SUKOB ZBOG HRVATSKOG JEZIKA

Jovanović uzvraća Karamarku: 'Vi ste najobičniji politikant i demagog!'

Nenad Dugi / CROPIX

ZAGREB - Pustimo da se hrvatskim jezikom bavi struka, a ne politika - poručio je ministar znanosti Željko Jovanović HDZ-ovcu Damiru Jeliću koji ga je dan ranije oštro napao.

Jelić je, među ostalim, izjavio i kako je ministar Jovanović bez znanja javnosti ukinuo Vijeće za normu standardnog hrvatskog jezika te ga je optužio da je time pokušao stvoriti uvjete za uvođenje ‘novosadskog pravopisa’ i povratka tzv. srpsko-hrvatskog jezika.

- Odluku o raspuštanju Vijeća za normu hrvatskoga standardnog jezika Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta donijelo je iz razloga što smatramo da se jezikom na stručnoj i znanstvenoj razini trebaju baviti za to osnovani, i od države financirani, znanstveni instituti i visokoškolske ustanove, primjerice, Institut za jezik i jezikoslovlje - kazao je Jovanović i dodao kako je Vijeće za normu bilo od strane politike imenovano tijelo, koje u biti nije služilo ničemu.

- Najbolji dokaz tome je da se u zadnje 4 godine sastalo 3 puta. Više puta sam jasno rekao da politika neće arbitrirati ni u jednom stručnom pitanju, pa ni u jeziku. Posebno nećemo biti suučesnici u politikantstvu. A upravo su izjave iz redova HDZ-a obično politikanstvo. Uvjeren sam da Jelić uopće ni ne zna što je trebalo i što je radilo ukinito Vijeće za normu, te koje znanstvene institucije postoje u Hrvatskoj koje su zadužene za razvoj hrvatskog standardnog jezika i koje se već godinama bave normom i normiranjem. Neka prvo to nauči, pa neka onda komentira moje poteze, naglasio je Jovanović i pojasnio:

- Inače, odobravanje školskog pravopisa regulirano je Zakonom o udžbenicima i ostalim provedbenim aktima u kojima je jasno propisano da se pravopis uvrštava na listu pomoćnih nastavnih sredstava (pod uvjetom da je prošao zakonsku proceduru). Trenutačno je važeći samo jedan pravopis: Babić-Finka-Mogušev Hrvatski pravopis, IV. izdanje, Školska knjiga, 1996. Kao ministar poticati ću što jaču suradnju zakonodavnih i izvršnih institucija s obrazovnim i znanstvenim institucijama. Poslovi koje smatram izuzetno važnim, kao što su isticanje važnosti hrvatskoga standardnog jezika i potrebe za sustavnim praćenjem primjene njegove norme, poticanje i potporu aktivnijeg rada postojećih institucija u praćenju i primjeni norme unapređivati ćemo kroz rad Odsjeka za kroatistiku, Instituta za hrvatski jezik, Razred za filologiju HAZU. Nije samo norma bitna, Ministarstvo će aktivno sudjelovati u rješavanju nekih još uvijek neriješenih pitanja, osim pravopisa, to je svakako i nastavni plan i program hrvatskoga jezika za srednje škole, status hrvatskoga jezika u Europskoj uniji i na inozemnim lektoratima. Jednako tako, poticati ćemo i odobravanjem odgovarajućih znanstvenih projekata vodeći računa o specifičnom položaju humanističkih znanosti. Dakle, uvijek na prvom mjestu struka i znanost, a politikanstvo i demagogiju prepuštam Jeliću i Karamarku, zaključio je ministar Jovanović.

Izdvajamo