ISPUNIO ČETIRI CILJA

JOVANOVIĆ: 'Ja sam uspješan ministar. Tih 13.000 zahtjeva za smjenom su mi motiv da radim još bolje'

Mislim da štrajk nije potreban. Stanje je vrlo realno i svi trebamo biti razumni, rekao je Jovanović
 Goran Mehkek/Cropix

Gotovi su praznici - u ponedjeljak počinje nastava u školama. Ne počnu li s njome i pregovori o kolektivnom ugovoru - sindikati su spremni na štrajk.

Učitelji traže smjenu ministra obrazovanja, a roditelji se ljute zbog najave da iduće godine moraju kupiti sve nove udžbenike.

Svoje stajalište o problemima ministar Željko Jovanović iznio je za RTL Danas .

Vi ste valjda najprozivaniji ministar ove vlade - smatrate li se i dalje uspješnim u svom poslu?

"Smatram se uspješnim ministrom jer sam u ove dvije godine ostvario četiri temeljna cilja. A to je da u Hrvatskoj obrazovanje bude dostupnije pod jednakim uvjetima, da povećamo kvalitetu, da uvedemo red u sustav i da učinkovitije raspolažemo sredstvima koji su nam na raspolaganju. Svi pokazatelji pokazat će da sam u pravu. Na pola puta idemo u pravom smjeru, a u drugoj polovici mandata to ćemo još više potvrditi."

Vlada je obećavala i obećaje uštede - vi u svom ministarstvu to niste uspjeli - čak ste trošili i više. Ministar LInić je uoči rebalansa proračuna najavio razgovore sa svim ministrima - što očekujete?

"Ne možemo stalno tvrditi da želimo ulagati u obrazovanje i znanost i pri tome smanjivati proračun. Uostalom, Vlada je u ove dvije godine neprestano povećavala proračun našeg mnistarstva, a premijer Milanović je u nekoliko navrata rekao da će prvi koji će biti na redu za povećanje prihoda biti učitelji i profesori. Pred nama je procedura prekomjernog deficita i svi građani i sindikati moraju razumijeti da je potrebno naći određene rezerve kako bismo ispunili uvjete koje je pred nas postavila Europska komisija".

Jeste li spremni popustiti ministru Liniću i koliko?

"Ne želim govoriti o popuštanju, već o unapređenju kvalitete obrazovnog sustava. Vjerujem da u sustavu postoje rezerve koje omogućuju da povećamo kvalitetu, a da pritom sačuvamo radna mjesta i plaće. Možemo uštedjeti na dodacima na plaće i to je ono što će biti predmet pregovora sa sindikatima. Ukoliko u tome uspijemo, mislim da ćemo svi biti zadovoljni".

Prosvjetari najavljuju štrajk. Prijeti li nam štrajk u školama?

"Mislim da štrajk nije potreban. Stanje je vrlo realno. Svi možemo sagledati gdje se nalazi Hrvatska zbog procedure prekomjernog deficita. Svi trebamo biti razumni i naći najbolje rješenje koje će omogućiti našoj djeci kvalitetno obrazovanje".

Je li teško biti ministar kad 13.000 onih za koje radite od premijera traži vašu smjenu? Očito bezuspješno - što vam je premijer rekao?

"Nisam došao ovdje da budem ministar simpatičnosti. Ovdje sam da učinim obrazovni sustav kvalitetnijim i boljim. Svi ministri prije mene su kreirali sustav koji danas imamo. Svi su nezadovoljni tim sustavom. Ja to želim promijeniti i normalno je da nailazim na one koji se time ne slažu. Tih 13.000 potpisa za mene su motiv da radim još više i bolje u naredne dvije godine".

Imate li podršku premijera?

"Imam apsolutnu potporu premijera, svih članova Vlade, svoje stranke i svih najbližih suradnika u ministarstvu".

Opet stižu novi udžbenici - još jedan napad na građane. Obećajete li da će biti jeftiniji? Koliko?

"Svi žele bolje škole, a za to se moraju osigurati kvalitetniji udžbenici. Svi žele jeftinije i lakše udžbenike. Mogu li biti lakši i jeftiniji ako ne budu novi? Dogovorili smo s nakladnicima da kompleti budu bolji, kvalitetniji, interaktivni, usklađeni s pravopisom. Školske torbe će biti lakše 15 do 20 posto".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:05