S PREDSJEDNIKOM NA KAVI

Josipović uzvraća: Moji su savjetnici bolji od ministara

Predsjednik odgovorio premijerki u svom prvom gostovanju u emisiji ‘S predsjednikom na kavi’
Zagreb, 190210.Predsjednicki dvori.Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipovic primio je premijerku Jadranku Kosor .Na slici: Izjava za novinare.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Od najavljene kohabitacije predsjednika države i predsjednika Vlade neće biti ništa. Nakon što je Ivi Josipoviću Jadranka Kosor prije nekoliko dana poručila kako paralelno Ministarstvo gospodarstva kroz njegov Gospodarski savjet ne dolazi u obzir, on je danas kritizirao njezine ministre.

Bolji od Mesićeve ekipe

Josipović je u svom prvom gostovanju u emisiji Hrvatskog radija “S predsjednikom na kavi” rekao kako smatra da su njegovi savjetnici po pitanju stručnosti ne samo bolji od savjetničkog tima njegova prethodnika Stipe Mesića , nego i od ministara u Vladi.

- Moji savjetnici birani su prema kriteriju stručnosti i dosadašnjeg rada na mom projektu. Kad je riječ o stručnosti, tu su jednaki i stručniji od prošlog saziva na Pantovčaku, a umnogome i od sastava Vlade - rekao je Josipović. Priznao je da se morao odreći povjerenika za poljoprivredu Mate Mlinarića , za kojeg je, podsjetimo, tek nekoliko sati nakon predstavljanja utvrdilo kako ima presudu i kaznenu prijavu zbog naplaćivanja poticaja na koje nije imao pravo. No, Josipović u tome vidi samo pozitivno.

To nije šlamperaj

- Sigurnosne provjere nisu bile moguće prije nego što je savjetnički tim uspostavljen. No, zato je njihovo predstavljanje bila prilika da javnost “prorešeta” tim. I to je demokratski iskorak, a ne šlamperaj. A nisam ni siguran da su ministri u Vladi prošli provjere. Ja sam svojim postupkom pokazao da u mom timu ne može biti nitko tko ne izvršava svoje obveze i ima problema sa zakonom. Kada bi se tog držali i drugi, ne bi se događao da neki ministri imaju problema s DORH-om i pravosuđem - rekao je predsjednik Josipović.

Ponovio je da njegov Gospodarski savjet neće biti paralelna Vlada te smatra da su nervozne reakcije Banskih dvora zbog tog savjeta potpuno nepotrebne. Prvi sastanak Savjet će imati početkom idućeg tjedna.

Uputa za Hebranga

- Savjet će u prvom redu razmatrati opće stanje, te davati preporuke i smjernice meni. Rad Savjeta je dobra namjera i partnerstvo, a ne suprotstavljanje - naglasio je Josipović. A na kritike potpredsjednika HDZ-a Andrije Hebranga da Josipović ne smije izlaziti izvan svojih ustavnih ovlasti kad je riječ o gospodarskoj politici uzvratio je:

- Nekim suradnicima premijerke Kosor poručujem kako ja čvrstio stojim na svom mjestu. I mislim da nije potrebno da govore kako predsjednik Republike nema što reći.

Josipović je najavio da će njegov Gospodarski savjet biti proširen s još nekim ljudima, a na kritike kako je izostavio sindikate upozorava da ustroj njegova ureda predviđa posebnog povjerenika za radništvo i radnička prava, o čemu će razgovarati sa sindikalnim čelnicima.

Hebranga je, pak, uputio i da pogleda videosnimku inauguracije kako bi se uvjerio da je bilo desetak hrvatskih zastava na pozornici, a ne ni jedna, kako on tvrdi.

- Nadam se da takve Hebrangove tvrdnje nisu nastavak njegova stava da političar uvijek ne govori istinu. A možda nije dobro vidio ili je bio pospan - poručio je šef države Hebrangu.

Josipović je priznao da s velikim zanimanje očekuje paket mjera za spas gospodarstva koji je najavila Vlada, a ponovio je stav mnogih stručnjak koji je i u kampanji često ponavljao: da je krizni porez naštetio gospodarstvu. Nije želio predviđati hoće li biti prijevremenih izbora.

- Želim najbolju moguću suradnju s Vladom i bilo bi neukusno nagađati o njezinu padu - odgovorio je.

Bruxelles će Josipoviću biti prvi službeni put

- Josipović će 4. i 5. ožujka otići na svoj prvi službeni put, u Bruxelles, gdje će razgovarati sa svim relevantnim ljudima iz EU i NATO-a. Očekuje da Hrvatska u ovoj godini završi pregovore te da 2012. postane članica EU.

- Na Pantovčaku će nastaviti i s tradicionalnim susretima Kava s predsjednikom, a ako bude potrebno, zasvirat će i na klaviru za koji je priznao da je raštiman. - Neću previše na njemu svirati jer ću raditi. No, ako bude prilike da se i klavir koristi za slanje nekih poruka, onda ćemo ga uštimati - istaknuo je.

- Opet je stao iza svog savjetnika Saše Perkovića, za kojeg tvrdi da nije napravio ništa protuzakonito.

- Državnom odvjetniku Mladenu Bajiću poželio je da intenzivira svoj rad i da sve kritike iskoristi kako bi DORH radio još bolje. Složio se da je u vrijeme Sanadera očigledno bilo političke opstrukcije istraga o korupciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:02