SUKOB ZBOG HRVATSKOG JEZIKA

Jovanović uzvraća Karamarku: 'Vi ste najobičniji politikant i demagog!'

Zagreb, 160612.Hrvatske bratske zajednice.U Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici odrzana je svecana dodjela Oskara znanja drzavnim i medjunarodnim prvacima. Priznanja su urucena ucenicima koji su osvojili prva mjesta na drzavnim natjecanjima te ucenicima za osvojeno jedno od prva tri mjesta na medjunarodnim natjecanjima. Oskare znanja urucivali su Zeljko Jovanovic ( ministar znanosti, obrazovanja i sporta ), i Vinko Filipovic ( ravnatelj agencije za odgoj i obrazovanje ).Na slici: Zeljko Jovanovic ( ministar znanosti, obrazovanja i sporta ) obratio se prisutnima.Foto: Nenad Dugi / CROPIX
 Nenad Dugi / CROPIX

ZAGREB - Pustimo da se hrvatskim jezikom bavi struka, a ne politika - poručio je ministar znanosti Željko Jovanović HDZ-ovcu Damiru Jeliću koji ga je dan ranije oštro napao.

Jelić je, među ostalim, izjavio i kako je ministar Jovanović bez znanja javnosti ukinuo Vijeće za normu standardnog hrvatskog jezika te ga je optužio da je time pokušao stvoriti uvjete za uvođenje ‘novosadskog pravopisa’ i povratka tzv. srpsko-hrvatskog jezika.

- Odluku o raspuštanju Vijeća za normu hrvatskoga standardnog jezika Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta donijelo je iz razloga što smatramo da se jezikom na stručnoj i znanstvenoj razini trebaju baviti za to osnovani, i od države financirani, znanstveni instituti i visokoškolske ustanove, primjerice, Institut za jezik i jezikoslovlje - kazao je Jovanović i dodao kako je Vijeće za normu bilo od strane politike imenovano tijelo, koje u biti nije služilo ničemu.

- Najbolji dokaz tome je da se u zadnje 4 godine sastalo 3 puta. Više puta sam jasno rekao da politika neće arbitrirati ni u jednom stručnom pitanju, pa ni u jeziku. Posebno nećemo biti suučesnici u politikantstvu. A upravo su izjave iz redova HDZ-a obično politikanstvo. Uvjeren sam da Jelić uopće ni ne zna što je trebalo i što je radilo ukinito Vijeće za normu, te koje znanstvene institucije postoje u Hrvatskoj koje su zadužene za razvoj hrvatskog standardnog jezika i koje se već godinama bave normom i normiranjem. Neka prvo to nauči, pa neka onda komentira moje poteze, naglasio je Jovanović i pojasnio:

- Inače, odobravanje školskog pravopisa regulirano je Zakonom o udžbenicima i ostalim provedbenim aktima u kojima je jasno propisano da se pravopis uvrštava na listu pomoćnih nastavnih sredstava (pod uvjetom da je prošao zakonsku proceduru). Trenutačno je važeći samo jedan pravopis: Babić-Finka-Mogušev Hrvatski pravopis, IV. izdanje, Školska knjiga, 1996. Kao ministar poticati ću što jaču suradnju zakonodavnih i izvršnih institucija s obrazovnim i znanstvenim institucijama. Poslovi koje smatram izuzetno važnim, kao što su isticanje važnosti hrvatskoga standardnog jezika i potrebe za sustavnim praćenjem primjene njegove norme, poticanje i potporu aktivnijeg rada postojećih institucija u praćenju i primjeni norme unapređivati ćemo kroz rad Odsjeka za kroatistiku, Instituta za hrvatski jezik, Razred za filologiju HAZU. Nije samo norma bitna, Ministarstvo će aktivno sudjelovati u rješavanju nekih još uvijek neriješenih pitanja, osim pravopisa, to je svakako i nastavni plan i program hrvatskoga jezika za srednje škole, status hrvatskoga jezika u Europskoj uniji i na inozemnim lektoratima. Jednako tako, poticati ćemo i odobravanjem odgovarajućih znanstvenih projekata vodeći računa o specifičnom položaju humanističkih znanosti. Dakle, uvijek na prvom mjestu struka i znanost, a politikanstvo i demagogiju prepuštam Jeliću i Karamarku, zaključio je ministar Jovanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:57