POVIJESNI ČIN

Josipović, Türki Napolitano poklonili se na spomen esulima

Želimo izgraditi budućnost prožetu slobodom i plodnom suradnjom, stoji u zajedničkoj izjavi trojice predsjednika
Trst, 130710.Susret predsjednila Italije, Slovenije i Hrvatske. Predsjednik Ivo Josipovic, Danilo Turk i Giorgio Napolitano susreli su se u Trstu te su zajedno polozili vijenac na "Spomenik egzodusu" u znak sjecenja na 350 000 izbjeglih Talijana iz Istre, Dalmacije i Rijeke. Iza toga su trojica predsjednika razgovarali te su svi zajedno prisustvovali koncertu na Piazzi dell'Unita. Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Šebelić / CROPIX

TRST - Povijest će reći je li ovaj susret bio povijesni, ali u svakom slučaju, bio je vrlo važan jer smo pokazali želju za novim početkom i budućnosti naših triju država - kazao je, komentiravši susret predsjednika Slovenije, Italije i Hrvatske, hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Trojica predsjednika hrvatski Ivo Josipović, talijanski Giorgio Napolitano i slovenski Danilo Türk sastali su se, naime, u utorak u Trstu, prihvativši poziv maestra Riccarda Mutija na Koncert prijateljstva, svjesni važnosti poruke mira i bratstva koju šalje ova inicijativa.

Bila je to prilika da trojica predsjednika prije koncerta polože lovorov vijenac na Narodni dom, do temelja spaljen 13. srpnja 1920. godine, te na spomenik “masovnom iseljenju Istrana, Riječana i Dalmatinaca iz rodnih krajeva”, kako je u zajedničkoj izjavi trojice predsjednika nazvano iseljavanje Talijana poslije Drugog svjetskog rata s područja koja su pripala Jugoslaviji.

Brojke povjesničarima

Prilikom polaganja vijenaca na spomenik esulima došlo je i do manjeg incidenta, kada je jedan od esula uz pomoć megafona vikao “ubojice”. Osiguranje ga je, međutim, vrlo brzo odstranilo. Komentirajući incident, Josipović je kazao kako je to bio samo jedan sporadičan uzvik, “a mnogo je važnije da je tom činu nazočilo iznenađujuće puno ljudi koji su dugo i srdačno pljeskali”.

Na molbu novinara da prokomentira brojku od navodno 350.000 esula, hrvatski je predsjednik ustvrdio da se brojkama uvijek malo manipulira.

- Ostavimo brojke povjesničarima, jer one ne trebaju biti u fokusu političkih rasprava. Siguran sam da će povjesničari naći istinu, a današnji političari za narode bolju budućnost - istaknuo je Josipović. Dodao je i kako se poviješću ne treba opterećivati, ali treba utvrditi što je u njoj bilo loše.

‘Okrenimo se budućnosti’

- Od nje treba izvući pouke, ali moramo ići dalje i gledati u budućnost - kazao je Josipović.

Trojica predsjednika su nakon svečane večere na trršćanskoj Piazzi del Unita nazočila Koncertu prijateljstva. Maestro Riccardo Muti, koji je koncertom u Sarajevu 1997. godine pokrenuo “Puteve prijateljstva” ravnao je Omladinskim orkestrom “Luigi Cherubini” i Talijanskim omladinskim orkestrom, kojima su se pridružili brojni mladi glazbenici s akademija iz Ljubljane i Zagreba te zbor s talijanskim, slovenskim i hrvatskim pjevačima.

Na velikoj pozornici uz samo more, našlo se čak 360 glazbenika, 130 članova orkestra i 230 pjevača. Odsvirali su Requiem u c-molu Luigija Cherubinija, a izveli su i skladbu “Europska himna” slovenskog skladatelja Andreja Misona, te zanosnu “Himnu slobodi” Jakova Gotovca na stihove iz Gundulićeve “Dubravke”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:08