PISANJE JUTARNJEG

JOVANOVIĆ POZVAO UČENIKE I STUDENTE NA BOJKOT HR.WIKI'Sadržaj je falsificiran'

'Nemam se namjeru spuštati na razinu manjinske skupine koja ima vrlo nisku razinu obrazovanja i kulture'
Zagreb, 210813.Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta organiziralo je danas svecano potpisivanje ugovora u okviru natjecaja dodjele bespovratnih sredstava pod nazivom Integracija skupina u nepovoljnom polozaju u redoviti obrazovni sustav.Na fotografiji: Ministar Zeljko Jovanovic.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Šuvar / CROPIX

Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, u razgovoru za Jutarnji list pozvao je učenike i studente da ne koriste hrvatsku wikipediju kao izvor za svoje radove i učenje.

Kako komentirate hrvatsku verziju Wikipedije, koja vrvi od pristranih, desno orijentiranih stavova nekih urednika?

- Nemam se namjeru spuštati na razinu manjinske skupine koja je uzurpirala pravo na uređivanje hrvatske inačice Wikipedije, pokazujući pritom vrlo nisku razinu općeg obrazovanja, pa čak i kulture. Mogu samo sa žaljenjem konstatirati da je mogućnost otvorenosti i relevantnosti vrela informacija koju bi Wikipedija mogla i trebala pružati, u hrvatskoj verziji potpuno obezvrijeđena, što zasigurno nikada nije bio cilj pokretača Wikipedije, a niti velikog broja ljudi diljem svijeta koji svoje vrijeme i znanje nesebično dijele putem interneta.

Budući da Wikipediju najčešće koriste učenici i studenti, što biste njima poručili?

- Objavljivanjem insinuacija i činjenično netočnih informacija na hrvatskoj inačici Wikipedije oštećeni su i hrvatski učenici i studenti. Naša je dužnost upozoriti njih i sve druge korisnike Wikipedije da je velik dio sadržaja u hrvatskoj inačici Wikipedije ne samo znanstveno dvojben, nego i evidentno falsificiran. Stoga pozivamo sve da koriste pouzdanija vrela informacija u što spadaju i inačice Wikipedije na engleskom i drugim svjetskim jezicima.

Može li Ministarstvo napraviti nešto po tom pitanju?

- Može, potičući obrazovanje djece i mladih za kritičko promišljanje i kritičan pristup izvorima informiranja.

I sami ste “žrtva” hrvatske Wikipedije gdje ste predstavljeni kao “hrvatski političar srpske nacionalnosti”, kao da je to bitno za funkciju koju obavljate.

- Isticanje takvih podataka, kao i uostalom cjelokupni „doprinos“ NN autora u pisanju mog životopisa na stranicama hrvatske Wikipedije najbolje ilustrira profil autora takvih članaka.

Britanska Wikipedia o ekstremno desnim urednicima hrvatskog izdanja

Čak i britanska Wikipedia piše o ekstremno desnim urednicima hrvatskog izdanja Wikipedie.

'Iako je od ranije bilo pritužbi na stil uređivanja, sada su tom problemu pažnju posvetili i neki od najačih medija u Hrvatskoj. Tako je Jutarnji list o tom problemu počeo pisati nakon nakon što je na Facebooku pokrenuta grupa Razotkrivanje sramotne hr.wikipedije', stoji na stranicama britanske Wikipedie.

Dodaju kako je čitav slučaj izazvao i reakciju hrvatskog Ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića.

'Ministar je komentirao kako je većina sadražaja dvojbena i falsificirana te kako je ovaj čin uništio bilo kakvu šansu da se građani ispravno informiraju o relevantnim povijesnim događajima i pokretima', stoji također u tekstu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:30