Jovanka Broz stiže na Brijune?

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 13.07.2009. u 12:22

PULA - Istarski župan Ivan Jakovčić, koji je prije tri godine pozvao na Brijune Titovu udovicu Jovanku Broz, tada dirnut nehumanim uvjetima u kojima je živjela, ističe da je njegov poziv njoj i dalje otvoren, posebice nakon što je dobila putovnicu i osobne dokumente poslije 30 godina.

- Poziv neću ponovno slati, on vrijedi i danas, premda mi se na njemu Jovanka Broz tada osobno zahvalila, navodeći kako ne može doći na Brijune zbog problema sa stanom i neposjedovanja putovnice. Ako sada dođe, bit će nam iznimno drago - kazao nam je Jakovčić.

Posjet suputnice čovjeka, kojeg Istra duboko poštuje, ne samo zbog njegova 'lika i djela' ,bio bi afirmacija Istre. Jovanku Broz rado bismo vidjeli na Brijunima, jer bi od toga Istra imala korist

Damir Kajin
Saborski zastupnik i predsjednički kandidat IDS-a Damir Kajin, smatra kako je Jovanka Broz dobro došla gošća na Brijune i u Istru, prema kojoj bi se svatko odnosio krajnje domaćinski.

- Posjet suputnice čovjeka, kojeg Istra duboko poštuje, ne samo zbog njegova 'lika i djela' , već i zbog povijesne činjenice kako bez NOB-a i antifašizma, Istra ne bi bila uključena u hrvatski korpus, bila bi afirmacija Istre. A to znači svih njezinih vrijednosti koje u Istri živimo i promoviramo, od antifašizma, multikulturalnosti, tolerancije,suživota, ljudskih i mnajinskih prava . Jovanku Broz rado bismo vidjeli na Brijunima, jer bi od toga Istra imala korist - ističe Kajin, dodajući kako Istrijani ne zaboravljaju da je Istra svoj najveći razvoj doživjela u razdoblju bivše države, kojoj je na čelu bi predsjednik Tito.

Podsjetimo kako je Jovanka Broz pismeno odgovarajući Jakovčiću na poziv upućen joj u ožujku 2006. , preko srbijanskog ministra rada i socijalne skrbi Rasima Ljajića, da posjeti Brijune, navela, da joj je iznimno drago što istarski župan misli na nju, u teškim vremenima. Napisala je također da je veseli što Istra gaji lijepa sjećanja na Tita, koji je jako volio Istru i Brijune, učinivši ih poznatim u cijelom svijetu.

- Na Brijunima su boravili najugledniji državnici svijeta, koji su zajedno s Titom obilježili prošlo stoljeće. To je dio naše zajedničke povijesti i ne bi ga trebalo zanemarivati - napomenula je u pismu Jakovčiću, Jovanka Broz, želeći mu daljnji uspješni rad za dobrobit Istre i njezinih građana.

Titova unuka Saša Broz, Jakovčićev poziv supruzi njezinog djeda Tita, da posjeti Brijune, gdje je Tito s njom često boravio i odakle je kretao na državničke i političke misije diljem svijeta, ocjenila je tada lijepim i očekivanim gestom. Izrazila je nadu da će Jovanka Broz prihvatiti taj poziv i ponovno posjetiti Brijune, na kojima je posljednji put boravila u ljeto 1978.
Branka Žužić /EPEHA

Izdvajamo