KADROVSKE PROMJENE

JUTARNJI DOZNAJE: NASTAVLJENE SMJENE U MUP-u Orepić se zahvalio na suradnji šefu krim policije Vitomiru Bijeliću

Kadrovskih će promjena u policiji biti još, a najkrupnije nakon preustroja MUP-a
 EPH

Nakon smjene šefa Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (PNUSKOK) Marija Bertine nastavljene su smjene u policiji.

Kako smo neslužbeno saznali iz policijskih izvora, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić u četvrtak se zahvalio na suradnji načelniku Uprave kriminalističke policije Viti Bijeliću.

Kadrovskih će promjena u policiji biti još, a najkrupnije nakon preustroja MUP-a.

Prema našem izvoru, smjene u kriminalističkoj policiji su prve na redu i ne čekaju novi ustroj zato što Orepić smatra da su kriminalisti kralježnica sustava i da je njihov rad prioritetan. Tko će biti nasljednici smijenjenih Bertine i Bijelića nismo saznali, osim da se ozbiljno spekulira da bi na jednu od tih funkcija mogao biti postavljen Ante Orlović, nekadašnji načelnik Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije koji je u vrijeme Vlade Ive Sanadera, kad je Karamarko došao za ministra policije, premješten u Policijsku akademiju.

Istodobno je smijenjeni Bijelić strelovito napredovao. Bio je načelnik Odjela kriminalističke policije u PU primorsko-goranskoj dok je Oliver Grbić bio njen načelnik. Pošto je Grbić imenovan glavnim ravnateljem policije (govorilo se da je to bila Sanaderova intervencija), Bijelić je promoviran u šefa Kriminalističke policije u Ravnateljstvu. Na toj dužnosti ostao je i tijekom cijelog mandata SDP-ova ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića.

Izvor iz policije koji je upućen u poteze novoga ministra na pitanje o pravim razlozima smjene Marija Bertine kaže da one nisu izravna posljedica zahtjeva predsjednika HDZ-a, kao ni internih istraga koje bi nedvojbeno upućivale na zloupotrebu PNUSKOK-a u političke svrhe, nego da se oko njega stvorilo toliko afera da bi inzistiranje na njegovu daljnjem ostanku na čelu najmoćnijeg tijela kriminalističke policije predstavljalo teret za cijeli MUP, ali i za njega osobno. Usto bi i dodatno kompliciralo odnose između Orepića i Karamarka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:34