ISPUNJENI SVI UVJETI

JUTARNJI DOZNAJE: EUROPSKA KOMISIJA 16. LISTOPADA HRVATSKOJ DAJE ZELENO SVJETLO ZA ULAZAK U SCHENGEN Ipak, to ne znači da ćemo uskoro doista i ući...

 Boris Kovačev / Ivo Ravlić / Delo / Hanza Media

Kako je bilo najavljeno još tijekom ljeta, Europska komisija će na samom kraju svog mandata pod vodstvom Jean-Claudea Junckera dati zeleno svjetlo za ulazak Hrvatske u Schengen, odnosno usvojiti izvješće kojim će se potvrditi da je Hrvatska ispunila sve potrebne uvjete za to. Prema izvorima EU u Bruxellesu, ako se u međuvremenu ne promijeni nešto u dnevnom redu, to će se dogoditi na sastanku Kolegija povjerenika 16. listopada.

Ovo je svakako priznanje Komisije Hrvatskoj za uspjeh u ispunjavanju uvjeta i napretku prema ostvarenju jednog od dva prioriteta ulaska u članstvo u EU, uz uvođenje eura.

Bez obzira na to, u EU traže oprez oko predviđanja konačne odluke za formalni ulazak Hrvatske u Schengen jer potvrda Komisije o ispunjavanju svih uvjeta ne znači i kraj tog puta. Slučaj Bugarske i Rumunjske, koje su odavno ispunile uvjete i Komisija je to potvrdila, a još nisu primljene u Schengen, što izaziva ogromnu frustraciju u Bukureštu i Sofiji, je jedna vrsta upozorenja da Hrvatskoj i nakon potvrde Komisije predstoji naporan proces koji će biti više politički nego tehnički.

Ovo je svakako dobra vijest koja dolazi dva i pol mjeseca prije početka hrvatskog predsjedanja Europskom unijom. Premijer Plenković je još prije više od godinu dana najavljivao da će Hrvatska do početka predsjedanja EU ispuniti svoj dio posla u postupku ulaska u Schengen.

Bugarska i Rumunjska su u ovom procesu i žrtve postojanja mehanizma nadzora i suradnje, svojevrsnog monitoringa EU u području borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala. Države koje žele odgoditi njihov ulazak u Schengen, a to su prije svih Nizozemska, Njemačka i Francuska, koriste postojanje tih mehanizama kao izgovor. Po tom pitanju Hrvatska bi trebala biti u povoljnijoj poziciji jer ona nema nikakav dodatni monitoring EU, kažu EU diplomati u Bruxellesu, ali dodaju da će biti teško primiti Hrvatsku i ostaviti Bugarsku i Rumunjsku na čekanju. - Najbolje bi bilo primiti sve tri države jer one doista puno čine i u čuvanju vanjskih granica EU - kaže jedan diplomat za Jutarnji list.

I dalje u EU postoji oprez oko toga kako će se u slučaju hrvatskog ulaska u Schengen ponašati Slovenija. Do sada se ona suzdržavala od najava kako će se postaviti, ali u prošlosti su pojedini ministri govorili da će Slovenija blokirati Hrvatsku na tom putu. Slovenija je i u tužbi pred Sudom EU protiv Hrvatske navela i primjenu Schengena kao razlog zašto misli da Hrvatska krši europsko pravo odbijanjem arbitražne odluke.

Hrvatska će i dalje uživati punu potporu Europskog parlamenta za ulazak u Schengen kao i buduće Europske komisije na čelu s Ursulom von der Leyen. Ali konačna odluka će biti u rukama država članica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:43