ODLUKA

JUTARNJI DOZNAJE IZ IZVORA U VRHU SDP-a Stranka će, sve je izglednije, podržati Anku Mrak Taritaš za gradonačelnicu Zagreba

 HANZA MEDIA

SDP će, sve je izglednije, podržati HNS-ovu Anku Mrak-Taritaš za zagrebačku gradonačelnicu, potvrđeno nam je neslužbeno u srijedu navečer iz Predsjedništva koje je zasjedalo na Iblerovu trgu.

Najrealnije

Iako službene potvrde još nema, jedan od visokopozicioniranih članova stranke rekao nam je da je odluka gotovo već donesena, jer je najrealnija, ali nije još uvijek službena jer tek sada predstoje pregovori s HNS-om. Naime, svi drugi dogovori u ostalim sredinama, poput Rijeke i Splita, stavljeni su na čekanje dok se ne riješi Zagreb. Zato se čini da je ovo odugovlačenje donošenja konačne odluke zapravo samo taktika, jer u zagrebačkom SDP-u, koji se oštro opirao ideji da SDP nema svog kandidata, postoji bojazan da će im junior partner zagospodariti Zagrebom. No, to je sada na Davoru Bernardiću i njegovom timu da se u pregovorima s HNS-om postavi kao jači partner i za stranku izvuče maksimum. A prema informacijama iz HNS-a, to neće biti toliki problem jer oni su spremni SDP-u prepustiti sve važnije funkcije u Gradu ako se dogovore oko Mrak-Taritaš, tako da bi SDP imao zamjenika gradonačelnika, predsjednika Skupštine, a HNS bi navodno inzistirao na tome da bivši HSLS-ovac Josip Budimir bude šef Holdinga.

Otpao Bernardić

Upravo je zbog toga u srijedu većina članova Predsjedništva demantirala da je odluka donesena pa se tako i dalje spominju sve opcije, pa i ona da SDP u prvom krugu podrži nekog nezavisnog kandidata koji se nije ni spominjao u dosadašnjim kombinacijama, a čak je i Sandra Švaljek navodno još uvijek prihvatljiva. Jedina opcija koja je sada definitivno otpala je ona da Bernardić bude kandidat.

- Nije bilo rasprave o Anki Mrak-Taritaš, a postoji visoko suglasje, praktički apsolutno, da Bernardić ne može biti kandidat, posebice zato što je on naš kandidat za premijera - poručuje bliski suradnik Davora Bernardića.

Na pitanje hoće li onda Mrak-Taritaš biti zajednička kandidatkinja, naš sugovornik ponavlja kako jedino ujedinjena oporba i ljevica mogu dobiti izbore u Zagrebu.

- Ako smo mi spremni, kao velika stranka, na korak nazad, onda moraju biti i drugi radi višeg cilja - poručuje. Takva promišljanja vjerojatno temelji na rezultatima ankete koja je pokazala da zajednički nastup lijevog centra gotovo sigurno skida s vlasti Milana Bandića. U tom velikom istraživanju javnog mnijenja sudjelovalo je tisuću ispitanika. Najveću podršku među strankama i dalje ima SDP s oko 26 posto, Bandićev MB365 podržava 17, a HDZ 16 posto zagrebačkih birača, a s HNS-om i nekim drugim manjim strankama, SDP ima većinu u Skupštini. U utrci još uvijek vodi Bandić s oko 25 posto glasova, međutim blizu su Sandra Švaljek i Mrak-Taritaš. Glavni adut s kojim računaju u SDP-u je to što je istraživanje pokazalo da skoro 70 posto Zagrepčana želi odlazak Milana Bandića.

Postupak protiv Sauche

- Ako zajedno izađemo na izbore, sa zajedničkim kandidatom, možda pobjeđujemo već u prvom krugu - rekao je visoki dužnosnik SDP-a. Predsjedništvo SDP-a odlučilo je u srijedu pokrenuti stranački postupak protiv pritvorenog Tomislava Sauche jer smatraju da je politička odgovornost šira od kaznene, ali pričekat će se da nekadašnji šef ureda premijera Zorana Milanovića izađe iz pritvora i iznese i pred strankom svoju obranu.

Politička odgovornost

- Ustavna kategorija je presumpcija nevinosti. Kolega je u pritvoru i vodi se kazneni postupak. Nitko se ne bi htio u takvoj situaciji naći. Svi vjerujemo da je nevin. Ali politička odgovornost je šira od građanske. Ne možemo se praviti da se to ne događa. Donijeli smo odluku o pokretanju stranačkog postupka protiv Sauche, ali se neće odvijati dok je on u pritvoru i dok ne bude imao priliku iznijeti svoju obranu - izjavio je Peđa Grbin, jedan od SDP-ovih potpredsjednika. Vodstvo SDP-a je analiziralo i prošlotjedni pokušaj opoziva ministra znanosti Pave Barišića i odlučilo kako će, ako on kao dokazani plagijator za šest mjeseci bude ministar, SDP ponovno pokrenuti zahtjev za njegovim opozivom.

- Barišić je preživio glasanje u Saboru, ali njegova reputacija nije’’, rekao je Grbin. Iz SDP-a su poručili kako su protiv militarizacije, kao i da odluku o slanju HV-a na granicu s Rusijom može donijeti samo Sabor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:24