MINISTAR O AFERAMA

JOVANOVIĆ 'Karamarko, Kalmeta i Vidošević mogli bi u kviz: Tko zna manje'

Novinari su ti koji su neodgovorni, jer ako je njihov cilj plašiti građane, što ja tu mogu?, poručio je Linić
 Luka Gerlanc / CROPIX

ZADAR - Uhićenje Zdravka Livakovića zbog afere HAC bila je glavna tema koja se u subotu provlačila kroz Gradsku koncenciju SDP-a u Zadru na kojoj je više puta spomenuta i mogućnost - prijevremenih izbora u Zadru zbog poljuljane pozicije HDZ-ovog gradonačelnika Božidara Kalmete. Na SDP-ovu su konvenciju došli i dobro raspoloženi ministar financija Slavko Linić i ministar znanosti, obrazovanje i sporta Željko Jovanović.

LINIĆ 'Došli smo pred zid. Moguće je sve, pa i dalje podizanje PDV-a i novi rezovi!'

Ministar Linić je o aferi HAC kratko rekao:

- Ostavimo pravosuđe da radi svoj posao. Ja sam predstavnik izvršne vlasti i kao takav velim, nisu krivi pojedinci, kriva je stranka. HDZ je taj koji je osam godina stvarao klimu za nezakoniti rad, za osobno koristoljublje, a ne za brigu oko države i oko građana. To ova Vlada želi promijeniti.

Ministar Jovanović je kazao kako situaciju u Zadru ocjenjuje malo zakašnjelom:

- Kao saborski zastupnik u prošlom sazivu Sabora i kao predsjednik Antikorupcijskog vijeća ukazivao sam na ogromnu korupcijsku hobotnicu koja je narasla pod djelovanjem ministarstva mora prometa i infrastrukture na čelu kojeg je bio Božidar Kalmeta i s njim njegova desna ruka Livaković kada je cijena gradnje narasla tri puta, kilometar ceste sa 4 milijuna dolara na 12 milijuna dolara, objetivno troškovi su porasli 20 puta, znači da se moglo za te novce izgraditi tri puta više.

Ukazivali smo na to kroz saborsku raspravu, na sjednicama Antikorupcijskog vijeća. Predugo je to trajalo ali nadam se da će biti po onoj da je pravda spora, ali dostižna i da će svi oni koji su bili uključeni u tu „blagodat“ korupcijske klime koju je stvorio Božidar Kalmeta u svom ministarstvu za to i odgovarati, ali da ćemo napokon vidjeti i novce koji su pokradeni i da će ti novci biti vraćeni u hrvatski proračun. Nešto bih također poručio Tomislavu Karamarku koji je u to vrijeme bio šef tajnih službi: izgleda da je on štitio pljačkaše da ne budu otkriveni, a ne građane Hrvatjske da ne budu opljačkani.

I dalje tvrdi da on ništa ne zna, da ništa nije vidio, ništa nije čuo, to tvrdi i Božidar Kalmeta, a i Nadan Vidošević. Pa bi ja svoj trojici pošto slabo vide, ne čuju, poručio da napuste svoje fotelje, neka zajedno igraju kviz „Tko zna manje“ - rekao je Jovanović. Upitan da li je pogledao uradak emisije „U zdrav mozak“ u kojemu se humorist Davor Jurkotić šali s Božidarom Kalmetom na način da se predstavlja kao tajnik Mladena Bajića i traži za njega od Kalmete apartman i roštilj, na što ovaj pristaje - rekao je:

- Da, vidio sam. Pa i to pokazuje nečistu savjest Božidara Kalmete i pokušaj da se možda na neki način koji sigurno nije u skladu sa zakonom, ishodi povoljnija pozicija u istragama koje sigurno slijede. To je još jedan dokaz da građani Zadra nisu zaslužili takvog gradonačelnika.

'NEĆE BITI POVEĆANJA PDV-a, ALI DUGOVE MORAMO VRAĆATI' Milanović u Bruxellesu

Ministar Linić opovrgnuo je u Zadru da će doći do povećanja poreza. Rekao je da on to nije najavio i da su to novinari izmislili:

- Imao sam na konferenciji za tisak pitanje prekomjernog deficita. Objasnio sam što je prekomjerni deficit i što je Vladin program. Taj Vladin program nije neka nebuloza nego je prihvaćen na sjednici Vlade kad smo prihvatili smjernice i program za prekomjerni deficit. Sve detalje se zna, odluka Vlade postoji. I tada me pitaju, što ako Europa to ne prihvati. Ako Europa to ne prihvati morat ćemo program promijeniti, morat ćemo rebalans donijeti i u tom rebalansu to znači daljnje rezove i pitanje PDV-a.

Ja sam pismen čovjek i ako me pitate, ja ću vam odgovoriti. E sad, ako vi onda velite „Vlada diže PDV“, ja onda ne mogu tu pomoći. Novinari su ti koji su neodgovorni, jer ako je njihov cilj plašiti građane, što ja tu mogu? To nije Vladin program ljudi moji! To su pregovori koji mogu na kraju rezultirati da ćemo opet morati raspravljati o svemu tome - bio je izričit Linić. Za tužbe koje bankari najavljuju zbog Zakona o potrošačkom kreditiranju poručio je „vidimo se na sudu“, dodajući kako ga to baš i ne brine. Razmimoilaženja s HNS-om po pitanju povećanja ili uvođenja novih poreza također ne vidi kao problem:

- Očito je da netko želi širiti građanima priču da svi mi moramo biti istog razmišljanja, istog ponašanja i istog odlučivanja. Ne, mi smo ljudi, razlikujemo se, netko malo više, netko malo manje i nikad nećemo biti ti koji ćemo slati iste poruke. Za nas to nije problem, ne znam zašto bi to za građane bio problem. Ova vlada je pri kraju druge godine mandatata, odradila je vrlo teške poslove, pokušavalo nam se nametnuti pitanje nesloge i svađe. Sve su to laži. To u Vladi nije slučaj. Netko misli odlučuje, bitno je što Vlada odlučuje. Vlada je odlučila i drugi ćemo tjedan vidjeti da li je većina za prijedlog Vlade. Disonantni tonovi su pravo svakoga, ali ne znam zašto netko šalje poruku o svađi - zaključio je ministar Linić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:42