POSJET SAD-u

JOSIPOVIĆ 'S moćnim naftašima sam razgovarao o projektu koji sudbinski može promijeniti RH'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 26.05.2014. u 22:56

Robert Fajt / CROPIX

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović gostovao je u talk showu "2u9" Romana Bolkovića koji je prikazan u ponedjeljak navečer na Jabuka TV-u. Kako su objavili s te televizije, Bolković je s predsjednikom vrlo otvoreno razgovarao o nizu teških pitanja, a jedno od njih je bila i katastrofalna poplava koja i dalje ugrožava stanovnike uz Savu, Unu, Bosut i Orljavu.

- Sasvim sigurno regulacija voda u Hrvatskoj nije dobra, pogotovo ako sve to stavimo u kontekst, zato je jedna od naših zadaća da poradimo na uređenju voda - rekao je predsjednik, složivši se sa ocjenama stranih eksperata da je sustav navodnjavanja i regulacije rijeka nazadovao od vremena Jugoslavije.

Predsjednik je govorio i o svom nedavnom posjetu Americi, kao i tvrdnjama ministra Vrdoljaka kako Hrvatska može postati važan energetski igrač u cijeloj regiji.

- Razgovarao sam s najvažnijim svjetskim krugovima, kad je riječ o nafti, među njima i Exxonom. Riječ je o projektu koji može sudbinski promijeniti Hrvatsku. Bitno je da nitko, pa ni Rusija, nema monopol, već da postoji više mogućih dobavljača. Mi tome možemo doprinijeti na dva načina - Hrvatska je po svom položaju kadra biti ulaz za energente, kad govorimo o LNG terminalu na Krku, i ne samo o njemu. S druge strane, postoji ozbiljna nada da u Jadranu postoje nalazišta plina ili nafte. Naša Vlada je pripremila tender, i moram priznati da sam prvi put čuo takve pohvale za jedan tender kojeg je pripremila Hrvatska.

Na pitanje uvjetuje li SAD energetsku politiku Hrvatske i zaustavlja eventualni ulazak Rusa u Inu, Josipović je odgovorio da nema nikakvih zabrana ili naredbi izvana, ali postoji legitimna pozicija jedne od supersila da zajedno gradimo energetski sustav.

Odgovarajući na pitanje o tome dokle je došao njegov projekt 'Nove pravednosti', rekao je i ovo:

- Na polju borbe protiv korupcije napravljeni su veliki pomaci. Da nije bilo toga, uostalom, ne bismo bili ni primljeni u Europsku uniju. Međutim, trebat će još vremena i morat ćemo još jako puno raditi jer kriza nije najbolji okoliš za razvijanje pravednosti.

I još, o strahu od progona koji se proširio dijelovima državne uprave:

- Treba kazniti svakoga tko počini kazneno djelo. Ali treba razlikovati političke i poslovne odluke. Treba gledati cjelinu. Danas imamo situaciju u kojoj postoji strah od odlučivanja, ljudi u lokalnim samoupravama se boje donijeti odluku zbog toga što misle da će ih sutra zgrabiti USKOK.

Na direktno pitanje o tome treba li Vlada dati ostavku, odgovorio je:

- Ne želim ulaziti u to treba li vlada dati ostavku, jer po svom položaju Predsjednik nije oporba. Vratio bih se na parlamentarnu situaciju i osjećaj premijera i Vlade da li oni to mogu, riješiti krizu koja je vrlo ozbiljna.

Po mišljenju predsjednika Josipovića, velika koalicija SDP-a i HDZ-a je moguća ali ne i izgledna:

- Čini mi se da ćemo u Saboru imati više jakih stranaka i da će biti moguće različite kombinacije, siguran je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Izdvajamo