ŠIMUNIĆEV 'ZA DOM'

JOVANOVIĆ 'HNS i HOO imaju povijesnu priliku poslati poruku da na stadionima ne smije biti ustaštva'

ZAGREB - Hrvatski nogometni savez i Hrvatski olimpijski odbor sada imaju povijesnu priliku učiniti iskorak i poslati poruku da se na našim stadionima ne smije veličati ustaštvo, niti klicati parole koje vrijeđaju bilo koga u Hrvatskoj. Zašto se to ne događa na njemačkim stadionima“, zapitao se uoči sjednice Vlade Željko Jovanović , ministar znanosti, obrazovanja i sporta.

Koliko god se neki danas trudili dokazati da to nije tako, poklič „Za dom spremni!“, pojasnio je Jovanović, poklič je koji veliča ustaštvo. Takvo ponašanje, kaže, ne treba tolerirati, a mladim ljudima treba objasniti da Hrvatskoj tako nešto ne treba.

„Znamo koliko je ljudi umrlo i stradalo pod ustaškim režimom. Vikati 'Za dom spremni!' nakon jedne sjajne pobjede hrvatske reprezentacije, koja se plasirala na svjetsko prvenstvo je glupost koju ne treba tolerirati“, poručio je Jovanović.

Jovanovićeva reakcija dolazi nakon što je Josip Šimunić pobjedu nad Islandom na Makismiru, što je Hrvatskoj osiguralo ulaznicu za Mundial u Brazilu, „pozdravio“ pokličem „Za dom spremni!“.

MUP je potom ocijenio da tu nema elemenata kaznenog dijela. No, Jovanović danas nije htio komentirati poteze MUP-a.

Samo je podsjetio da je DORH zatražio potpuni izvještaj te da će to tijelo odluku donijeti u skladu sa svojim pravilima. Požalio se i da prima puno e-mailova i poruka mladih preko Facebooka, koji u školama očito nisu naučili što je bilo ustaštvo te da je Hrvatska utemeljena na antifašizmu.

„Svi se zajedno trebamo boriti da objasnimo da je poklič 'Za dom spremni!' poklič pod kojim su stradale tisuće nevinih žrtava“, požalio se Jovanović.

HOO: Uvijek osuđujemo svaki oblik ugrožavanja etičkih i moralnih načela

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) poslao je svoje očitovanje Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) o postupanju i poduzimanju mjera u slučaju događaja koji su se zbili tijekom i nakon nogometne utakmice Hrvatska - Island, a vezano uz izvikivanje parola od strane navijača i igrača Josipa Šimunića.

"Hrvatski olimpijski odbor uvijek osuđuje svaki oblik ugrožavanja etičkih i moralnih načela, ljudskog dostojanstva, fair playa, tolerancije ili kulture sporta. U svezi događaja koji su se zbili u vrijeme i nakon nogometne utakmice Hrvatska - Island HOO će zatražiti očitovanje svoje članice Hrvatskog nogometnog saveza kako bi se utvrdilo činjenično stanje vezano uz izvikivanje parola. Sukladno Pravilniku o radu Etičkog odbora HOO-a svaka fizička ili pravna osoba može podnijeti prijavu Etičkom odboru ako smatra da je navedenim događajima povrijeđeno dostojanstvo pojedinca ili integritet udruge, da je došlo do diskriminacije na osnovu rase, spola, etike, vjere, filozofskog i političkog mišljenja, ili do nepoštivanja načela i pravila utvrđenih Olimpijskom poveljom, Etičkim kodeksom Međunarodnog olimpijskog odbora, Zakonom o sportu ili Statutom HOO-a. Ako dođe do takve prijave HOO će naravno postupiti u skladu sa svojim temeljnim aktima te učini sve što je u okviru njegovih nadležnosti", stoji u očitovanju HOO-a. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:34