PLAGIRANJE U ZNANOSTI

JUTARNJI DEMANTIRA REKTORABORASA Niti jedan doktoratnije oduzet zbog plagiranja

Rektor Damir Boras izjavio je da je oduzimao doktorate zbog prepisivanja, no analiza Jutarnjeg pokazuje da to ipak nije točno
 Tomislav Krišto/CROPIX

Nedavno sam podržao da se na Sveučilištu uvede softver koji bi olakšao pronalaženje plagijata u diplomskim i doktorskim radovima. Inače, ja sam jedan od rijetkih dekana koji je, nakon odgovarajućeg postupka, oduzeo nekoliko doktorata zbog plagijata. I to bez straha i primisli - izjavio je prije nekoliko dana u HTV-ovoj emisiji “Glas za čovjeka” prof. Damir Boras, novi rektor Sveučilišta u Zagrebu. Kako je ta izjava izazvala veliko zanimanje u akademskoj zajednici gdje se vodi rasprava treba li provoditi zakonsku odredbu da se diplomski i doktorski radovi objavljuju na internetu, nazvala sam novog rektora, dosadašnjeg dekana Filozofskog fakulteta (FF) u Zagrebu.

- Ne mogu ja sad govoriti o tome, potpisao sam razrješnicu s Filozofskim fakultetom. Pitajte v.d. dekana na Filozofskom. I zašto biste sada pisali o tome? Već ste pisali o tome. Želio bih da pišete o pozitivnim stvarima na Sveučilištu - rekao je Boras.

Kako potraga za njegovim nasljednikom na FF-u nije bila uspješna jer v.d. dekana tog fakulteta nije bio imenovan do završetka ovog teksta, pokušala sam neformalnim putem saznati nešto o oduzetim doktoratima. - Ne vjerujem da je ikome oduzet doktorat zbog plagiranja jer bi se to saznalo. Nažalost, prepisuju i profesori pa kako ne bi i doktorandi - rekao nam je jedan od sugovornika koji se zatim prisjetio da su “možda doktorat oduzeli nekom sociologu iz Zadra”.

Svjesno prepisivanje

Onda sam saznala da je sociolog kome je navodno oduzet magisterij i doktorat Željko Oštarić. O njegovom je slučaju više puta pisao i Jutarnji list, koji se još 2009. godine u sklopu akcije Moja Hrvatska zalagao za to da se svi doktorati i diplomski radovi objavljuju na internetu. Podsjetimo, nakon što je 2009. godine utvrđeno da je u svom magisteriju prepisanu tezu prikazao kao originalnu, Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru suspendirao je svoga višeg asistenta Željka Oštarića. Iste godine stručno povjerenstvo na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je Oštarić magistrirao i doktorirao, utvrdilo je da je u njegovu slučaju riječ o svjesnom prepisivanju. Etičko povjerenstvo FF-a potvrdilo je tu ocjenu, ali Oštariću nije oduzelo titulu.

- Etičko povjerenstvo Filozofskog fakulteta je više savjetodavno tijelo i ono ne može nekome oduzeti doktorat. Mi smo o slučaju Oštarić raspravljali na povjerenstvu, a zatim smo to uputili na Sveučilište u Zagrebu jer ono može oduzeti doktorat - rekao je prof. Borislav Grgin, predsjedniku Etičkog povjerenstva FF-a.

Važna sjednica

Potraga za doktoratima koje je bivši dekan FF-a, a sadašnji rektor Boras oduzeo zbog plagiranja nastavila se na rektoratu Sveučilišta u Zagrebu. Zanimalo me kad je Senat Sveučilišta u Zagrebu Oštariću oduzeo titule zbog plagiranja. No iz službe za odnose s javnošću zamolili su me za strpljenje: novi je rektor stupio na dužnost i sada mora održati važnu sjednicu Senata!

No onda sam se obratila doc. dr. Vesnici Garašić, predsjednici Etičkog savjeta zagrebačkog sveučilišta.

- U šest godina koliko sam u Etičkom savjetu na dnevnom redu bio je 61 predmet u kojemu se radilo o kršenju akademske čestitosti. Nikad nismo dobili predmet Oštarić. No sada imamo dva predmeta s Filozofskog fakulteta koji se odnose na plagiranje doktorata i za njih su osnovane komisije - rekla je doc. dr. Garašić.

Kako nakon tri dana traganja nisam saznala je li ikome na Filozofskom fakultetu oduzet doktorat zbog plagiranja, odlučila sam potražiti Željka Oštarića. Na Odsjeku za sociologiju Sveučilišta u Zadru rekli su mi da već dvije godine ne radi kod njih, ali da nikad nisu dobili povratnu informaciju Sveučilišta u Zagrebu jesu li mu oduzete akademske titule.

- Ostao sam bez posla na Odsjeku za sociologiju u Zadru, ali mi Sveučilište u Zagrebu nije oduzelo magisterij i doktorat - rekao mi je Oštarić u telefonskom razgovoru. On je priznao da je početkom veljače 2011. godine od Fakultetskog vijeća FF-a dobio dokument koji je potpisao tadašnji dekan Boras da mu se oduzimaju magisterij znanosti i doktorat te titule magistra i doktora znanosti.

Nevažeći dokument

- No odvjetnik mi je rekao da je riječ o pravno nevažećem dokumentu jer etički stavovi nemaju pravno uporište. Meni doktorat može oduzeti samo Sveučilište u Zagrebu koje nema pravilnik o oduzimanju doktorata. A ni bivši rektor Bjeliš nikada nije moj slučaj stavio na sjednicu Senata - zaključio je Oštarić.

Iako prema Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju svi diplomski i doktorski radovi od 1. listopada moraju biti objavljeni na internetskim stranicama, neke od sastavnica Sveučilišta u Zagrebu tome se žestoko opiru. Dok jedni tvrde da je takva odredba, inače uobičajena praksa u EU, u koliziji sa zaštitom autorskih prava, drugi čak predviđaju da će objava diplomskih i doktorata na internetu samo pospješiti prepisivačinu.

- Svakako je da će s objavom diplomskih i doktorskih radova na internetu još malo porasti mogućnosti za prepisivanje, iako su te mogućnosti već sada ogromne. Međutim, ako znate da će vaš rad završiti na internetu, teže ćete se odlučiti na prepisivanje jer znate da vam to netko lako može otkriti i potom pokrenuti postupak za oduzimanje stečenih kvalifikacija - rekao je prof. Pavel Gregorić s Hrvatskih studija. On smatra da je objavljivanje radova na internetu važno iz dva razloga: diseminacije znanstvenih rezultata i povećanja kvalitete.

- Time nitko ne gubi autorska prava , već samo pristaje na objavljivanje radova kojima završava proces obrazovanja na javnoj ustanovi.

‘Prvi korak je objava svega na internetu’

I doc. dr. Vesnica Garašić smatra da je objava diplomskih i doktorata na internetu dobra mjera u borbi protiv plagijata. - Predložila sam Senatu Sveučilišta u Zagrebu osnivanje sveučilišnog tijela koje će se baviti samo plagijatima. Oni su veliki problem, a nama za svaki slučaj treba i po 2,5 godina umjesto da se to riješi za tri mjeseca. Senat nije prihvatio taj prijedlog - rekla je V. Garašić.

Sociolog Mirko Petrić sa Sveučilišta u Zadru smatra kako su mentori i stručna povjerenstva za obranu diplomskih i doktorata ključni za otkrivanje plagijata. - Ako mentori nisu dovoljno etični, neće mnogo pomoći ni skupi softver.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:38