EU ZGROŽEN

Josipović traži istragu: Zašto je mornarica pjevala za Gotovinu?

U vrlo osjetljivom trenutku, kada je odlučivano o sudbini pregovora, organiziran je sporni koncert potpore generalima optuženim i osuđenima za ratne zločine

ZAGREB - Predsjednik Ivo Josipović zatražio je od zapovjednika Glavnog stožera HV-a generala zbora Josipa Lucića službeno izvješće o nastupu Klape “Sveti Juraj” na splitskom koncertu potpore generalima optuženim i osuđenima za ratne zločine.

Napad na državni vrh

Predsjednik želi znati je li klapa “Sveti Juraj”, inače u sastavu Hrvatske ratne mornarice, na koncertu na kojem se skupljala financijska potpora optuženim generalima, nastupala bez znanja nadležnih osoba u Glavnom stožeru i MORH-u, ili uz njihovu suglasnost. Neslužbeno, spominju su i imena dvojice visokih časnika HV-a koji su također nazočili koncertu koji je, zapravo, bio politički događaj na kojem je napadan državni vrh i demokratski izabrana vlast.

To su, prema informacijama JL, pomoćnik admirala Ante Urlića zapovjednika HRM-a, Dragiša Konza i zamjenik ravnatelja personalne središnjce HRM-a Ivan Zelić.

Koncert potpore Gotovini i drugim optuženim generalima, skupljeno je 400.000 kuna, održan u nedjelju uz direktan prijenos na HTV-u mogao bi se, naime, izroditi u diplomatski skandal s ozbiljnim posljedicama.

Već u ponedjeljak su diplomatski krugovi u Zagrebu izražavali neskriveno čuđenje nad odlukom HTV-a da u tjednu presudnom za nastavak pregovora o poglavlju 23 emitira koncert namijenjen potpori umirovljenim generalima optuženim u Haagu i Hrvatskoj.

Na samom koncertu čula se potpora organizatora osobama osuđenim za ratne zločine u RH, što se odnosilo i na Mirka Norca koji je pravomoćno osuđen.

Bogati Gotovina

Pravi problem, međutim, predstavlja sudjelovanje klape “Sveti Juraj” koja je službena formacija Hrvatske ratne mornarice, a svi njezini članovi su djelatna vojna lica. Klapa “Sveti Juraj” osnovana je u 2001. s ciljem predstavljanja Oružanih snaga RH na Međunarodnom vojnom hodočašću u Lourdesu.

Otamo su se vratili i nedavno kao članovi delegacije, koja je unatoč mjerama štednje, imala čak 1200 ljudi. Svaki nastup klape odobravaju nadležna tijela Ministarstva obrane a zapravo su podređeni zapovjedništvu HRM-a.

Skandalozna je činjenica da šef MORH-a Branko Vukelić, uključujući i državne tajnike Željka Goršića i Mate Rabotega, uopće dopuste nastup klapi HRM-a na tom suspektnom događanju.

Neke od zemalja EU koje su do nedavno bile nesklone otvaranju pregovora, već dulje izražavaju nezadovoljstvo činjenicom da hrvatske vlasti financiraju obranu Gotovine i uz sredstva koje njegovi odvjetnici dobivaju od Haškog suda.

Subverzija pregovora

Te su primjedbe diplomati iznosili predstavnicima hrvatske vlade. Zato je doista nevjerojatno da su se MORH i javna televizija ujedinili u potpori Gotovini na najjavniji mogući način u vrijeme kad se mjeri svaki postupak Hrvatske .

Koncert potpore s Thompsonom, mogao bi se protumačiti i kao subverzija pregovora s EU, pa je Ured predsjednika o tome zatražio mišljenje sigurnosnih službi.

Brojni poznati na koncertu

Na skupu potpore Gotovini i generalima okupio se veći broj poznatih uzvanika: Ante Sanader, župan splitsko-dalmatinski; Blaženko Boban, solinski gradonačelnik; Dragan Primorac, bivši ministar; Dujomir Marasović, ravnatelj KBC-a Split; Igor Boraska, trofejni veslač, Nevenka Bečić, poduzetnica i predsjednica splitskog Gradskog vijeća, Stipe Božić... Hotelijer Jako Andabak, koji se nedavno javno pohvalio potporom Gotovini od milijun kuna, istaknuo se u novim donacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:40