VLASNIK TEHNIXA

Jučer izazvao lavinu reakcija, danas se korigira: Samoizolirani radnici neće biti kažnjeni, nego destimulirani

Vlasnik uspješne međimurske tvrtke tvrdi da će radnici u samoizolaciji ostati samo bez bonusa, a za smještaj im nudi svoj hotel
Đuro Horvat, vlasnik hotela i tvrtke Tehnix
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Radnici međimurskog Tehnixa koje završe u samoizolaciji primat će 10 posto manju plaću od uobičajene. Nakon što je vlasnik tvrtke to izjavio u TV emisiji "Otvoreno", pa izazvao lavinu reakcija o stigmatizaciji već i onih koji su bili u društvu bolesnih osoba, drugo se jutro korigirao.

- Osnovna će plaća samoizoliranima ostati ista, ali neće dobivati redovnu stimulaciju. Bit će, dakle, destimuliran. Radnici Tehnixa, naime, svakoga mjeseca prime oko 10 posto bonusa, ali samo oni koji su odradili cijeli mjesec - rekao je Đuro Horvat.

Prosjek plaća 8000 kn

Plaće u Tehnixu u prosjeku su 8000 kuna, a nitko, kaže gazda, mjesečno ne primi manje od 7000 kuna, što znači da će prvog petka u studenome, dobiti 700 do 800 kuna manje nego prethodnog mjeseca. Horvat najavljuje da će do kraja godine plaće u Tehnixu narasti na 10.000 kuna, a radnici primaju i 13. plaću.

Takve su plaće, kaže moguće, zbog velikih prihoda koje ostvaruje tvrtka. Narudžbi je puno, Tehnix u pandemiji posluje bolje nego ikad. Tvrtka će godinu završiti s 15 posto većim prihodom od lani, sa 60 milijuna eura. No, da bi isporučili mnogobrojne narudžbe, važan je svaki radnik, pa svaka samoizolacija, kaže Đuro Horvat, direktno utječe na proizvodni proces.

S jednim od najvećih poduzetnika hrvatskog sjevera susreli smo se ispred hotela Kralj, u koji će, najavio je, biti smješteni radnici Tehnixa u samoizolaciji.

U proglasu koji je radnike dočekao na ulazu u tvrtku u utorak ujutro pisalo je da će, s obzirom na sve goru situaciju s Covidom-19 tvrtka uvesti vlastite kapacitete za boravak u samoizolaciji. "Tako da će svi koji se svojom nepažnjom dovedu u takvo stanje biti smješteni u hotelu Kralj. Osoba u samoizolaciji bit će destimulirana u iznosu od 10 posto na plaću", piše.

Đuro Horvat u srijedu je ujutro ustvrdio da je "dopis pisala sekretarica, pa je on ispao nespretno".

- Imamo puno radnika iz Bosne, koji ovdje nemaju svoje obitelji i nema se tko brinuti o njima dok su izolirani. Zato im nudimo smještaj u hotelu sa svim pogodnostima, s tri obroka na dan, TV prijemnikom, internetskom i telefonskom linijom - kaže Horvat. Svjestan je, dodaje, da "ne može nikoga mimo njegove vlastite volje ili pod prijetnjom otkaza zatvoriti u hotelsku sobu. Iako, proglas tvrtke govori nešto drugo.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Metoda motivacije

U srijedu je u samoizolaciji bilo 18 radnika Tehnixa, još 15 ih je bolovanju, korona u tvrtku nije prodrla. Đuro Horvat nosi popis imena. Kaže da je dosad imao problema i jer mu se "ljudi nisu javljali da su u samoizolaciji, nego se jednostavno ne bi javili na posao".

Na drugom katu hotela Kralj, smještenom uz Tehnixovu benzinsku i njegov kompleks zelenih proizvodnih pogona s druge strane prometnice, u srijedu nije bilo radnika u samoizolaciji. Svi samoizolirani vrijeme provode kod kuće i ne koriste blagodati hotelskog smještaja.

Poduzetnici s kojima smo ovih dana razgovarali kažu da je problem s radnicima velik. Radnici se istodobno boje stigmatizacije, ne samo u društvu nego i od poslodavaca.

Poznato je da se većina Hrvata koronom zarazi na velikim okupljanjima. Svadbe, priredbe i noćni barovi glavi su izvori zaraze. S te strane, kažu, razumiju Horvata koji pokušava svoje radnike "navesti na odgovorno ponašanje". Tehnix do kraja godine mora isporučiti robu vrijednu 10 milijuna eura, a sa sve većim brojem radnika u samoizolaciji to neće biti moguće.

Pravno su radnici zaštićeni. Poslodavac mimo radnog vremena ne može raspolagati njihovim slobodnim vremenom.

- Stimulaciju im poslodavac može ne isplatiti ako radnici nisu ispunili uvjete za njezinu isplatu. Osnovnu im plaću, pak, ne može umanjiti bez njihove suglasnosti - pojašnjava stručnjak za radno pravo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:51