i istinu da smo bili žrtve agresije, i imali pravo obraniti svoju zemlju za budućnost naše djece. Ne damo nikom da dira u naše svetinje, a Oluja je bila jedna od njih. Slavit ćemo Oluju jer tako slavimo pobjedu i mir – poručila je Kosor.

Podsjetila je na 184 poginulih i 1430 ranjenih branitelja u Oluji, te naglasila kako njihova ljubav i vjera u domovinu treba danas biti primjer svima u Hrvatskoj.

Onima koji govore da je Oluja bila zločin, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić poručio je da stvaranje i oslobođenje hrvatske države nije nikakav zločin. -Zločin su učinili oni koji su nas htjeli porobiti i biti gospodari Hrvatske. Krajnje je vrijeme da izvuku pouku iz svojih političkih zabluda i svojih teških poraza – istaknuo je Bebić.

Primanje za zapovjednike Oluje kod trojice ministara

KNIN – Prvi put je uoči obilježavanja obljetnice Oluje održano primanje za ratne zapovjednike VRO Oluja, te za generale i admirale OSRH.

U kninskom Domu Hrvatske vojske Kralj Zvonimir zapovjednike su primili ministar obrane Branko Vukelić, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić.

- Da nije bilo vas i tisuće hrvatskih branitelja i junaka, ne bi bilo ni slobodne Hrvatske. Morate biti na to ponosni, a i mi smo kao i svi hrvatski građani kojima je Hrvatska u srcu, ponosni na ono što ste učinili - kazao je ministar Ivić.

Karamarko je naglasio kako je stvaranje hrvatske države najvažniji trenutak u našoj povijesti, dok je ministar obrane Branko Vukelić kazao da cijela domovina mora biti zahvalna hrvatskim braniteljima i njihovim zapovjednicima za slobodu koju danas imamo.

- Hrvatski branitelji su temelj hrvatske slobode i zahvaljujući njima možemo danas govoriti o slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj kao članici NATO saveza – istaknuo je Vukelić na primanju za zapovjednike Oluje. ( Ž.Juras)

Atraktivan program akro grupe Krila Oluje

KNIN – Povodom 15. obljetnice VRO Oluja predsjednik RH dr. Ivo Josipović uručio je odlikovanja hrvatskim braniteljima na središnjoj proslavi na stadionu Dinare u Kninu.

Na kraju svečanosti prigodan letački program izvela je akro grupa Krila Oluje, koja je javnosti prvi put predstavljena prije pet godina na proslavi 10. obljetnice Oluje. Dosad je ova akro grupa nastupila 55 puta na zrakoplovnim manifestacijama u Hrvatskoj i svijetu sa svojim atraktivnim letačkim programom.

Vrhunski obučeni piloti izvodili su različite elemente, odajući počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima formacijom "missing man", letom u formaciji u kojoj nedostaje jedan avion. Program su završili u formaciji "raketa" elementom "valjka" koji simbolizira pobjedu. ( Ž.Juras)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:01